Jeroen
Jeroen

Alles verkocht voor Bitcoin | Een interview met Didi Taihuttu ( TheBitcoinFamily)

Zou jij het durven? Alles opgeven waar je vertrouwd mee was? Je huis, je auto, je spaarcenten en zelfs je pensioen? Didi Taihuttu gaf alles op en investeerde het in twee zaken: Cryptocurrency en een vrij bestaan met zijn familie.

We kwamen in contact met Didi via de Facebookpage van Bitcoin Nederland; een verzamelplek van investeerders, geïnteresseerden en klagers. Omdat het verhaal van Didi zo bijzonder is vroegen wij hem om een exclusief interview zodat we zijn verhaal vanaf de bron met onze lezers konden delen. Het interview, onaangepast vind je hier!

Hi Didi, allereerst hartelijk dank voor je openhartigheid en je tijd. Kan je wat over jezelf vertellen?

Da’s een goeie. Ik ben Didi Taihuttu 39 jaar, vader van drie kids en getrouwd met mijn vrouw Romaine. Geboren op 26 mei 1978 en in mijn jeugd de droom profvoetballer te worden. Na de havo, de heao gedaan en vervolgens na een paar maanden voor een baas gewerkt te hebben, snel zelfstandig ondernemer geworden,

“Ik had ICT-bedrijf. De hoofdactiviteit was het opleiden en testen van mensen in de ICT-wereld.”

Voor jouw avontuur begon had je eerst een eigen bedrijf? Wat deed je precies?

Ik had ICT-bedrijf. De hoofdactiviteit was het opleiden en testen van mensen in de ICT-wereld. Daarnaast was ik als adviseur werkzaam voor diverse online bedrijven en tevens hadden we een computerwinkel, deden we website ontwikkeling, etc. Eigenlijk alle ICT-zaken onder één dak.

Wie vertelde jou eigenlijk over Bitcoin, of hoe kwam jij achter het bestaan van Cryptocurrency?

De eerste keer dat ik met BTC (Bitcoin) in aanraking kwam was 2011/2012. Een vriend kwam er mee en na hem aangehoord te hebben besloten we te investeren in mining. Op dat moment zag ik puur de winst mogelijkheid van crypto en nog niet de onderliggende waarden zoals financiële vrijheid, onafhankelijkheid, transparante gedecentraliseerde processen en vertrouwen. We hebben toen Bitcoin, Dogecoin en nog wat andere coins gemind puur uit winstbejag.

“De eerste keer dat ik met BTC (Bitcoin) in aanraking kwam was 2011/2012.”

Dat was echt in het begin stadium, dat minen? Wanneer is het is het moment geweest dat je besloot alles te verkopen en hoe ging dat?

Mijn vader werd in dec 2014 met kanker gediagnostiseerd en hij had nog een jaar te leven. In 2015 besloot ik dus minder te werken en de laatste tijd met mijn vader door te brengen. Na dat mijn vader overleed in januari 2016 besloot ik mijn bedrijf te gaan verkopen.

Toen ik vervolgens de begrafenis- en erfeniszaken geregeld had, heb ik nog een benefietwedstrijd georganiseerd tussen de Maluku Allstars en oud VVV. Twee weken later lag ik met een burn-out op de bank. Ik besloot met het gezin op een wereldreis te gaan om weer bij te komen en dat lukte.

Tijdens de reis ontmoette we veel mensen die in Crypto zaten en uiteindelijk in Bali zaten we op een strand en werd ik gebeld door een vriend die mij vroeg of ik nog steeds de coins had, die we ooit gemined hadden. Op dat moment genoot ik van een BaCo en een zonsondergang maar toen ik ‘s avonds de coins weer eens voor het eerst checkte, sinds 2014, schrok ik van de waarde.

“Toen ik ‘s avonds de coins weer eens voor het eerst checkte, sinds 2014, schrok ik van de waarde.”

De hele reis kon er van betaald worden. Ik realiseerde mij dat dit voor mij de start van de revolutie van het monetair stelsel was en dacht toen het is nu de tijd om te investeren. Mijn vrouw en ik spraken al langer over een minimalistisch leven waarin we onze kids wilden laten zien dat ze ook gelukkig konden zijn zonder luxe. De puzzelstukjes vielen op z’n plek en dus besloten we naar huis te vliegen en alles te verkopen en te investeren in Bitcoin.

De auto was al eerder verkocht en daar hadden we al Bitcoins voor gekocht en zo kochten we vanaf januari 2017 Bitcoins en waren we in oktober all-in. De laatste investering die ik deed was mijn pensioengeld dat ik vervroegd opnam en toen waren we all-in. We hadden op dat moment onze kleding, fietsen, motor, speelgoed, quads, meubelen en bijna alle overige luxe artikelen verkocht en in Bitcoin geïnvesteerd. Natuurlijk heb ik e pc niet verkocht aangezien die nodig was voor het vervolg van de stap.

Wow! Dat is pas echt all-in. Hoe reageerde je familie?

In eerste instantie reageerde iedereen met ongeloof omdat ik nogal materialistisch was geweest tot op dat moment en ze begrepen niet dat ik op een camping wilde leven en alles op het spel zette voor Bitcoin, iets waar ze niks van begrepen. We zijn aardig wat keren voor gek verklaard maar nu het allemaal wat meer mainstream wordt, draaien de meningen langzaam bij.

“Ons leven is enigszins veranderd omdat we tot ‘The Bitcoin Family’ zijn gebombardeerd.”

Dat begrijp ik wel. Het was toen zeker, maar tegenwoordig ook nog iets ontastbaars, die Crypto. Hoe gaat het tegenwoordig met jullie?

Het gaat super met ons. Op dit moment leven we een minimalistisch backpacker leven in Thailand. We hebben de afgelopen drieënhalve maand samen met dertig ‘digital nomad’ gezinnen samen geleefd en veel kennis uitgewisseld. Ons leven is enigszins veranderd omdat we tot ‘The Bitcoin Family’ zijn gebombardeerd en daardoor nu nog steeds wekelijks media-aandacht krijgen en interviews afleggen, etc.  We hebben lang getwijfeld of we deze rol wel wilden hebben, maar we kregen zoveel vragen en mails dat we ons realiseerden dat we een platform kregen om mensen te inspireren in een andere levenswijze en hun voor te bereiden op de monetaire revolutie die plaats gaat vinden. We proberen van elke dag te genieten aangezien we weten hoe snel het leven kan gaan en maken ons niet al teveel zorgen over de toekomst aangezien we die toch niet kunnen voorspellen.

“Ik ben nog steeds positief over Cryptocurrency.”

Dat klinkt geweldig, een droom bijna. De toekomst kun je niet voorspellen, nee. Dat klopt. Maar ik ben toch wel benieuwd naar jouw verwachtingen. Na de ‘berenmarkt’ van afgelopen kwartaal, hoe zie jij de Cryptocurrency toekomst in?

Ik ben nog steeds positief over Cryptocurrency en verwacht nog steeds hetzelfde scenario waar BTC  binnen enkele jaren boven de $100.000 per BTC waard zal zijn. Wij zijn er voor de lange termijn ingestapt en ik denk dat we dit jaar nog een nieuwe ‘all time high’ gaan zien. In 2020 gaan we weer eens naar onze lange termijn investering kijken en tussendoor trade ik met ongeveer 20% van ons kapitaal.

Dat klinkt geweldig, vooral voor de investeerders. Hoe ziet jouw portefeuille verder eruit? Spreidt je jouw investering op diverse munten, trade je verder heel of ‘hodle’ je op één munt?

80% long term hodl en 20% short en midterm traden. Lange termijn is inmiddels iets gespreid tussen onder andere BTC, LTC, ETH en Neo. Af en toe verschuift het naar 65% / 35% als ik denk dat ik long term kan vermeerderen. Korte en midden termijn wisselt naar mate ik kansen zie maar op dit moment bezit ik onder andere QTUM, SC, XLM, XVG, PIVX, POWR, ZEC, ZCL, BTCP, DASH, ARDR, ADEX, ETN, ONT, IOTA, VEN, STRAT, XEM, QSP, ARK, ICX, LCC, WAVES, DOGE, OMNI, DGB.

BTC was de eerste, zoals vaak bij de eerste, worden ze vaak ingehaald. Welke munt zou dat kunnen zijn?

