Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Mikme Gold 16GB, betaalbare draadloze audiostudio met 5 sterren.

The Good
  • geluidkwaliteit
  • afwerking product
  • functionaliteit app
  • bedieningsgemak
  • opslagcapaciteit
  • zang, spraak, muziek
  • draadloos en bedraad
The Bad
  • video in app; nog geen ondersteuning door FlimicPro
  • accuduur 3,5 uur mag langer

Mikme Gold 16GB, betaalbare draadloze audiostudio kopen
→ Check de laagste prijs bij Thomann

Wie vlogt, filmt of op een andere manier met nieuwe media bezig is, kan niet zonder goed geluid. Sennheiser en Shure hebben, aangespoord door Røde, inmiddels diverse goede oplossingen. En toch is er dan nu een product was je gezien én gehoord moet hebben: de Mikme. De Mikme levert draadloze audio kwaliteit die tot nu onmogelijk of onbetaalbaar was.

Begin 2017 spraken we Thomas Wachauer op de CES in Las Vegas. Zijn mini standje stond verscholen tussen allerlei startups en andere innoverende bedrijfjes. Zijn product is de Mikme microfoon. Een revolutie, als je de specs mag geloven. De kwaliteit van een studio microfoon in een modern jasje. Geheel ontworpen met de moderne media in gedachten.

Kwaliteit

Het hart van Mikme

Mikme is in Oostenrijk ontworpen door een team met ervaring in de audio wereld. De microfoon wordt in Duitsland geproduceerd. Het resultaat is een product waar kwaliteit duidelijk voorop staat. Geen kickstarter project met Chinese afwerking. Nee de Mikme microfoon is robuust qua materiaal en de afwerking is A-merk waardig. Geen kieren tussen onderdelen en geen wiebelige knopjes. Een ander gerenommeerd Duits of Oostenrijks microfoonmerk had dit product qua afwerking en materiaalgebruik kunnen maken. Het probleem is echter dat deze ‘oude’ merken nog maar langzaam snappen wat moderne creatieven nodig hebben. Niet te vergeten; het prijspunt. Røde microfoons had als eerste de nieuwe behoefte aan functionaliteit en betaalbare prijspunten begrepen. Mikme is echter een nieuwkomer die het fris aanpakt. Alle huidige microfoon makers moeten zich achter de oren krabben. Waarom hebben ze het gat in de markt niet gezien wat Mikme nu lijkt te pakken?

Eigen ontwerp wind jasje

Het geheim van de microfoon is het condensatorelement met fantoom voeding (48V). Dit is de technologie die in de betere studio microfoons zit en deel van het geheim is van een warme volle ‘radio’ stem. Er zijn diverse merken die probeerden deze technologie, met stekkers en losse voedingen, mobiel te maken. Dat bleek voor iedereen die het probeerde lastig. Bovendien zijn deze microfoons extreem gevoelig voor wind en aanraking. De capsule moet dus goed beschermd zijn tegen contactgeluid. Dat alles heeft Mikme in het ontwerp zitten. Een ophanging zorgt dat de 1 inch grote capsule los in de behuizing hangt. Wij hebben zelf een jasje van nepbont gemaakt om de Mikme microfoon ook tegen wind te beschermen. Inmiddels heeft Mikme een eigen jasje aangekondigd bij de introductie van Mikeme Silver op IndieGogo.

Mobiel gebruik

Mobiel opnemen

De Mikme heeft alles wat je nodig hebt in het formaat van een klein sigarettenpakje (.. nee ik heb nooit gerookt..). De accu is met micro-USB te laden en goed voor 3,5 uur opnemen. Het ingebouwde 16GB geheugen is goed voor 34 uur aan de allerhoogste kwaliteit audio opnames (WAV, 24 bit, 44.1 kHz, 48 kHz, 96 kHz). Neem je genoegen met gecomprimeerde kwaliteit in mp4 formaat, dan kan je 360 uur aan audio opnemen. No worries dus; altijd genoeg opslag capaciteit in de Mikme Gold. 
Het gebruik is super simpel. Je zet de Mikme aan en drukt op de knop bovenop de microfoon. Deze knop kleurt rood en je weet dat de opname loopt. Overstuur je het volume, dan knippert de knop en kan je met fysieke knopjes op de microfoon de gain bijsturen. Een te zachte opname zie je niet aan de microfoon. Daarvoor moet je echt meeluisteren via de mini-jack of de iOS app gebruiken. 
Onder de microfoon zit een schroefdraad die past op professionele microfoonstandaarden. Een meegeleverd adapter schroefje maakt de schroefdraad ook geschikt voor de reguliere foto- en filmstatieven. Let wel op dat je het adaptertje niet verliest. Ik was ‘m al na 2 opnames kwijt. Gelukkig zijn dezegestandaardiseerd en bij elke muziekwinkel te koop.

