Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: OWC miniStack; externe opslag voor Mac liefhebbers

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • vormgeving
  • stil
  • compleet met Mac en Windows backup software
  • waardig Apple maatje
  • snelle schijf
  • veel configuraties mogelijk
  • ook voor Windows

THE BAD

  • kunststof ipv alu

Apple heeft al decennia computers mooier gemaakt. Daardoor zijn de accessoires voor Mac vaak net wat mooier. De kopers zijn immers kritisch voor design en materiaal gebruik. OWC maakt sinds het eerste begin al producten om meer uit je Mac te halen. Sinds een paar maanden gebruiken we de miniStack. Geruisloos en alsof het bij de iMac en Mac Mini hoort, doet de externe opslag zijn werk. Naar tevredenheid?

De afgelopen tien jaar zijn externe harde schijven gelukkig ook in een fraaie vormgeving te koop. Maar wat zet je nu naast of beter op/onder een Mac Mini? OWC (Other World Computing) is een Mac specialist en snapt als geen ander dat de Mac Mini een eigen externe oplossing nodig heeft. Met dezelfde rondingen, materiaalgebruik en aansluitingen. Zo is de miniStack geboren. Een behuizing waar je zelf ene eigen harde schijf in kan plaatsen of die je koopt met opslag tot 8TB. Wij hebben de 2TB versie ter evaluatie ontvangen.

Design

De miniStack is optisch gelijkwaardig aan de Mac Mini of iMac. Dat wil zeggen dat het materiaal hetzelfde eruit ziet, maar het niet is. OWC maakt iets meer gebruik van kunststof dan Apple zou doen. Maar waar andere merken falen met een gelijkwaardige uitstraling, daar slaagt OWC wonderwel erg goed in. Daardoor blijft de prijs van het product betaalbaar. OWC leeft namelijk van producten die je in staat stellen om langer gebruik te maken van jouw Mac en dus aankoop van een nieuwe Mac uit te stellen. Dat geldt niet alleen voor opslagcapaciteit, maar ook voor geheugen en zelfs processoren.

Aansluiten

De mini Stack past perfect onder of op een Mac Mini (2010 of later). Wij hebben hem naast de redactie iMac staan. De miniStack heeft een eigen voeding en je sluit m aan met een USB3 kabel. De Mac ziet de voorgeformateerde schijf direct en met een net icoontje staat hij op jouw bureaublad. Natuurlijk omarmt MacOS de schijf als TimeMachine opslag. Dit is de Apple wijze van een backup maken. Sinds de release van TimeMachine zijn wij geen fan van deze app. Het is traag en niet goed beheersbaar. Je krijgt ontelbare kopieer van elke versie van je document. De 1TB van de iMac laat met TimeMachine de 2TB schijf van onze miniStack binnen twee maanden vollopen. Daarna krijg je steeds meldingen dat de externe opslag vol is. Wat een ramp product is TimeMachine toch. De opslag in iCloud door MacOs sinds de laatste versies maakt het nog erger. Vaak staat een bestand helemaal niet meer op jouw Mac. Nee wij gebruiken liever SuperDuper. Een perfecte backup app waardoor je ook nog eens alle extra ruimte overhoudt voor foto, video of muziek opslag. Je krijgt overigens van OWC Mac (ProSoft) en Windows (Novastor) backup software meegeleverd.

Gebruik

De miniStack is geruisloos. De USB 3.1 Gen 1 aansluiting garandeert met Mac die dit ondersteunen, een razendsnelle data overdracht. Je merkt het eigenlijk niet wanneer je werkt met bestanden op de miniStack. Alsof ze op de interne schijf staan. Als je een versie hebt waar je zelf de schijf in plaatst, is dat natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de schijf. Je kan de miniStack altijd aan laten staan. Wanneer je de Mac aanzet, gaat de schijf ook automatisch uit de stille slaapstand.

Conclusie

OWC heeft met de miniStack een perfecte externe opslag voor Mac Mini gebruikers gemaakt. Als iMac gebruiker zal je deze fraaie en functionele opslag ook weten te waarderen. Natuurlijk omarmt OWC ook graag Windows gebruikers, maar die zullen het ontwerp wellicht net iets teveel Apple vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.