Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ofyr Classic 100-100

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker ambachtelijk grillen
  • Hoog wannahave gehalte
  • Goed gebruik van verschillende staalsoorten
  • Gemakkelijk op temperatuur te krijgen
  • Lokt uit tot culinaire spelerij

THE BAD

  • De kosten voor brandhout liggen per uur genot een stuk hoger dan met kolen... maar wat maakt het uit ;-)

Is het een ornament voor in joue tuin? Zeker, maar het is vooral een culinair pronkstuk, de Ofyr. Het is misschien wel de enige echt Nederlandse BBQ in de hele test en ook één van de meest gekopieerde. Wij mochten het icoon testen voor DeBesteBBQ.nl.

Unboxing

De 130 kilo zware Ofyr arriveert op een pallet. Keurig ingepakt in een zeshoekige kartonnen doos met daarin weer een ondersteuningsconstructie. Dit laat zien dat de ontwerpers van de Ofyr de verpakking net zoveel aandacht geven als het ontwerp van de BBQ. En dat maakt uitpakken toch zeker een feestje… maar niet in je eentje. Hoewel de corten stalen delen prima te tillen zijn, is de stalen ring door haar gewicht in combinatie met het formaat toch net iets te lastig om bovenop de Ofyr te leggen. En dan ben je blij dat je buren hebt ;-).

Ofyr levert standaard een Ofyr spatel met de BBQ mee. Ofyr heeft als accessoire een plaat om het gat af te dekken. Bijvoorbeeld om het vuur snel te doven. Dit is een typische accessoire waarvan ik vind dat deze er, alleen al om veiligheidsredenen, gewoon standaard bij zou moeten zitten.

Design

Het iconische design van de Ofyr komt voort uit haar eenvoud. Een cortenstalen sokkel met daarop een cortenstalen schaal en een dikke zware ring om op te koken. En dan ook nog eens houtgestookt waardoor de prachtige gele vlammen boven het staal uit vliegen. Ja, op papier ging mijn hart al tekeer, maar in de praktijk is het een object waar echt iedereen over praat.

Cortenstaal

Ofyr heeft in korte tijd niet alleen de trend gezet om in deze vorm BBQ’s te ontwerpen, maar ook om daarvoor cortenstaal te gebruiken. Cortenstaal is een bijzondere staalvariant. Het is gemaakt om te roesten, zo snel mogelijk. Daarbij moet deze BBQ ook rijpen en daar hebben we in deze DeBesteBBQ test helaas geen tijd voor.

Met rijpen bedoel ik dat het staal echt even goed moet roesten. In de fabriek wordt het roesten al chemisch op gang gebracht zodat hij al iets van zijn bruine looks heeft wanneer je de Ofyr ontvangt. Maar… deze roestlaag geeft nog enorm af. De BBQ moet roesten naar een moment waarop de korst dik genoeg is dat deze niet los laat. In Nederland kan dit een jaar duren. Heb je kinderen in de tuin, leg ze uit dat ze niet tegen de sokkel mogen zitten. Zonde van de kleertjes. Als ervaringsdeskundige met cortenstaal kan ik je wel vertellen dat je na een jaar totaal geen zorgen meer hebt. Lekke laten roesten dus!

Ondergrond

De ondergrond waar je de Ofyr op zet is heel belangrijk. Heb je poreuze tegels, zal de Ofyr voor roestvlekken zorgen. Ja, ook dat hebben we al ervaren in onze test. Zet je hem op een brandbare ondergrond als hout, moet je er rekening mee houden dat door het gaatje in de schaal van de Ofyr, kooltjes op de grond kunnen vallen. Zet onderin de zuil een metalen emmer op een tegel om je tegen brand te beschermen. Zet er eventueel wat water in.

De voetjes van de Ofyr zijn tot 1,5 centimeter verstelbaar om de sokkel zo goed mogelijk waterpas te zetten. Lukt dit binnen die 1,5 centimeter niet, geen nood. Je kunt de schaal ook nog manoeuvreren om deze waterpas te zetten. Ook hier heb je weer plezier van het eenvoudige ontwerp.

Eerste gebruik

De stalen ring waarop je gaat grillen is niet bestand tegen water, maar is wel zeer geschikt voor voedselbereiding. Dit vraagt de nodige aandacht.

Wanneer je de Ofyr ontvangt, zit er een dikke plakkaat ingebrande olie op de ring. Je start een eerste vuurtje om deze laag eraf te schrapen en deze te vervangen voor jouw eigen, verse laag olie. Dit mag gewoon de olie zijn waarmee je normaal ook voedsel zou bereiden. Ofyr beveelt Olijfolie aan voor de mooie bruine kleur die het staal er van krijgt. Wij raden je aan dit wel te doen voor het inbranden van de olie, maar bij bereidingen gewoon olie met een hoger brandpunt te nemen. Dit in verband met dat verbrande olijfolie niet heel gezond is. Ja… wel lekker.

