Preview: 4DX in Pathé Nijmegen

Op dit moment leggen ze in Nijmegen de laatste hand aan 4DX. Een nog lege zaal werd omgebouwd tot het toppunt van bioscooptechnologie. Maar wat is 4DX en hoe gaan we dit ervaren bij de Pathé in Nijmegen?

De 4DX standaard

Op het moment dat de Pathé hier aan het bouwen is, is de 4DX techniek precies 10 jaar oud. Het is ontwikkeld door CJ 4DPLEX in Zuid Korea. Het is een standaard waardoor vanuit Hollywood een 4DX data track kan worden meegeleverd met de films. Waar dit niet het geval is, produceert CJ 4DPLEX deze zelf.

Alle effecten die je beleeft, kunnen dus door de makers van de film zo zijn ontworpen. Dit kan ook omdat alle 4DX theaters voldoen aan een standaard opbouw. Ja, dit maakt uitbreiding in mogelijkheden ook wat lastig.

4DX Rook Effect bij Pathé Nijmegen

De effecten

De stoelen zijn voorzien van een brede hoeveelheid effecten. Lucht, water, rook en zelfs bubbels en sneeuw krijg je allemaal over je heen. De stoelen zelf kunnen ook, per 4, bewegen. Van voor naar achter, van links naar rechts etc. Bovendien heeft de zaal van Pathé Nijmegen ruimte voor 2 a 3 rolstoelgebruikers. Die moeten zelf hun rolstoel bewegen, maar verder krijgen ook die kijkers, alle effecten mee.

4DX in Nederland

Pathé bouwde in 2017 de eerste 4DX zaal in Nederland. Vooralsnog is Pathé niet van plan iedere bioscoop uit te rusten met deze technologie. Het onderhoud aan de stoelen is enorm duur ten opzichte van een reguliere theaterstoel. Wel is Pathé van plan om een landelijk dekkend netwerk van 4DX zalen te hebben. Exacte locaties kennen we niet, maar we gaan er voorzichtig vanuit dat Pathé binnen een uur rijden een zaal beschikbaar zal hebben. Ook Kinepolis bezit 4DX zalen, maar niet in Nederland.

Inrichting Pathé Nijmegen Zaal 8 4DX

Hoe is dit anders dan 4D in pretparken?

Slagharen, MovieWorld en zelfs Wildlands hebben al jaren 4D bioscopen. De stoelen en effecten lijken sterk op de 4DX technologie die we in de bioscoopzaal tegen komen. Echter zijn de films in pretparken veel korter en maken ze geen gebruik van de 4DX standaard. Ook kunnen de stoelen lang niet altijd zo bewegen als deze in de 4DX zaal.

Leuk detail is ook het scherm van de 4DX zaal in Nijmegen. Daar hebben ze een curved doek gehangen, wat natuurlijk een uitdaging is qua projectie. In totaal is er ruimte voor 92 kijkers.

GadgetGear mocht, vlak na het ophangen van het scherm, al even kijken in de zaal. We kregen een relatief indrukwekkende trailer van Aquaman te zien. Daarin zaten het gros van de 4DX effecten verwerkt.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/304863800456588/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram