Bitcoin
Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Onderzoek AFM: nieuwsgierigheid belangrijke reden voor beleggen crypto’s

Cryptocurrency beleggen is vaak een gokje waard voor mensen die uit nieuwsgierigheid beleggen, volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit is geconcludeerd uit onderzoek onder crypto-investeerders van 16 jaar en ouder. Jongeren nemen volgens het onderzoek de meeste risico’s. Ruim de helft van de respondenten belegt met minder dan 1000 euro, terwijl ruim een kwart investeerde tussen de 1000 en 5000 euro. Beleggingen van 10.000 euro of meer zijn zeldzaam. Familie, vrienden, kennissen, collega’s en buren spelen volgens de onderzoekers de belangrijkste rol in de keuze welke cryptomunten te kopen of te verkopen.

Kopen met geleend geld

De meeste bezitters van digitale munten, zoals Cardano en Ethereum, zijn mannen tussen de 25 en 45 jaar oud. Een waardedaling van cryptomunten lijkt vaker tot een financieel probleem te leiden bij jongeren dan bij beleggers van 45 jaar en ouder. Bovendien zegt een kleine groep cryptobeleggers dat ze digitale munten bezitten die zijn gekocht met geleend geld. Het gaat daarbij om één op de tien cryptobezitters. Bij jongeren is dat bijna één op de vijf. Deze groep neemt daarmee meer risico, aangezien een waardedaling van de belegging in crypto’s kan leiden tot moeilijkheden om de lening af te lossen.

Fluctuatie in de koersen

De AFM waarschuwt regelmatig voor de risico’s van beleggingen in digitale valuta. Cryptomunten vallen niet onder het depositogarantiestelsel, waardoor er geen financieel vangnet is voor consumenten. Daarnaast kunnen de koersen sterk fluctueren. Dit jaar zijn cryptomunten hard in waarde gedaald en is er veel onrust op de markt, mede door het omvallen van de cryptobeurs FTX. Hoewel de meerderheid van de cryptobeleggers bekend is met de waarschuwingen van de toezichthouder, is de Europese Unie bezig met regelgeving voor de cryptomarkt. Deze zal naar verwachting pas in 2024 in werking treden, waardoor crypto’s onder toezicht zullen vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.