Rajesh Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Beyerdynamic Beat Byrd met 4 sterren.

The Good
  • Gebalanceerd geluid voor 25 euro
  • Dikke kabel met specifieke voordelen
  • Plat design
  • Vorm meegeleverde eartips
The Bad
  • Dikke kabel met specifieke nadelen

Beyerdynamic Beat Byrd kopen
→ Check de laagste prijs bij Byerdynamic webshop

Toen we op IFA waren konden we bij Beyerdynamic een perskitje ophalen, waarbij we o.a. een setje Beat Byrds kregen. De Beat Byrd is feitelijk Beyerdynamics entry level in-ear-koptelefoon (€25,-), echter hebben ze toch wat interessante dingen gedaan om het setje toch noemenswaardig te maken en voor ons interessant genoeg om er een review aan te wijden.

De Beat Byrd lijkt Beyerdynamics poging om een doelgroep aan te spreken die wellicht wat jonger is. Echter in tegenstelling tot veel andere opties in de markt die voor een eigen dynamiek in de signatuur gaan, moet dit een in-ear-set zijn welke enigszins neutraal geluid uitgeeft. Beyerdynamic stelt zelf dat er sprake is van een gebalanceerd geluid met een krachtige bas. Verder zou er geïnvesteerd zijn in een ergonomische fit en verhoogde degelijkheid.

Unboxing, design

We kunnen helaas niets zeggen over wat er in de doos te vinden is. Onze pers-kit versie kwam met de set, plus zoals gebruikelijk is, drie formaten eartips. Gezien de prijs is de kans groot dat dit ook precies is wat je in de retailverpakking zal vinden.

De eartips die meegeleverd worden zijn overigens van een andere vorm dan die je meestal vindt. Waar je normaal gesproken bolvormige eartips krijgt, heeft Beyerdynamic op het moment voor hun in-ears de gewoonte voor een vorm te kiezen die meer richting een conus gaat waarbij de onderzijde naar buiten krult.

Voor de behuizing van de Beat Byrd heeft Beyerdynamic gekozen voor zwart glimmend plastic, dat gewoon degelijk aan voelt. Qua vorm is er wat bijzonders gedaan. Er is gekozen voor een platter design dan de norm is. Tenzij je er specifiek op let doet dit de Beat Byrd niet anders overkomen dan de gemiddelde in-ear koptelefoon. Aan de binnenzijde vinden we duidelijke indicaties voor wat het linker- en rechter oordopje zijn. Iets dat andere merken overigens ook mogen doen wat ons betreft.

Het draad van de Beat Byrd is wat dikker dan gemiddeld, wat zou moeten bijdragen aan de degelijkheid. Zoals actieve gebruikers van goedkopere (en helaas ook vaak zat duurdere) in-ears zullen beamen, zijn het niet de meest degelijke producten en is het slechts een kwestie van tijd dat er kabelbreuk optreedt. Uiteraard kun je natuurlijk wat zuiniger zijn met je in-ears middels maatregelen als ze te bewaren in een case en het wikkelen van het draad altijd netjes met de over-onder-methode te doen (mocht je niet bekend zijn met deze methode, google het en neem het aan als je standaard wijze van kabel-wikkelen). Maar dan nog blijft de kans op kabelbreuk aanwezig. Met de dikkere afwerking zou dit bij de Beat Byrd minder een probleem moeten zijn.

Gebruik

Wanneer de Beat Byrds in gebruik worden genomen steken ze amper uit. Dit betekent dat ze bijv. bij het slapen veel minder in je oren drukken. Hoewel uw reviewer er tijdens het slapen nog steeds last van heeft, zowel qua gevoel als het feit dat het geluid veranderd doordat de eartips dichter in het oorkanaal worden gedrukt, kunnen we ons best voorstellen dat verschillende gebruikers er inderdaad mee op een oor kunnen liggen. De vraag blijft uiteraard of dit is wat je wil met alle draadloze speaker-opties die op de markt zijn. Bovendien blijft het draad een probleem.

