Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Moza Mini Mi; de ‘must-have’ smartphone gimbal met 5 sterren.

The Good
 • compleet
 • afwerking
 • goede iOS en Android app
 • accu
 • draadloos laden telefoon
 • diverse modi
 • snel uitgebalanceerd
 • veel mogelijkheden
 • NL garantie
 • prijs
The Bad
 • veel toetsen combinaties

Moza Mini Mi; de ‘must-have’ smartphone gimbal kopen
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Kamera Express

Heb je ook al die mooie filmpjes op YouTube gezien die met een gimbal zijn gemaakt? Gimbals zijn hot; ze zijn de nieuwe selfie sticks. Iedere filmmaker heeft er wel 1. Vloggers en YouTubers lijken niet meer zonder te kunnen. Gimbals voor smartphones zijn er van dik honderd tot vijfhonderd Euro. De Moza Mini Mi is gemaakt voor moderne smartphones en is verrassend qua prijs/kwaliteit.

Camera’s stabiliseren voor vloeiende filmbeelden is al decennia gemeengoed in de professionele film- en video productiewereld. Het zijn uitgebalanceerde cardanische constructies, die met enige oefening het mogelijk maken een zeer stabiel beeld te filmen zonder gebruik te maken van een camera op een rails of kraan. In allerlei vormen zijn er consumenten versies van gemaakt. De mooiste was misschien wel de Manfrotto ModoSteady 585. Dik vier jaar geleden testten we al een gemotoriseerde consumenten gimbal; de Gazer. Dit product was de tijd ver vooruit en is in allerlei andere vormen op de markt gekomen.

Gemotoriseerd

Zhiyun was zo’n beetje de eerste die gimbals echt populair maakte. Veel YouTube filmpjes (die tonen hoe gemakkelijk het zou zijn) deden hun werk. Grote merken als DJI en GoPro volgden snel. Zoals anderen zijn wij naar de winkel gesneld. We MOESTEN een Zhiyun Crane hebben. Binnen een paar dagen was de Zhiyun terug naar de winkel. Al die filmpjes vergaten even goed uit te leggen hoe belangrijk en lastig het is om de gimbal voor gebruik te balanceren. Inmiddels is dat met veel gimbals al veel makkelijker, maar je pakt niet even een gimbal om snel te filmen.

Gespecialiseerd

De Removu S1 was onze eerste gimbal die deed wat er beloofd was; snel en gemakkelijk vloeiende beelden schieten. Dat was mogelijk omdat de gimbal maar voor 1 product gemaakt was; de GoPro Hero4. Inmiddels zijn er adapters voor andere GoPro modellen. Door de specialisatie op 1 camera is de gimbal direct goed uitgebalanceer. Inklikken en klaar. De motoren moeten enkel de bewegingen corrigeren. De S1 is dus onze eerste prettige ervaring door de focus op een specifieke camera. Helaas zit er niet veel slimheid in de S1. Super stabilisatie en that’s it.

Smartphone filmen

Anno 2018 zijn smartphones zo goed, dat je er prima mee kan filmen. Onze laatste beursbezoeken en vakanties hebben we dan ook niet meer met een 4K camcorder gefilmd, maar met de iPhoneX of Huawei P20. Gewoon omdat de beelden uit deze smartphones super zijn. Nu zijn er diverse gimbals die op deze trend inspelen door geschikt te zijn voor de moderne smartphone. De Moza Mini Mi is uit de doos geschikt voor de moderne iOS en Android smartphone. Je klikt de telefoon in de houder en met eenvoudige schuiven heb je de gimbal binnen een minuut uitgebalanceerd. Vervolgens laat je de afstelling zo staan en is de Moza Mini Mi altijd direct klaar voor gebruik. Voor 129 Euro behoort de Moza Mini Mi tot de goedkoopste gimbals. De gimbal is gemaakt van materialen en met een hoog afwerkingsnivo. De Moza Mini Mi wordt geleverd met een fraaie draagtas die tegen een stootje kan en een mini driepoot statiefje zodat de gimbal ook op een tafel kan staan. Dat blijkt in de praktijk met de app superhandig te zijn, waarover verderop meer.

Leercurve

Elke gimbal vergt gewenning. Beginnen met een gimbal voor een specifieke camera is een absolute aanrader. Je bent dan minder bezig met het balanceren van het product en meer met nadenken over beelden en instellingen. Ik was zo enthousiast dat ik bij het maken van een campingfilmpje eigenlijk teveel opnames met de gimbal heb gemaakt. Doseren van je shots is ook een kunst. In onderstaand filmpje zie jet het resultaat. Alles is met een iPhoneX en de Moza Mini Mi gefilmd. Enkel het Droneshot is met een DJI Spark gemaakt en de onderwateropname met een GoPro Session 5. De camera stond op automaat. Oef dat is dus fout 1. Je ziet de beelden corrigeren qua lichtsterkte. Dat wil je natuurlijk niet. Dus een handmatige instelling qua lichtsterkte en focus is aan te raden. Vervolgens is filmen met 60 beelden per seconden ook handig als je het rolling shutter effect wilt reduceren. Een ND filter wil zeker ook helpen maar had ik niet bij me.

Smartgimbal voor smartphones

De Moza Mini Mi is dus voor smartphones. Zonder app heb je al de basis mogelijkheden. De motoren houden de camera stil. Met een mini joystick kan je de camera richten. De magie start wanneer je de iOS of Android app gaat gebruiken. Wij ontvingen de Mini Mi ter test een dikke drie weken geleden. In de afgelopen weken hebben we diverse updates zien komen met nieuwe functionaliteit. De makers zijn duidelijk op een missie. De beste en betaalbare gimbal voor iedereen maken. Je kan in de app op automaat filmen. Je kan echter ook met de joystick een menu bedienen in de app om allerlei filmische functies te selecteren. Het bijzondere aan de Mini Mi is dat je direct plezier kan hebben, maar je ook kan verdiepen in de vele mogelijkheden. De makers hebben op hun YouTube kanaal ‘Gudsen MOZA’ heel veel instructie filmpjes staan. Super handig en inspirerend!

De Moza Mini Mi heeft vier schroefpunten in het ontwerp. Hiermee kan de de Mini Mi op een statief zetten of licht of microfoons toevoegen. Wij hebben een monopod gebruikt om zo de shots vanuit de hoogte te kunnen maken of een ‘kraan’ beweging te simuleren. Het gedrag van de gimbal is met diverse combinaties van lang en kort drukken op de knopjes in te stellen. Wie af en toe de gimbal gebruikt zal hier lastig aan kunnen wennen. Jammer dat Moza niet een klein kaartje met de belangrijkste functies heeft bijgevoegd. Een beetje zoals DJI dat deed bij de eerste drones zodat je wist wat alle led-licht combinaties eigenlijk betekenden. Gelukkig kan je het gedrag ook in de app instellen. Het zou fijn zijn als je een paar gebruikersinstellingen zou kunnen voordefinieren.

Het meest indrukwekkend is de ‘follow’ modus. Je selecteert dan een onderwerp in het venster en de gimbal gaat het onderwerp volgen. Zo heb ik een spreker op een seminar gefilmd en later mijzelf toen ik ergens een workshop mocht geven. Je hebt bijna geen cameraman meer nodig. Het enige wat de software (nog) niet doet is automatisch inzoomen als het onderwerp verwijdert. Je kan wel met een druk op een knop heel snel inzoomen of een zoom maken met een geleidelijke schaal. De lenzen van de smartphones zijn eigenlijk nog net niet goedgevoeg voor deze toepassing, maar met de 2019 modellen zal dat ongetwijfeld wel kunnen. Op dit moment krijgt de Freefly Movi veel aandacht. De Mini Mi kan vrijwel alles wat de Movi kan., maar dan wel voor een derde van de prijs. Het enige wat de Mini Mi nog niet kant is volgens een voorgedefinieerd pad bewegen. Je stelt dan een begin- en eindpunt in. Vervolgens filmt de gimbal met de software deze beweging geheel volautomatisch. De Mini Mi heeft alles aan boord om dit met een software aanpassing ook te kunnen. Dan houd je wel dik twee honderd Euro over voor andere accessoires.

Moza is erg trots op de kracht accu in de Mini Mi. Deze accu kan zelfs via wireless charging jouw smartphone opladen tijdens het gebruik. Dat is superhandig omdat de accuduur van de smartphone eigenlijk de enige beperking is om een hele dag te filmen. Wie geen draadloos laadbare smartphone heeft, zoals de Huawei P20, die kan een kabeltje aansluiten en opladen tijdens gebruik. Zelfs de gimbal zelf is tijdens gebruik op te laden. Superhandig als je bijvoorbeeld een event filmt.

Conclusie

De Moza Mini Mi is een absolute aanrader als je overweegt een gimbal te gaan gebruiken en een goede smartphone hebt. Voor de echt geringe prijs krijg je een kwalitatief hoogwaardig product met ongekend veel mogelijkheden. De makers zijn ook nog eens geen eendagsvlieg. De software zal ongetwijfeld nog rijker worden. De Moza Mini Mi wordt door een Nederlandse importeur ondersteund. Wel zo handig als je gebruik moet maken van de garantie.

De Moza Mini Mi is online te koop voor 129 Euro.

Moza Mini Mi; de ‘must-have’ smartphone gimbal kopen
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Kamera Express

1 REACTIE

 1. Hallo,

  Ik heb een MI 9T Pro smartphone met een Spigen cover. Deze hebben een totale dikte tussen de 11,5 en 12 mm.
  Mijn vraag is, past deze in de houder van de Mini MI.
  Ik heb mijn telefoon mét case in een DJI Osmo Mobile 3 van een vriend geprobeerd, maar dat paste niet, dus moet ik nu naar een ander merk zoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.