Review: Somfy One+ Alarmsysteem

Somfy One Plus kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Vorig jaar mochten we de Somfy One testen. Een all-in-one alarmsysteem dat briljant is uitgevoerd, maar één ding mist. Een interne accu. De Somfy One+ draait nu alweer een half jaar proef en lost dit probleem op.

Geschiedenis

De Somfy One series is overgekomen uit een Frans beveiligingsbedrijf genaamd MyFox. Het was het eerste bedrijf dat IP camera’s met een fysieke klep ontwierp en daarmee prijzen wist binnen te halen. Beveiligingscamera’s met fysieke klep geven je een beter gevoel van privacy. In 2016 werd MyFox overgenomen door Somfy en sinds die tijd zit de wind eronder.

Unboxing

In de doos vinden we, naast de Somfy One+, ook nog een Intellitag sensor voor plaatsing op een deur en de Somfy Badge. Met deze accessoires is de aankoop van de Somfy One dus meer dan alleen een model met ingebouwde accu. En een complimentje voor de verpakking. De Somfy One+ wordt echt als een premium gadget gepresenteerd.

Design

Het design van de Somfy One+ is relatief onopvallend. Het lijkt op afstand een groot, plastic blik. Misschien een slimme speaker van afstand. Pas wanneer de camera actief wordt end e klep wegschuift, zie je de lens. Iets dat met deze witte body meer opvalt dan met de zwarte Somfy One die we afgelopen jaar hebben getest. Hoe dan ook, de camera verraadt haar aanwezigheid niet zo snel.

Positionering

Wanneer je de Somfy One in gebruik gaat nemen, moet je even goed nadenken over waar je de camera gaat plaatsen. De sensoren van de camera zijn namelijk gemaakt om zijdelinkse bewegingen te registreren en daarop te reageren. Richt je hem recht op een deur, kan een inbreker de camera gemakkelijk misleiden. Plaatse je deze zo dat de looprichting eerst langs de camera op is, dan werken de sensoren van de Somfy One op hun best.

Wanneer je de deursensoren plaatst, volg dan de wizard van Somfy. Deze sensoren werken met meer dan alleen magneten. En kunnen dus ook bewegingen van deuren en ramen analyseren op verdacht gedrag.

De fob kan gewoon aan de sleutelhanger.

Installatie

De installatie van de Somfy One is een vlekkeloze ervaring. De camera wordt snel herkend en toegevoegd aan het systeem. Net als de meegeleverde Intellitag deursensor en FOB.

Camera en communicatie

De camera van de Somfy One+ is in staat om op Full HD te streamen. Het is wel zo dat hoe hoger de resolutie is, hoe hoger de vertraging van het beeld. Dit kan oplopen tot zo’n 10 seconde. De camera’s bevatten een microfoon en een speaker. Het is dus mogelijk om te communiceren met wie er in huis is.

De Somfy One+ kan geluiden die het hoort, ook analyseren. Zo kan het bijvoorbeeld het alarm van een brandalarm herkennen en ook op basis daarvan alarm slaan. Handig wanneer je nog rookmelders in huis hebt die niet in een domotica netwerk hangen.

Tenslotte bevat de Somfy One+ een 90 decibel sirene, mocht je iemand echt moeten verschrikken. Bedenk je wel dat 90 decibel niet keihard is. Overigens kun je de Intellitag ook gebruiken als trigger voor een alarm.

Somfy Cloud

Natuurlijk verkoopt Somfy ook een cloud abonnement om beelden van de camera’s op te slaan. Dit kan de hele dag door voor €4,99 per maand. Neem je geen abonnement, worden enkel clips van 10 seconden opgeslagen op het moment dat de camera beweging detecteert.

Smart Home

Somfy One+ is compatible met Works With Nest en IFTTT. Je kunt het systeem dus gemakkelijk in een smart home netwerk opnemen. Zo laat ik Somfy via IFTTT bijvoorbeeld de Arlo camera’s die buiten hangen in- en uitschakelen. En dat dan weer via de handige FOB van Somfy. Ook kun je Amazon Alexa aan Somfy One koppelen.

Niet BORG gecertificeerd

Mocht je hopen korting te krijgen op jouw inboedelverzekering, is het handig om te weten dat dit systeem niet BORG gecertificeerd is. Een aantal verzekeraars zal dat als eis stellen aan een alarmsysteem. BORG ken serieuze nadelen en is wat ons betreft niet meer van deze tijd. Een echt BORG systeem aan laten leggen kost dusdanig veel geld, dat het goedkoper is om geen korting op de verzekeringspremie te krijgen.

Zwakten

En dit was het onderwerp waarop de Somfy One helemaal nat ging. Die bevatte geen accu. Gelukkig is dit met de Somfy One Plus opgelost. Rukt een inbreker deze uit het stopcontact, gaat hij gewoon nog een tijdje door. Perfect!

Oké, er is één zwakte. De aanschafprijs van de Somfy One+ ligt bijna €200 hoger dan van de Somfy One. Natuurlijk krijg je nog een Somfy Badge en Somfy Intellitag, naast de interne accu. Hoewel de extra accessoires fijn zijn, voelt dit pakket niet als een buitenkansje dat je voor 'iets' meer in huis haalt.

Conclusie: Somfy One+

Zelfs al was het geen compleet alarmsysteem, als het om indoor beveiligingscamera’s gaat is dit een aanrader. Het gebruik van een fysieke klep voor de camera is alleen al een argument dat deze bij ons favoriet maakt. Het alarmsysteem van de Somfy One+ is een hele fijne bonus waar je lekker verder op kunt bouwen.

Somfy One Plus kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Full HD streaming
  • Fysieke camera klep
  • Compleet alarmsysteem
  • Goed te integreren in het smart home
  • Eigen noodstroomvoorziening in de vorm van een accu

THE BAD

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram