Review: Pepper Jobs TCDA USB-C Digital Audio Adapter

Steeds minder smartphones hebben een audio aansluiting. En dan is een goede, actieve converter wel zo handig. Bijvoorbeeld de Pepper Jobs TCDA USB-C Digital Audio Adapter.

Unboxing

Qua unboxing niets bijzonders. Het kabeltje, een stukje documentatie. Meer heb je niet nodig.

Design

Qua design is de Pepper Jobs TCDA USB-C Digital Audio Adapter een wel heel net afgewerkte kabel. Dat is een complimentje waard. Mooi materiaalgebruik zorgt voor mooie pluggen. Beter dan wat we doorgaans gratis bij smartphones zien zitten. Zelfs wanneer dit hele dure smartphones zijn.

Twee soorten adapters

Er zijn momenteel twee soorten adapters in de handel. Actieve en passieve. Betaal je heel weinig, heb je een passieve. Betaal je een paar tientjes, heb je een actieve. Zoals de Pepper Jobs TCDA USB-C Digital Audio Adapter.

Het verschil zit hem in de ingebouwde hardware. Een actieve kabel bevat feitelijk een eigen DAC (Digital Analogue Converter) die via USB wordt aangestuurd. Een passieve maakt gebruik van de connecties in de USB plug van de smartphone. Dat laatste is niet gespecificeerd, dus de kans dat het werkt is klein. De kans dat een actieve werkt is vele malen groter. Maar… ook daar een klein voorbehoud. Ook voor actieve kabels kan geen 100% compatibility worden gegarandeerd. Dit ligt niet aan het kabeltje, maar aan smartphone fabrikanten. De specificatie die er is wordt namelijk keurig gevolgd door de kabel. Maar voor de fabrikant is het goedkoper hier niets mee te doen.

Maar… nu steeds meer fabrikanten de hoofdtelefoonaansluiting dumpen, gaan steeds meer fabrikanten deze specificatie ondersteunen.

Compatibility

Natuurlijk kunnen we op de redactie niet ieder apparaat testen met deze actieve USB-C naar 3,5mm audio adapter. Toch hebben we een voorzetje gedaan;

Waarom zou je deze adapter gebruiken op een smartphone die al een hoofdtelefoon aansluiting heeft? Dat hangt van de chipset van de telefoon af. Niet iedere chipset stuurt geluid op 24-bit uit. Wil jij toch van high-end geluid genieten, is dit een mogelijkheid om dit te doen.

Toch is er ook een reden om de adapter van de fabrikant te gebruiken. Namelijk wanneer je een smartphone hebt die van zichzelf al 32-bit kan uitsturen. Maar dat hoor je alleen maar als jouw headset strak genoeg reageert om die hoge resolutie te kunnen horen.

Maak je geen zorgen over de vraag of jouw smartphone USB 3 ondersteuning biedt. De Realtek chipset in de kabel is op basis van USB 2.

Audiokwaliteit

Ik heb de Pepper Jobs TCDA USB-C Digital Audio Adapter met twee verschillende hoofdtelefoons gebruikt. De Beyerdynamic Byrd en de Sennheiser HD 660 S. Die laatste is een hele zware audiofiele hoofdtelefoon die erg veel van de versterker valt.

Met beiden levert de Realtek ALC4040 DAC een mooi zuiver geluid op. 24-bit FLAC bestanden worden echt heel strak weergegeven. Met de Sennheiser merken we wel dat we het volume wat verder op moeten voeren. Toch trekt de klasse G versterker het om deze open membraam hoofdtelefoon aan te sturen.

Een klasse G versterker horen we overigens niet vaak van. De klassen zeggen overigens meer over de opbouw dan de kwaliteit. Bij een klasse G versterker maakt Pepper Jobs gebruik van een meelopende voeding. Deze veranderd in spanning naargelang het geluid dat neergezet moet worden.

Er is ondersteuning voor afstandsbedieningen met 4 knoppen. Ook is er ondersteuning voor microfoons.

Pepper Jobs adviseert gebruikers om de HiBy Music app te gebruiken voor de beste ervaring. Die app stuurt tot 32-bit audio uit. De adapter kan echter maximaal 24-bit verwerken. Jouw hi-res tracks op 32-bit worden dus in resolutie terug geschaald, maar het is de vraag of je dit horen gaat.

Conclusie: Pepper Jobs TCDA USB-C Digital Audio Adapter

De markt voor de USB-C audio adapters moet nog losbreken. Pepper Jobs neemt met deze Pepper Jobs TCDA USB-C Digital Audio Adapter duidelijk de voorsprong. Het geluid is gewoon goed en de afwerking vlaggenschip waardig.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Erg hoogwaardige afwerking
  • Prima gebruik klasse G versterker
  • Kan ook grote hoofdtelefoons aansturen

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.