Ik verwacht niet dat BTC ingehaald gaat worden omdat het in mijn ogen de enige echte gedecentraliseerde munt is. Alle exchanges etc zijn gebouwd met BTC als hoofdmunt om tegen te traden. Daarnaast zijn vele alts aangevallen en hebben ze zwaktes vertoond terwijl BTC nog nooit gehackt is. Ja BTC is wat trager geweest en wat duurder, maar er is ook nog geen andere coin geweest die met hetzelfde aantal dagelijkse transacties heeft kunnen aantonen dat die sneller was. Ik denk wel dat de afstand tussen BTC en de alts kleiner gaat worden maar ik verwacht geen flippening. Er komt misschien ooit een moment dat de alts zich gaan loskoppelen van BTC en eigen markt cylces gaan vormen zonder constant te reageren op BTC maar dat komt in mijn ogen ten goede van crypto.

In alle exchanges en markets wordt alle koop- en verkoop nog altijd teruggerekend naar BTC, zal dat straks veranderen?

De meeste traders kijken nog steeds naar dollar winst. Ik kijk alleen maar naar BTC winst. In €/$ waarde zijn we sinds december flink achteruit gegaan maar we hebben nog steeds hetzelfde aantal of zelfs meer BTC. Dit is wat telt voor mij aangezien ik er van uit ga dat ik nooit meer terug hoef te wisselen naar fiat in de toekomst. Ik denk wel dat in de nabije toekomst exchanges de euro en dollar gaan toevoegen aan de exchange en dat men ook alts kan omwisselen tegen euro of dollar ipv alleen maar tegen BTC en vervolgens naar euro dollar. Vandaar dat ik veel van de coins verplaatst heb naar Binance aangezien die zich nu op malta gevestigd hebben. Eenvoudig om aansluiting te krijgen bij eu en de euro.

“Crypto zal meer en meer geaccepteerd worden als wettig betaalmiddel en in mijn ogen zullen bijvoorbeeld de $ en € ook cryptomunten worden.”

Crypto zal meer en meer geaccepteerd worden als wettig betaalmiddel en in mijn ogen zullen bijvoorbeeld de $ en € ook crypto munten worden. In steeds meer landen wordt al bijna geen contant geld meer gebruikt. Azië loopt hier in voorop maar ook in Europa heeft Zweden al aangegeven met een e-krona te komen. De wereld gaat digitaal en ook ons geld.

Ik moet eerlijk zeggen dat er zeker een kans is dat BTC zelfs goud gaat vervangen. Zeg eens eerlijk: denk je niet dat in een digitale wereld, waar we dadelijk met drones rondvliegen, goud nog als store of value gaan gebruiken? Het is zwaar, moeilijk te vervoeren en moeilijk op te delen in kleine eenheden. Bitcoin heeft de voordelen van de store of value van goud en de kan sneller dan geld verhandeld worden.

De kids die rond 2000 geboren zijn opgegroeid in een digitale wereld en zullen dus Bitcoin niet als iets vreemds zien. Het is meer de oude garde die er aan moet gaan wennen, net zoals ze ooit aan pinnen en telebankieren hebben moeten wennen. Ik denk dat de kids die nu geboren worden over 10 jaar samen met hun ouders contant geld in een museum kunnen gaan bekijken.

“Pap en mam, jullie wel willen mij toch niet vertellen dat jullie met papier en muntjes betaalden he!”

Die kids zullen dan zeggen: “Pap en mam, jullie wel willen mij toch niet vertellen dat jullie met papier en muntjes betaalden he!” Het zal iets van het verleden zijn. “Wisselgeld, hoezo? Je kunt toch gewoon precies het gepaste bedrag betalen, pap.” Hahaha, Hetzelfde als ik nu tegen mijn kids zeg: “Vroeger he, toen ik zo oud was als jullie was er nog geen internet. Waarop zij antwoorden: “Ja zal best pap, maak dat de kat wijs.”

Even terug naar je Crypto verleden; Wat is je mooiste herinnering die je hebt gemaakt in jouw nieuwe levensstijl?

We hebben sindsdien heel veel mooie herinneringen gemaakt, omdat het leven als een sneltrein gegaan is. Op tv in De wereld draait door het was geweldig om mee te maken voor ons . We hebben een aantal documentaires opgenomen die binnenkort uitkomen, we hebben een boek geschreven dat bijna af is én de interactie tussen alle mensen online en offline in de crypto wereld waren geweldig.

“We hebben een aantal documentaires opgenomen die binnenkort uitkomen en we hebben een boek geschreven dat bijna af.”

