Review: Gnarbox (Foto/Video backup en editing)

Elke fotograaf en filmer kent de uitdaging van backups en wachttijd. De Gnarbox wil beide oplossen. Het is een klein zwart doosje dat SD en micro-SD kaarten leest. De belangrijkste beelden sla je op en kan je direct bewerken. Zonder computer en in vrijwel elk weertype of terrein. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wij hebben een unit getest.

Design

Leg drie iPhones op elkaar en je hebt de grootte van de Gnarbox. Het materiaal is vergelijkbaar met de Peli koffers waar elke professional de wereld mee rondreist. Onverwoestbaar en met klepjes die stof en water moeten buiten houden. De Gnarbox kan je laten vallen en je kan er op staan. Bij normaal gebruik zal hij dus altijd overleven. Nee, niet mee gaan gooien of onder water dompelen. Dat is te veel gevraagd. De klepjes van onze unit zaten in het begin zo stevig dicht dat je goede nagels (of muntje) nodig hebt om ze te openen. Maar na een maand gebruik gaan ze goed open en blijven stevig dicht. Kortom de Gnarbox is gemaakt voor op reis of werken op lokatie.

Functie

De Gnarbox is gemaakt om beelden (foto en video) van (micro)SD-kaarten te lezen. Allereerst is het dus een kaartlezer. Het interne geheugen is met 128GB of 256GB niet echt voldoende om alle beelden over een langere periode op te slaan. Eigenlijk is het in de praktijk genoeg voor een grote klus of dag in het veld. Je kan de Gnarbox aansluiten op de laptop/computer om direct de beelden binnen te halen. De bedoeling is echter dat je met een app op telefoon of tablet draadloos de unit bedient. De eerste versies van de app waren erg basaal. Dat is nu opgelost. De Android en iOS apps zijn inmiddels prima.

De Gnarbox is een mini computertje met een eigen besturingssysteem. Het doosje heeft een eigen wifi verbinding voor draadloze bestandsoverdracht. Zo zie je met de app de bestanden die op de ingestoken geheugenkaart staan of al op de Gnarbox zijn opgeslagen. De bestanden en bestandsstructuur zijn goed zichtbaar. In de thumbnail weergave zijn de pictogrammen vierkanten. Dit is onhandig om beelden te selecteren. Je ziet namelijk niet of een foto een goede uitsnede heeft. Je kan de beelden volledig previewen. Maar dan moet je beeld voor beeld door de afbeeldingen heen bladeren. Je kan dan wel individuele beelden als ‘favoriet’ markeren om ze laten als batch te kopiëren naar de Gnarbox.
Helaas heeft de Gnarbox geen functie om zonder app snel een hele kopie van een geheugenkaart te maken zoals bij de DJI/LaCie CoPilot dat wel kan. Wel is het mogelijk om op één van de USB poorten een extra harde schijf aan te sluiten. Zo kan je de Gnarbox app gebruiken voor opslag op andere mobiele harde schijven.

Video bewerken

De Gnarbox zou ideaal moeten zijn om snel zonder tussenkomst van een computer een eerste edit voor een film te maken. Je selecteert de filmbestanden op de Gnarbox en in de ‘edit’ modus selecteer je de in en uit punten van de clips die je wilt gebruiken. De Video editor maakt netjes een tijdlijn waar je ook nog muziek onder kan zetten. Die muziek moet dan wel op de Gnarbox staan. Je bewerkt de video geheel op de Gnarbox. Inmiddels zijn er echter zoveel goede video apps dat ik de voorkeur geef aan een snelle bewerking op mijn smartphone. Bij de start van Gnarbox was het plan dat je het video project als XML bestand zou kunnen exporteren. Voor professionals is dat ideaal. Je maakt dan een eerste edit op de Gnarbox en maakt de tijdlijn op de computer af met finetunen, effecten en titels. Dat is helaas nog niet mogelijk. Hopelijk gaat Gnarbox dat wel mogelijk maken want op de zoveelste video editing app zit niemand te wachten met zulke goede alternatieven van Apple, GoPro en Adobe.

Gebruik

In de praktijk is de Gnarbox erg handig als (micro)SD kaartlezer en tijdelijke opslag. De bediening met de app is goed, maar soms wil je ook onafhankelijk zijn van een app. Een kaart insteken en zeker weten dat je een backup hebt zou handig zijn. De unit wordt overigens bij het opladen en gebruik erg warm. Op dit moment is Gnarbox een Kickstart campagne voor de 2.0 versie gestart. Met betere knop bediening, losse accu, een menu schermpje en samenwerking met o.a. Adobe. Met deze 1.0 versie heeft Gnarbox bewezen goede hardware en software te kunnen maken. Dat hebben we helaas bij veel Kickstarters wel eens anders gezien. De Gnarbox 1.0 is handig; de 2.0 op papier ideaal.

Conclusie

De Gnarbox 1.0 is een handige sd kaartlezer en beperkte backup mogelijkheid voor wie reist of op lokatie wil werken zonder computer. De app en hardware deugen en zijn het geld waard.

De Gnarboxx 1.0 128 GB kost 399 Euro;
De Gnarbox 2.0 is nog open voor steun op Kickstarter.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • robuust
  • mobiel
  • draadloos
  • geen computer nodig voor backup
  • extra opslag mogelijk

THE BAD

  • video edit (te) beperkt
  • geen xml export project
  • warmte bij gebruik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.