Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Imperial BluTC 2

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Geluidskwaliteit in de reguliere preset is prima
  • Zeer compleet geleverd
  • Bouwkwaliteit accessoires
  • Gesturebediening aan de oorschelp kan een uitkomst zijn

THE BAD

  • Extra preset hebben een twijfelachtig signatuur

De Imperial BluTC 2 is een bluetooth koptelefoon met twee unieke features. Ten eerste biedt deze headset de mogelijkheid om met gestures aan de oorschelp audioweergave en gesprekken te bedienen. Daarnaast is er een optie om te kiezen tussen drie geluidssignaturen.

Uitpakken

De BluTC 2 wordt zeer compleet geleverd. Naast uiteraard koptelefoon krijgen we een hardcase, een draagtasje en een nylon etuitje waarin de USB-kabel zit, een aux-kabel en een adapter. Tevens is er een karabijnhaak meegeleverd waarmee de case aan bijv. een tas vastgeklikt kan worden. Interessant detail aan de kabels is dat de stekkers metaal afgewerkt zijn. De etui is stevig uitgevoerd en de case zou ook stevig genoeg moeten zijn de BluTC 2 beschermd te vervoeren.

Comfort

Wanneer de koptelefoon opgezet wordt, valt op dat deze weliswaar niet erg licht van gewicht is, maar wel dat het gewicht prima in balans is. Daarmee rust de koptelefoon prima op het hoofd. Er is ook niet de indruk dat de schelpen met te veel druk op de oren zitten tijdens het testen. Afgevraagd kan worden of het minimale formaat niet te groot is; de minimale grootte lijkt het formaat voor volwassenen met een normaal hoofdpostuur te zijn voor de BluTC 2. Mensen met een wat kleiner hoofdpostuur zouden op de kleinste stand deze koptelefoon als te wijd kunnen ervaren, wat dus betekent dat de koptelefoon niet goed aansluit, of zelfs makkelijk van het hoofd glijdt.

De BluTC 2 heeft een dunne hoofdband, iets waar ik geen fan van ben. Immers wordt de druk die het gewicht van een koptelefoon veroorzaakt op deze manier verdeeld over een kleiner oppervlak en wordt de koptelefoon eerder gevoeld door de gebruiker. Zeker na langer gebruik kan dit merkbaar worden. Doordat het gewicht goed in balans is, lijkt het bij de BluTC 2 echter geen probleem te zijn.

De oorkussens zijn van een soort kunststof of kunstleer. De gekozen implementatie maakt geen indruk; Het voelt wat harder en gladder aan dan wat verschillende vergelijkbare opties gebruiken.

Design/Bouw

Het uiterlijk van de BluTC 2 is mijns inziens redelijk voor elkaar. De Imperial onderscheidt zich duidelijk van andere modellen en heeft een herkenbaar ontwerp. Het chroomgekleurde omringende deel van de oorschelpen lijkt van metaal, maar blijkt van plastic te zijn. De zwarte plastic onderdelen zijn afgewerkt met een softtouch laag en voelen prettig aan.

Of het een goede keus was om voor twee verschillende elementen te gaan (het zilverkleurige en het zwarte softtouch deel) voor de oorschelpen, is echter iets dat ik me afvraag. Wanneer je kijkt naar de kieren en randen van de onderdelen en de manier waarop het zwarte deel in het omringende chroomgekleurde deel geplaatst is, zie je dat dit niet overal consistent is.

De knoppen zijn net als de omringende body van plastic en voelen redelijk aan. De feedback van de knoppen is prima, al lijkt het switchen van de geluidsmodi (waarvoor de hoofdknop tweemaal ingedrukt dient te worden) wel eens mis te gaan waarbij de hoofdtelefoon terug in pairing-modus gaat. Het is dan dus noodzakelijk om het apparaat waarmee je via bluetooth verbonden bent er dus weer bij te nemen om de koptelefoon weer te pairen. Erg vervelend. Het zal meestal aan de gebruiker liggen dat deze niet op de juiste manier tweemaal de knop indrukt, maar aangezien dit makkelijk kan gebeuren is het niet onredelijk om dit gegeven aan te merken als iets waar twijfelachtige keuzes gemaakt zijn voor de bediening.

De oorschelpen voelen wat wiebelig aan gekeken naar de manier waarop deze aan de band zitten. De rechter oorschelp kan in het geval van ons testexemplaar ook verder naar binnen draaien. Tijdens het dragen vormen deze zaken geen merkbaar probleem, maar het doet wel af aan de manier waarop de koptelefoon aanvoelt wanneer je deze in je handen houdt.

Zoals gemeld zijn de oorkussens redelijk hard en glad. Dit zorgt ervoor dat het geluid niet goed afgesloten wordt en er dus geluidslekkage optreedt. In een omgeving met meerdere mensen, denk aan een studieruimte, kantoor, of een slaapkamer waar één iemand al probeert te slapen terwijl de ander nog even iets wil luisteren, kan dit erg vervelend zijn. Het geluid hoeft niet al te luid te staan om geluidslekkage een probleem te laten vormen.

Gebruik

Het pairen via bluetooth gaat op dezelfde manier als iedere bluetooth koptelefoon of speaker. Het proces neemt een paar seconden in beslag. Indien gewenst kan de koptelefoon ook gebruikt worden via de aux-kabel. De accu wordt dan niet gebruikt. De bediening op de oorschelp en de presets werken enkel als de koptelefoon via bluetooth gebruikt wordt..