Maar de mooiste herinnering is denk ik wel dat we weer zijn gaan reizen en dagelijks als gezin samen kunnen zijn. We hebben de controle over het leven voor een groot deel los kunnen laten en het minimalisme omarmt wat er voor zorgt dat er een hele last van onze schouders is gevallen.

Wat een geweldig verhaal. Natuurlijk kijken we uit naar je boek en de documentaire. Hoe kijk jij aan tegen de bemoeienis die overheden nu willen/de overheden die crypto handel momenteel verbieden?

Zover ik weet is er uit de G20 vergadering alleen maar positief nieuws gekomen en zijn er bijna geen landen meer die het verbieden. China dan weer wel en dan weer niet, maar ik zie meer en meer landen die juist Crypto accepteren als betaalmiddel. Kijk naar de rechtszaak in ons eigen mooie Nederland jongstleden, waar Crypto als geld werd behandeld. Ik vind wel dat overheden de ICO’s  etc mogen reguleren zodat er minder mensen de dupe zijn van scam bedrijven.

“Virtuele munten zoals Bitcoin kunnen ze niet verbieden en reguleren. Daar zullen ze even aan moeten wennen.”

Begrijp mij niet verkeerd, want ik denk dat ICO’s geweldig zijn en zeker moeten blijven, maar er moet wat controle komen wat ten goede zal komen van Crypto. Vandaar dat ik advisor ben van enkele projecten zoals Moneytoken en Deepaero.com Virtuele munten zoals Bitcoin kunnen ze niet verbieden en reguleren. Daar zullen ze even aan moeten wennen, maar al snel zullen ze zich realiseren dat het eigenlijk niet veel anders is bij het contante geld dat er nu op de wereld is. Er is geen overheid die weet wat ik nu contant op zak heb, terwijl ik dit schrijf en ik vind dat we deze financiële vrijheid moeten behouden. Stel dat de hele wereld cashloos wordt dan hebben de banken en dus overheden dus volledige inzage en controle over al je geld en daarom zal Crypto een mooie vervanging zijn van het huidige contante geld.

Niemand zal zal dan weten hoeveel Bitcoin je dan precies op zak hebt, zoals ze nu niet weten hoeveel ik contant op zak heb. Daarnaast vind ik het belangrijk dat niet alles wat ik koop, gezien wordt. Ik heb niks te verbergen maar het gaat om het principe. Ik zie het al gebeuren,  dat ze je bellen. Wij hebben gezien dat je deze week 6 flessen Bacardi hebt gekocht en willen daarom even langskomen om te kijken of je een alcohol probleem hebt, Haha. Voor mij persoonlijk is privacy erg belangrijk en vandaar ben ik dan ook toegetreden tot het team van Bitcoin private!

Bitcoin Private, daar moeten we het zeker nog eens over hebben. Maar stel dat er een bepaald scenario zich opdoemt, wanneer verkoop je de boel?

Niet, aangezien ik er van uit ga dat Cryptocurrency de volgende stap is in de evolutie van geld. Ik denk echt dat we in de toekomst met Crypto zullen kunnen betalen voor onze dagelijkse benodigdheden. Ik kan nu al mijn reizen betalen bij Expedia met Crypto, restaurants op Koh Phangan met virtueel geld en zelfs mijn Bacardi Cola,  bij mijn favoriete bar hier. Crypto zal meer en meer geaccepteerd gaan worden. Mocht Bitcoin de 5 nullen aantikken dan zal ik wel wat uit cashen, om daarna weer in de dip te kopen en zo onze BTC vermeerderen, hahaha.

Wil je nog wat toevoegen ?
Als ik dan nog wat mag toevoegen. Ik hoop dat we mensen kunnen inspireren om hun keuzes niet langer op angst te baseren. Je leeft maar een keer en bij elke keuze die je maakt komen er weer nieuwe keuzes die je kunt maken. Sta je voor een gesloten deur, open deze dan gewoon en kijk wat er achter is. Bevalt het dan blijf je, bevalt het niet dan keer je terug. “ The fear of loosing everything, kills a lot of dreams”

Een duidelijk verhaal, een prachtige visie en een gaaf interview. Dankjewel Didi en graag tot gauw!

Volg Didi en zijn familie op The Bitcoin Family website.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.