Wanneer je klaar bent met jouw grillsessies, is het belangrijk ook weer een laag olie op te brengen terwijl de Ofyr nog heet is. Dan kan de olie weer lekker in het staal branden.

Oeps – Roest!

Maar wat als je toch roest krijgt? Bijvoorbeeld omdat je hem de hele winter buiten hebt laten staan. Geen enkel probleem. Met een boormachine en een staalborstel borstel je de roest simpelweg van de ring. Daarna opnieuw de Ofyr opstoken en olie inbranden en je kunt er weer een heel seizoen tegenaan.

Gebruikservaring

Grillen op een Ofyr is echt heel wat anders dan op een reguliere BBQ. Al is het maar omdat je geen houtskool maar brandhout gebruikt om de Ofyr op temperatuur te brengen. Je moet echt even een half uur lang een mooi vuur maken om de stalen ring op grilltemperatuur te brengen.

Dit heeft ook te maken met de dikte van de stalen ring die Ofyr verkoopt. Deze is 12mm dik. Dat is al 4mm dikker dan een vergelijkbaar model van een ander merk dat we dit jaar ook voor DeBesteBBQ hebben getest.

Het voordeel van het dikkere staal is dat je minder kans hebt op vervorming en een net wat rustiger warmteverdeling. En ja, je kunt verschillende zones maken. Simpelweg door niet overal brandend hout onder de ring te leggen. Een schroeizone en een gaarzone is dus geen enkel probleem voor de Ofyr. En ja, zo kun je ook iets dikker vlees goed gaar krijgen.

Qua hulpstukken werk ik op de Ofyr ook compleet anders. Mijn belangrijkste gereedschap is niet langer de vleestang, maar de spatel. Die krijg je ook mooi meegeleverd, maar neem maar van mij aan dat de behoefte aan een tweede snel ontstaat.

Ook de theedoek is ineens mijn beste vriend. Een oude natuurlijk en vooral om de hete olie snel over de stalen ring te kunnen verspreiden. Ja, werken met de Ofyr voelt als echte ambacht, en dan heb ik het nog niet over het koken gehad.

Kookervaring

De kookervaring is ook een heel bijzondere. Ja, natuurlijk ben ik in het begin vooral het vlees van Beef & Steak gaan grillen op de stalen ring, maar er is veel meer te doen. Met wat skillets op de ring kun je gewoon lekker warme sausen bereiden. Asperges van de Ofyr? Na even voorkoken geen enkel probleem. Lekker in de skillet, kaas er overheen laten smelten en afblussen met een lekkere aspergesaus. En ja, wat krijgen die dingen een lekkere rooksmaak mee van de Ofyr. Ondanks dat je weinig rook ziet, valt de smaak toch op het vlees en op de groente.

En ja, je krijgt steeds meer zin om culinair spannende dingen te doen. Zo leg ik regelmatig een kleine barrière van katenspek op de aflopende ring waarna ik bijvoorbeeld wat Jack Daniels over fruit op de ring giet. Wanneer de eerste Jack Daniels de rand en daarmee een vlam raakt, wordt al het fruit heerlijk geflambeerd. Een waar spektakel op de ring.

Veiligheid

Qua veiligheid heb ik wat meer aandacht geschonken aan het onderzoeken van het ontwerp van de Ofyr. Door de stalen ring is deze immers topzwaar. Doordat de schaal ver genoeg in de sokkel valt, ligt de stalen ring zeer stevig. Een extra dunne ring onder de stalen ring zorgt ervoor dat deze niet van de schaak kan glijden.

De buitenkant van de stalen ring lucht luchtdicht op de voorschaal. Er kunnen dus geen vlammen onderdoor slaan, wat we wel bij andere fabrikanten tegenkomen. Je moet gasten alleen wel vertellen dat de hele ring heet is en dat, als hij niet aan staat, het zeker geen statafel is. Iets meer aandacht voor veiligheid is dus wel prettig.

Schoonmaak

Doordat de stalen ding iets naar binnen afloopt, verdwijnt overtollig vet en vleessap al snel in het vuur. Ook andere voedselresten veeg je gemakkelijk in het vuur om er vanaf te zijn. Dit maakt het bereiden op de Ofyr een hele schone bezigheid. Alleen moet je er dus wel aan denken aan het einde van jouw grillsessie de hele stalen ring weer in de olie te zetten. Het is dus even omdenken. In plaats van dat je de BBQ aan het einde echt moet ontvetten, moet je hem nu juist invetten.

Conclusie: Ofyr Classic 100-100

Er zijn inmiddels heel wat bedrijven die het idee van de Ofyr hebben overgenomen en met vergelijkbare ideeën in de markt zijn gestapt. Wat de Green Egg voor de kamado is, is Ofyr voor de houtgestookte BBQ’s, gewoon dé benchmark. Goed materiaalgebruik en een iconische vorm maken deze BBQ een prachtig object voorin de tuin of op het terras waar je prachtige gerechtjes op kunt bereiden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.