Review: iPhone Xr, de ‘betaalbare’ X ervaring?

Apple iPhone XR

Apple introduceerde vorig jaar bij de tiende verjaardag van de iPhone de iPhone X. Een haast onbetaalbare, maar ongelooflijk goede telefoon. Dit jaar zijn er nieuwe modellen met de Xr als ‘instapper’. Vanaf 859 Euro heb je dan wel de X ervaring; groot scherm, super camera en razendsnelle processor. Als iPhone X gebruiker heb ik een paar dagen de Xr nu in gebruik. Leg ik de X opzij voor de iPhone Xr?

Dik een jaar geleden tastte ik diep in de buidel om een iPhone X te kopen. Zoals elke twee jaar is dat even erg pijn lijden in de portemonnee. Ik kies immers altijd voor de grootste opslag. Mijn ervaring is dat je dan twee jaar geen enkel probleem hebt ondanks de vele foto’s en films die ik mobiel maak. De iPhone X heeft wel mijn fotografie- en filmleven veranderd. De beeldkwaliteit is inmiddels zo goed, dat ik beurzen en vakanties film met deze telefoon. De 4K camcorder van dik duizend Euro blijft thuis en zo reis ik lichtgewicht. Met OlloClip lenzen en de juiste microfoon, kan ik bijna professioneel materiaal afleveren. Sennheiser, Røde en Shure hebben de juiste microfoon voor elke klus. De mono microfoon van de iPhone X is immers wat beperkt.

Budget?

De Xs is de opvolger van de iPhone X. Oled scherm, groothoeklens en telelens en een snelle processor. Nu in twee formaten en met maximaal 512 GB aan opslag. Voor de kleine versie met maximale opslag betaal je bijna 1600 Euro. Voor mij een brug te ver. Maar Apple wil de nieuwe processor en X ervaring voor meer mensen beschikbaar maken. Vandaar het ‘budget’ model de iPhone Xr. Ik heb nu een paar dagen de Xr mogen ervaren en sta voor de keuze; behoud ik de X of wordt het de Xs of Xr. Voor iedereen met een iPhone6, 7 of 8 raad ik zeker aan om over te stappen op een Xr Xs of tweedehands X model. Het grotere scherm en soepele bediening maken de keuze een no-brainer. Overigens is de migratie van een oude iPhone naar een nieuwe, tegenwoordig super. Geen gehannes meer. Heb je een backup in de cloud staan, dan worden alle apps en bestanden probleemloos overgezet. Zorg wel dat je de telefoon een paar uur niet hoeft te gebruiken en dat je wifi hebt.

LCD super scherm

De iPhone Xr is groot, maar niet te groot. Ik ben nooit fan geweest van de Plus modellen. Die zijn gewoon te groot. De Xr heeft een groter scherm dan de 8 Plus, maar dan wel in een kleinere behuizing. Deze behuizing is van aluminium en prima. Het glas aan de achterkant schijnt van mindere kwaliteit te zijn dan de Xs, maar ook daarvoor geldt dat een hoesje altijd aan te raden is. Ik heb direct vandaag een hoesje van Cellularline aangeschaft voor het test model. Het scherm aan de voorkant is een LCD scherm ipv een Oled zoals bij de X en Xs modellen. Als je de telefoons naast elkaar legt, zie je het verschil in kleur. De LCD versie oogt iets warmer. Het zwart is inderdaad iets minder, maar je moet echt in het pikkedonker kijken om dit te zien. Totaal niet storend. Apple benadert met dit ‘Liquid Retina Display’ de Oled kwaliteit. Het LCD scherm heeft ook geen directe haptische trillingen. Apple heeft dat anders opgelost. Zowel de haptische feedback als het scherm komen gewoon erg dicht bij de X ervaring. Het verschil is minuscuul. Het is duidelijk dat Apple veel moeite heeft gedaan om de Xr een volwaardige ervaring te laten zijn in schermervaring. Het beeld is goed; de bediening prima. Zelfs met natte vingers (regen) is de bediening verbeterd. Overigens moet je de waterdichtheid bij Apple nooit echt gaan testen. Alles is er aan gedaan dat de Xr tegen een glas cola of thee kan, maar er mee gaan zwemmen is echt af te raden. Zorg overigens dat wanneer de telefoon nat geworden is, dat je m kort afspoelt met kraanwater (eigen risico) en goed laat drogen. Gebruik zeker de lightning connector dan even niet en laadt m draadloos op. Jawel, die functie zit er ook gewoon in.

Foto en video monster

De lens van de Xr is net als de Xs een vooruitgang ten opzichte van de X. De groothoeklens pakt meer beeld en is met f 1,8 behoorlijk lichtsterk. De processor maakt het mogelijk dat de camera slim fotografeert. Een soort HDR techniek wordt toegepast voor betere foto’s. Het resultaat is duidelijk zichtbaar. Soms ogen ze wel wat flets. De snelle processor maakt ook portretfoto’s mogelijk met 1 lens. De X had daar de tweede lens voor nodig om het Bokeh effect (wazige achtergrond) mogelijk te maken. Het nadeel van de X is dat je steeds naar achteren moet lopen omdat de beeldvulling niet optimaal was. De Xr lens pakt veel meer beeld en het effect is prima. Overigens is de mate van het bokeh effect achteraf nog in te stellen. Die functie komt niet beschikbaar op de X. ‘De processor maakt dat niet mogelijk’ is het antwoord van Apple. Ik gebruikte de 2x optische zoom van de X om op popconcerten nog een redelijk beeld op het podium te krijgen. Dat voordeel ben je met de Xr kwijt. Gelukkig komt OlloClip met een Xr lenzenset.
Qua video maakt de processor nu ook 4K 60 fps mogelijk.

 

 

Het geluid van de Xr is een sprong vooruit ten opzichte van de X. De stereo microfoons maken betere opnames. Het geluid is ook erg fraai. Het blijft ongelooflijk hoe goed het geluid tegenwoordig is uit telefoons in deze prijsklasse. Je hebt echt geen kleine luidspreker nodig om op het nachtkastje of buro van muziek te genieten.

Dual sim

Apple heeft een paar jaar geleden de Apple Sim aangekondigd. Dat is typisch zo’n vernieuwing die weer geruisloos verdwenen lijkt. De aanbieders van mobiele netwerken waren daar namelijk niet zo blij mee. Zij zagen de bui al hangen: Apple gaat meeverdienen aan belminuten. De iPhone Xr heeft een dual sim volgens de specs. Let op dat dit enkel een eSim en een fysieke sim betreft. In de praktijk betekent dit dat je gewoon jouw Sim blijft gebruiken en eventueel een eSim contract afsluit met een mobiele aanbieder. Apple rolt deze functie later dit jaar uit.

Conclusie

De iPhone Xr is een beest. Een groot helder scherm, een snelle processor en fantastische camera. De drie honderd Euro die je bespaart op een Xs is echt het overwegen waard. Je hebt dan wel maar 1 lens en een LCD scherm. De zoomlens zal ik missen; het oled scherm minder. De fysieke vorm is net acceptabel qua grootte, het beeldscherm is groter dan ik ooit heb gebruikt op een smartphone.

De iPhone Xr is leverbaar in 6 kleuren en afhankelijk van het geheugen betaal je € 859,00 tot € 1.029,00.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • schitterende afwerking
  • probleemloze overstap in ios
  • goede lens
  • slimme HDR technologie
  • groot scherm in handzaam formaat
  • stereo microfoons
  • super geluid
  • spatwater dicht

THE BAD

  • geen zoomlens
  • blijft prijzig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.