iOS app

Als we al laaiend enthousiast zijn over de afwerking en geluidskwaliteit, dan komen we superlatieven te kort als het gaat over de app. Vaak is de app het sluitstuk in de begroting. Maar de iOS app van Mikme is vernieuwend; waanzinnig functioneel en erg solide. Natuurlijk is de Mikme ook zonder app te gebruiken. Bij gebruik van de app moet de Mikme via Bluetooth verbonden worden. Super eenvoudig en snel is dit geregeld. Heerlijk! In de app kan je de microfoon met de app op afstand bedienen. Dit is de REMOTE functie. Zet de microfoon bij jouw audiobron neer en bedien de microfoon vanaf meters. Ook wanneer je de opname zonder app bent gestart, kan de app REMOTE functie de bediening nog overnemen. Klein nadeel is dat je dan geen VU meters ziet. Start je de opname als AUDIO opname, dan heb je nog steeds de bediening op afstand, maar zie je ook de VU meter en kan je de gain bijregelen. De bediening is gemakkelijk. Persoonlijk vind ik de VIDEO optie een revolutie. Het Mikme heeft een eigen technologie ontwikkeld om draadloos het geluid van de microfoon synchroon te gebruiken bij video. Filmen doe je dan met de Mikme app en de beelden komen met de audio van de microfoon op de iPhone in de Mikme app. Na filmen moet je de clips via de Mikme bestandbrowser versturen naar jouw Mac of online opslag. Helaas kan je niet zoomen in de video app en is lichtsterkte niet te fixeren. Het is wachten op FilmicPro om de Mikme als bluetooth mricofoon te ondersteunen. Vooralsnog voldoet de Mikme video functie voldoende.
Zie onderstaand resultaat. Alle sprekers gebruiken de Mikme, behalve de laatste twee sprekers. Daar hoor je het originele iPhone geluid… Kijk goed en je ziet de spreker de Mikme in de hand houden of op tafel staan.

Elke opname eindigt met de vraag of je een foto wilt maken. Deze wordt dan als icoon voor de opname gebruikt. Elke opname krijgt ook automatisch een unieke naam uit willekeurig samengestelde letters. Het enige minpuntje is dat je ook bij videos een foto moet maken als icoon. Waarom niet een frame uit de clip gebruiken?

De Mikme makers updaten de firmware en app met regelmaat. De app heeft tijdens de review een flinke ‘make-over’ gekregen. Veel ten gunste van gebruiksgemak. Echter de unieke weergave om een 6 sporen opname te maken en te mixen is vervangen door een iets meer traditionele weergave. Ja de Mikme app ondersteunt ook opnames met meer sporen. Je neemt dan mono een stem of instrument op en in de app kan je per track het stereobeeld, effect en volume instellen. Dat kan realtime tijdens het afspelen. Een 21e eeuw versie van het ooit zo vernieuwende Sound-On-Sound idee wat Sony in de jaren 60 van de vorige eeuw introduceerde.
Wie twee Mikme’s heeft kan de microfoons ook al sstereo opstelling gebruiken. Op de Mikme staan veel fraaie voorbeelden.

Wie iets traditioneler werkt zal ook blij worden van de Mikme Gold. Je kan m namelijk gewoon via de USB kabel met je computer verbinden. Zo heb je een betaalbare super microfoon. Een standaard en plopfilter maken jouw studio compleet.

Conclusie

De Mikme Gold mag oprecht het predicaat GOUD dragen van GadgetGear. Wat een innovatie, kwaliteit en gebruiksgemak! Een must voor iedere iPhone filmers, radiomaker en geluidjager.

 

De Mikme is online te koop en kost 399 Euro. Een IndieGogo campagne is gestart met een iets goedkopere versie.

Audio Specs
Capsule – 1 inch, gold plated, true condenser  
Polar pattern – Cardioid  
Audio frequency bandwidth – 18 to 22.000 Hz 
Sensitivity – 18 mV/Pa  
Signal to noise – 78 dB-A  
Maximum Sound Pressure Level – 125 dB 
Adjustable gain – 0 to 30 dB
Audio Recorder
Internal memory – 16 GB  
Recording capacity – mp4 only, 360 hours 
Recording capacity – wav only, 34 hours  
Bit depth – 24 
Sampling frequencies – 44.1 kHz, 48 kHz, 96 kHz  
Processor – 2x 168 MHz Cortex M4  
Rechargeable Li-Po battery – 920 mAh  
Battery powered operation time standalone recordings – up to 3.5 hours
Wireless

Bluetooth 2.1
Mikme Lost&Found Protocol
Immediate Secure Audio Transmission with patented Packet Loss and Sync Detection = Quality of Service Audio Streaming with Mikme App

Works with 64 Bit Devices with iOS 9 and newer (with installed Mikme App).  Apple MFi Certified

Mikme Gold 16GB, betaalbare draadloze audiostudio kopen
→ Check de laagste prijs bij Thomann

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.