Arjan Olsder
Arjan Olsder

Apple overweegt iOS en macOS apps te combineren

Ten tijden van de iPad ontstonden er twee iOS apps. Één voor kleine displays en één voor grote. Al snel mochten ontwikkelaars de twee combineren en inmiddels zijn ze er aan gewend om voor uiteenlopende schermformaten te ontwikkelen. De volgende stap lijkt nu ook in beeld. Hybride apps die ook onder macOS werken.

Ontwikkelaars zouden hun apps dan zo moeten ontwikkelen dat ze niet alleen met een touchscreen overweg kunnen, maar ook met toetsenbord en muis. Doordat ontwikkelaars nog steeds maar vanuit één basis werken voor hun apps, hoopt Apple het aanbod apps voor macOS flink te verbeteren.

De eigen app store van Apple voor macOS heeft namelijk een klein probleem; hij is niet zo heel populair. macOS kent vele malen minder gebruikers dan iOS. Het gevolg is dat er minder apps voor macOS worden ontwikkeld dan voor iOS en ook dat updates van macOS apps een veel lagere prioriteit krijgen. Daarnaast is het voor ontwikkelaars in veel gevallen interessanter om hun apps via alternatieve kanalen aan te bieden. Daardoor loopt Apple de nodige omzet mis.

Volgens Bloomberg zou Apple deze stap in 2018 willen introduceren in de nieuwe versies van iOS en macOS. Die worden in de zomer al gepresenteerd aan ontwikkelaars. Hierdoor zouden de eerste hybride apps aan het einde van het jaar al in de Apple App Store te vinden moeten zijn.

Apple volgt op deze manier in de voetstappen van Microsoft. Dat bedrijf zette als eerste de stap om het mogelijk te maken één app voor Windows Mobile en Windows 10 te ontwikkelen. Enkele jaren later volgde Google ook. Die maakte het mogelijk om Android apps te draaien op ChromeOS hardware. Apple sluit nu als derde aan om haar mobiele- en desktopbesturingssysteem op deze manier te laten samenwerken.

Het overstappen naar één hybride app omgeving zou mogelijk nog een voordeel kunnen bieden, al is het op de hele lange termijn. Sinds het afschaffen van de PowerPC processor, destijds ontwikkeld door Apple, IBM (nu AMCC) en Motorola (nu Freescale), werkt Apple met Intel processors. Voor iOS is Apple zelf weer processors gaan ontwikkelen en daar is het inmiddels heel goed in geworden. Als de hybride apps populair worden, zou het goed kunnen dat Apple in de toekomst toch weer eigen processors voor haar desktop machines gaat produceren, wat opnieuw een zware klap voor Intel zou betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.