Het dikkere draad heeft overigens naast de degelijkheid het extra voordeel dat deze minder snel verward raakt. Er is echter ook een keerzijde. Het zwaardere gewicht is een feit en is merkbaar, zeker tijdens bijv. het sporten waarbij het draad op- en neergaat. Verder is het draad niet glad afgewerkt. Dit gecombineerd met het grotere oppervlak van de dikkere kabel, zorgt ervoor dat de stroefheid extra merkbaar is. Het is een detail, maar wel iets dat we vermeldenswaardig vonden.

De Beat Byrds zijn ongeveer gemiddeld wanneer het gaat om het vermogen dat nodig is om de set te driven. Het volume is ongeveer hetzelfde als de meeste in-ears die we hebben liggen wanneer we uitgaan van ons testapparaat. Misschien dat voor de Beat Byrds een tandje meer volume nodig is, maar dit is een verwaarloosbaar verschil. Wellicht dat het op apparaten als de mindere presteerders onder de telefoons (als ze nog een koptelefoonaansluiting hebben) een probleem vormt wanneer je op een lekker luid volume wil luisteren. Zeker gezien de prijsklasse zal deze set door de meeste gebruikers met een telefoon gecombineerd worden, dus dat is wel iets om even mee te nemen in je overweging als de mogelijkheid om met een luid volume te luisteren onderdeel is van je koop-argument. Nogmaals, voor de meeste gebruiksscenario’s zal het geen probleem zijn.

Geluid

First off moeten we uiteraard rekening houden met het feit dat we spreken over een in-ear-koptelefoon van 25 euro. Binnen dit kader kan echter over het algemeen kan gesteld worden dat het doel dat Beyerdynamic had om de Beat Byrd een neutraal signatuur mee te geven, prima geslaagd is. Het idee van een krachtige bas moeten we wat relativeren. Er is niets mis met de basweergave, maar bass-heads zullen verder moeten kijken.

Met een wat kritischer oog (oor) zou ik zeggen dat het mid-segment wat meer benadrukt wordt. Ook de bas wordt inderdaad wat benadrukt, ondanks dat het niet erg laag gaat en detail ontbreekt. Het hoog valt helaas wat weg. Vocals komen wat minder door. Echter niets van de tekortkomingen is iets waar ik voor deze prijs niet overheen kan stappen. Er zijn al met al goede keuzes gemaakt en het geluid komt als gevolg daarvan nooit rommelig over.

We kunnen ons echter ook voorstellen dat er mensen zijn die juist wat dynamiek in het geluid willen (middels een overdreven bas of bepaalde delen over het bereik zodat bijv. vocals benadrukt worden). Zeker in deze prijsklasse zijn ook kritische luisteraars vaak ok zijn met het overdrijven van bepaalde elementen aangezien de mogelijkheden binnen de normen van wat natuurgetrouw moet zijn, beperkt zijn. Deze mensen moeten dus verder kijken, aangezien de Beat Byrd voor hen waarschijnlijk te saai overkomt.

Conclusie

De Beyerdynamic Beat Byrd is al met al een indrukwekkende optie voor de prijs die het moet kosten. De combinatie van het geboden geluid, de degelijke bouw en de platte footprint van de casing maakt het tot een product dat voor veruit het grootste deel van de mensen dat in deze prijsklasse zoekt naar een gebalanceerde in-ear-oplossing, een zeer goede keus is.

Note: Op het moment van schrijven van de review is de Beyerdynamic Beat Byrd nog niet beschikbaar. De aankondiging sprak echter over eind september en exclusieve beschikbaarheid via de webshop van Beyerdynamic voor de reeds genoemde prijs van €25,-.

Beyerdynamic Beat Byrd kopen
→ Check de laagste prijs bij Byerdynamic webshop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.