Review: Metabo accu-slagschroevendraaier SSD 18 LTX 200 BL

Metabo is decennialang een betrouwbare leverancier van elektrisch gereedschap voor de vakman. Het allereerste product was in 1923 een handboormachine. Anno 2018 zit er veel technologie in de nieuwste slagschroevendraaier. Klein, handzaam en ongelooflijk krachtig. Klusspecialist ‘HennyWorks’ testte de schroevendraaier in de praktijk.

De 18 volt snoerloze slagschroevendraaier is bedrieglijk klein en licht in gewicht. Op het eerste gezicht een leuke elektrische schroevendraaier. Het is echter een professioneel gereedschap met maar liefst 200 Newtonmeter aan kracht. Ter vergelijk; een doorsnee schroevendraaier heeft hooguit 30 Newtonmeter aan draaikracht. Dit betekent dat de schroevendraaier heel snel en heel krachtig zijn werk kan doen. Als er geen slimme technologie in de machine zou zitten, zou een onervaren gebruiker bij wijze van spreken de pols kunnen verdraaien. De machine bouwt echter met pulsen de kracht op waardoor een hele dag werken met de SSD 18 LTX 200 BL een fluitje van een cent is.

Geschiedenis

In 1923 bouwde Albrecht Schnizler de eerste handboormachine. Deze "Metallbohrdreher" is de basis voor de naam Metabo. Vandaag de dag heeft het traditionele bedrijf 1.900 medewerkers, waarvan 1.050 in Nürtingen, Duitsland. 25 dochtermaatschappijen en meer dan 90 vertegenwoordigingen zorgen ervoor dat de Premium-oplossingen van Metabo in alle landen verkrijgbaar zijn.

Naast elektrische en perslucht-oplossingen streeft Metabo consequent de visie van de snoerloze bouwplaats na en hebben ze een leidende positie in de accu-technologie om de professionals meer vrijheid te bieden met maximaal vermogen. Metabo beschikt over meer dan 700 octrooien en octrooirechten. De Zwabische aanbieder van robuuste, krachtige en ergonomische professionele oplossingen ontwikkelt en produceert voor de gebruikers in de bouw en renovatie en de metaalambacht en industrie.

Praktijk ervaring

Metabo is HennyWorks geen onbekend merk. Henny Peeters is opgegroeid in een ondernemersgezin met een zonweringsbedrijf. Bij de fabricage en het plaatsen van zonneschermen werd al sinds de jaren zeventig zwaar gereedschap gebruikt. Legedarisch was het Metabo gereedschap. Boor- en schroefmachines van al gauw een dikke duizend gulden per stuk. De machines doen nog steeds probleemloos hun werk. Maar natuurlijk is draadloos en lichter werken te prefereren boven de zware machines van toen. Bovendien zijn de machines veel veiliger geworden. Niet langer meer het risico van struikelen over draden en geen gevaar van kortsluiting bij vochtige omgevingen. De 18 Volt accu technologie van Metabo staat garant voor langdurig veilig en comfortabel werken.

Als je vandaag de dag een bouwplaats betreedt dan moet je echt zoeken naar stopcontacten want praktisch alle gereedschappen werken op een accu; van kitspuit tot tafelzaag. Bovendien lijkt het alsof je niet meer professioneel bent als je geen accugereedschappen hebt. Het is handig voor klus en bouw professionals om je te “standaardiseren” op één merk. Zo kan je de accu’s tussen de gereedschappen uitwisselen. En als je genoeg accu’s hebt kun je een machine als “body only” kopen, zonder accu dus. En dat scheelt weer flink in de prijs! De accu technologie is tegenwoordig het hart van de gereedschapslijn. Fabrikanten zoals Metabo zijn eigenlijk accu leveranciers geworden met diverse producten er omheen. De decennia aan ervaring zie je terug in de producten en dus ook in de SSD 18 LTX 200 BL.

De SSD 18 LTX 200 BL is een zogenaamde slagschroevendraaier. Het unieke van dit systeem is dat tijdens het schroeven er een geratel optreedt waardoor de schroef met hele kleine maar wel zeer krachtige slagen in het materiaal gedreven wordt. Simpel gezegd; dit levert een enorme schroefkracht, uitgedrukt in het draaimoment in Nm. En dat is bij deze machine uitzonderlijk hoog; namelijk 200 Nm. Dus je hebt ongelooflijk veel power in je handen en het unieke is dat deze draaikracht geen bijzondere belasting geeft op je polsen!

In detail

De Metabo accu’s hebben een indicatie van resterende stroom. Vier leds geven het resterende percentage stroom weer. In veel goedkope producten zit soms ook zo’n indicator. Onze ervaring is dat dergelijke meters van goedkopere merken er wel fraai uitzien, maar niet lineair het resterende vermogen weergeven. Vaak is dan bij twee ledjes eigenlijk de accu meer dan voor de helft leeg. De Metabo indicatie is in de praktijk erg betrouwbaar gebleken.
De borstelloze motor geeft de SSD 18 LTX 200 BL veel kracht. De kracht is vele malen groter dan de beperkte afmetingen doen vermoeden. De slagmoersleutel draait schroeven in zacht hout tot een diameter van 8 en een lengte van 300 millimeter. Ook het vast- en losdraaien van metrische schroeven of het indraaien van betonschroeven is geen probleem: in vergelijking met een traditionele boorschroevendraaier heeft de slagmoersleutel met binnenzeskant opname bijna geen terugdraaikoppel.

De boormachine zelf is opgebouwd uit twee soorten kunststof. De stijfheid komt uit het groene deel en de grip uit het donker grijze deel. De SSD 18 LTX 200 BL is goed uitgebalanceerd en ligt prettig in de hand. Met een ingeklikte accu staat de schroefmachine rotsvast op een vlakke ondergrond. Voor de klusser die graag gereedschap aan de riem draagt wordt een riemklem meegeleverd. Dit kan handig zijn als je op grote hoogte moet werken en je handen af en toe vrij moet hebben voor klimmen en vergrendelen van de veiligheidsmaterialen.
Een draaiwiel heeft 12 standen om de kracht te verdelen. Per materiaal en schroef wisselt wat het lekkerst werkt. De P stand (Power modus) geeft de maximale kracht. Voor zelftappende schroeven is de S modus. Dit betekent dat de machine langzaam de kracht opbouwt met een hoog toerental aan het begin en daarna automatisch overschakelt naar een langzaam toerental voor het feitelijk aandraaien van de schroef.
Zoals bij zoveel producten geldt ook hier; lees de handeling even door.
De pistool greep is geheel traploos te gebruiken. Twee ledlichten geen altijd zicht op het schroefpunt. De bithouder accepteert zonder gereedschap elke bit uit onze gereedschapskist.

Conclusie

Serieuze klussers en professionals kiezen vaak voor één merk of platform. Zeker nu we met accu gereedschap accu’s willen kunnen uitwisselen. De test machine is ons zo goed bevalen dat we het platform omarmt hebben met de aanschaf van een gewone schroef/boor machine (de BS18). We hebben hard zitten denken om een verbeterpunt voor Metabo te verzinnen, maar voor de toepassing is de machine ronduit perfect. De SSD 18 LTX 200 BL kost tweehonderd euro.

Noot: HennyWorks noch GadgetGear zijn betaald voor deze review en de review is een onafhankelijke weergave van de ervaringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • compact
  • krachtig
  • traploos
  • degelijk
  • accuduur
  • stabiel in de hand
  • professionele uitstraling

THE BAD

Zeeman Albert
Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo'n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan? Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica. Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram