Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Metabo R 12-18 BT Bouwradio met 4 sterren.

The Good
 • robuust
 • lekker vol geluid
 • accu systeem
 • eenvoudige bediening
 • spatwater dicht
 • betaalbaar
The Bad
 • geen verlichte knoppen
 • geen DAB
 • iele antenne en adapter
 • geen oplader voor accu


Bij GadgetGear hebben we al ontelbare draadloze luidsprekers en draagbare radios getest. Maar een bouwradio ontbrak nog op onze lijst. Metabo stuurde ons de R 12-18 BT om eens de steiger mee op te gaan. Hilversum 3 galmde in de tijd van herman van Veen op elke bouwplaats. Nu zijn het Spotify playlists of Radio Tour de France. Hoe lekker galmt de Metabo bouwradio?

Eerste indruk

De Metabo bouwradio komt uit een familie van producten die samen een platform rondom de Metabo 18 Volt accu’s vormen. De accu uit de boormachine of cirkelzaag steek je zo in de bouwradio. Een stevige klik bevestigt dat de stroomvoorziening vast zit. De lage positie van de zware accu garandeert ook dat de radio/luidspreker lekker stevig staat. Zoals de ander Metabo producten is het kunststof een combinatie van groene en donker grijze delen. De grijze delen geven grip en houvast.
Grote rubberen knoppen staan garant voor een degelijke bediening. Een groen schermpje geeft de informatie over zender, audiobron en volume. Dat volume kan trouwens lekker hard, maar is onvoldoende voor een feestje. Je zal t qua volume wellicht afleggen van een klussende collega die met een stereotoren aankomt. Helaas is de lichtsterkte van het scherm niet in te stellen. De knoppen zijn zelf ook niet verlicht, waardoor je soms even moet zoeken. Zeker als de radio ergens in een donker hoekje staat. Het scherm gaat automatisch uit na dertig seconden en helpt dus niet echt om de knoppen goed te vinden.

Degelijk

Alles aan de Metabo radio is ontworpen met het oog op een robuust product. De antenne bestaat uit één deel en geeft een redelijk goede ontvangst. Gewoon FM en AM en dus geen DAB. De antenne moet degelijk zijn, maar een scharnier blijft kwetsbaar. Het is een kwestie van wachten maar we vermoeden dat de antenne ooit wel gaat sneuvelen. Als Bluetooth speaker pairt de bouwradio probleemloos. Het geluid klinkt echt typisch voor een bouwradio; lekker vol en met veel laag zonder echt te bonken. De grote luidspreker zit netjes weggewerkt in een stootvast frame met een metalen rooster. Goedkope producten bezuinigen juist vaak op zo’n rooster. De Metabo R 12-18 BT kan zonder problemen tegen een stootje en bediening door grote bouwhanden.

Perfect?

De Metabo R 12-18 BT is prima in gebruik met goed geluid. Enkel de antenna kan een puntje worden en uiteindelijk gaat alles over naar DAB. Tot die tijd is het prima klussen met deze radio/ luidspreker. Eigenlijk hebben we maar twee belangrijke verbeterpunten voor Metabo. Allereerst zou het handig zijn als de 220Volt adapter ook zorgt dat de accu laadt. Zo wordt de bouwradio ook gelijk een oplaadpunt voor de accu’s. Tevens lijkt het alsof de accu langzaam leegloopt als deze dagen achtereen in de radio blijft zitten. Het display toont dat de status van de accu en we hebben hem langzaam zien leeglopen. De meegeleverde 220Volt adapter is te iel voor gebruik op een bouwplaats en eigenlijk alleen geschikt voor gebruik thuis of in de schuur.
Voor acht tientjes levert de bouwradio veel waar voor t geld.

Conclusie

Wie voor Metabo heeft gekozen zal zeker tevreden zijn met de Metabo R 12-18 BT bouwradio. Metabo had er goed aan gedaan de bouwradio ook geschikt te maken als een oplader voor accu’s. In dat geval kan de bouwradio een opstapje naar het Metabo platform worden. De bouwradio is ook een aanrader voor gebruik in de tuin of op t strand.

 

1 REACTIE

 1. Geen datum bij deze review te zien.
  Inmiddels is er echter ook één met DAB+: Metabo R 12-18 DAB+ BT 12V / 18V

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.