Het gebruiken van de touchfuncties (volume, pauzeren/hervatten, volgende/terug, een gesprek aannemen of weigeren) werkt op zich prima, maar alleen wanneer de koptelefoon recht op het hoofd staat. Veel mensen dragen echter een koptelefoon op een manier waarbij de band wat naar achteren geplaatst wordt (prettig tijdens het lezen waarbij je hoofd schuin naar beneden gekeerd is, of om je kapsel te ontzien). Iets waar tijdens de bediening wel rekening mee gehouden moet worden. De keus qua gesture richtingen is naar mijn idee ook wat vreemd. Het volume pas je namelijk aan door horizontaal te vegen (van achteren naar voren vegen is harder/luider), en een nummer kies je door verticaal te vegen (naar beneden is skippen naar een volgend nummer). Dit terwijl je juist zou verwachten dat dit andersom is, aangezien dit zo ongeveer in iedere digitale muziekapplicatie (op PC en smartphone) zo werkt.

Hoe dan ook, het is even wennen om de gestures goed uit te voeren, maar wanneer je dit een beetje door hebt is het prima bruikbaar en kan het een interessante uitkomst zijn voor wanneer je bijv. op de loopband staat of op de fiets zit, je afspeelapparaat aan de andere kant van de kamer ligt, of om een andere reden je niet even via de bron zelf de weergave kan bedienen.

Het voeren van gesprekken via de microfoon werkt ok, mits je niet in een luidruchtige ruimte staat. Je merkt wel dat er wat plopjes en distorties zijn, dus een alternatief voor een degelijke headset is het niet.

Geluidskwaliteit

Imperial heeft voor de BluTC 2 gekozen voor drie signaturen die ingesteld kunnen worden; een normale modus, een modus waarin het hoog/midden geaccentueerd wordt en een waarin de lagere frequenties geaccentueerd worden.

In de normale modus komen de midden en hoge tonen komen helder over en ook de bas komt goed door. Het is prima in balans en er lijkt niets aan detail verloren te gaan. Ook hogere volumes worden zonder vervorming of storing weergegeven, waarbij opgemerkt moet worden dat het maximale volume niet erg luid is, doch voor de gemiddelde persoon wel voldoende.

De hoog-midden-instelling heeft qua geluid een soort radio-effect tot gevolg. Er zijn weinig nummers die hiervan kunnen profiteren.

De instelling waar de lagere frequenties benadrukt worden heeft eveneens een beperkt nut. Ik heb geen idee wat Imperial precies voor ideeën had bij het toevoegen van deze presets met de gekozen signaturen. Er zijn verschillende koptelefoons op de markt waarbij niet gekozen is voor een neutrale weergave, maar door het meegegeven karakter toch een meerwaarde hebben voor mensen die een voorkeur hebben voor dat specifieke type signatuur welke afwijkt van het neutrale. Een preset georiënteerd op het laag zou de bassheads moeten aanspreken, maar dezen zullen niets voelen voor de lage instelling van de BluTC 2. De instelling is getest met wat hardstyle en hiphop, plus wat popnummers waar de bas ook flink door komt, en nergens heeft het gekozen signatuur een effect waarbij de lagere frequenties versterkt worden op een manier die lekker door komt. Het probleem zit hem in het gegeven dat er gekozen is om het volledig laag te benadrukken waardoor in dat deel van het spectrum het detail verdwijnt. Een betere keus was geweest om slechts bepaalde onderdelen te benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan een effect waarmee de gebruiker puur en alleen een hardere beat ervaart.

Er lijkt gekozen te zijn voor een makkelijke uitweg in het aanbieden van de feature met drie verschillende presets, waarbij het argument om dit te doen wellicht niet verder ging dan een commercieel ingegeven idee waarmee de inclusie van deze feature als een meerwaarde verkocht kan worden. Dat twee van die presets waardeloos zijn, ach… Het doet ietwat denken aan auto’s met een media-/navigatiesysteem dat aanzienlijk minder prettig en goed werkt dan de opties die je via je telefoon kan gebruiken. Een auto met een goed systeem versus een auto met een slecht systeem worden beiden verkocht als een optie met media-/navigatie; op basis van de noemer is er geen verschil.

Conclusie Imperial BluTC 2

De Imperial BluTC 2 is een interessante koptelefoon. Imperial biedt voor de adviesprijs van 200 Euro een prima aanbod. Wel moet er een overweging plaatsvinden of het in deze prijsklasse ook de beste koptelefoon voor je is. Het prijssegment wordt op het moment zeer druk bezet met een paar zeer concurrerende opties, waaronder opties die voor dit bedrag, puur gekeken naar de koptelefoon zelf in elk opzicht (comfort, audioweergave, geluidsisolatie) beter presteren. Toch zijn er argumenten die de keus voor de BluTC 2 legitimeren.

Naar onze ervaring zijn er geen opties in deze prijsklasse die zo compleet geleverd worden als de BluTC 2 in termen van meegeleverde accessoires, die ook nog eens van een goede bouwkwaliteit zijn. Verder bieden ze niet de optie om je muziek en telefoongesprekken te bedienen via de gesturebewegingen aan de oorschelp. Vind je dit belangrijk, c.q. is het een feature waar je van kan profiteren, dan kan de Imperial BluTC 2 alsnog een aanrader zijn.

IMPERIAL bluTC 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.