Dit is de iPhone X (tien)

Apple iPhone X GadgetGear

Velen dachten dat dit de nieuwe iPhone 8 zou worden, maar dat bleek toch weer een totaal andere smartphone waar ik je zo over ga bijpraten. De meest gelekte en toch spectaculaire iPhone is zonder twijfel de nieuwe iPhone X en dat spreek je uit als iPhone tien.

Dat Apple de iPhone 9 overslaat is niet heel vreemd. Apple is nooit echt trouw geweest aan haar nummering. Zo was er ook nooit een iPhone 2. Daarnaast bestaat de iPhone dit jaar tien jaar. De iPhone X is niet alleen de meest innovatieve iPhone, het is een homage aan de geschiedenis van de smartphone die echt alles veranderde.

It’s all screen. Nouja, bijna allemaal. Toen Xiaomi vorig jaar een Android smartphone liet zien die aan drie kanten de rand van het toestel raakte, volgde geen enkel groot merk. Er waren kennelijk 10 maanden voor nodig, want nu pas is er iemand die het ook doet. En er overheen walst. Op een kleine uitsnede na, raakt de iPhone X gewoon alle randen (al lijken ze wel iets dikker). Qua smartphone design absoluut een design hoogtepunt en dat met een doorsnede van 5,8 inch. Dus zo enorm groot is het toestel ook niet.

Apple heeft meteen voor een OLED display gekozen. Dit levert veel hogere zwartwaarden op. Het contrast ligt op 1.000.000:1. Daarmee is de iPhone X in par met vele Android smartphones die ook vormen van OLED displays gebruiken. Hierdoor is de iPhone X ook geschikt voor HDR films en series. Het display heeft een resolutie van 2.436×1.125 pixels. Dit is goed voor 458 pixels per inch. Voor de iPhone een enorm scherpe resolutie.

In de inkeping heeft Apple overigens ook een sensor om het gezicht te herkennen. Net als bij de Samsung Galaxy S8 laat dit toe dat je veel sneller en gemakkelijker je toestel kunt unlocken. Dit wordt gedaan met behulp van een infrarood camera en een dot projector. De detectie lijkt een stuk verder te gaan dan bij Samsung. Of in ieder geval de manier waarop Apple het toepast. Zo kun je ook emoji met jouw gezicht animeren. Ook houdt deze, samen met de A11 Bionic chip rekening met veranderingen in het gezicht. Bijvoorbeeld baardgroei. Daarnaast zit er in de kleine ruimte een flood illuminator, nabijheidssensor, lichtsensor, speaker, microfoon en 7 megapixel selfiecamera.

De rest van de body is een mix van chirurgisch staal en glas voor en achter. Het gebruik is belangrijk omdat het nu ook mogelijk is om draadloos op te laden. Apple omarmt de qI standaard. Omdat deze standaard al open is, zijn er al duizenden laders beschikbaar en hoeven die fabrikanten geen extra premies aan Apple af te dragen. Ook is de behuizing water- en stofdicht.

De selfiecamera krijgt een typische Android functie mee, de mogelijkheid om de achtergrond te blurren. Ook bij de iPhone X gebeurt dit kunstmatig, dus zal hij niet perfect zijn. Wat wel heel gaaf is, is de nieuwe portrait lighting optie in de iPhone X. Daarmee wordt je geholpen de belichting van een foto verder te optimaliseren.

De camera achter is ook flink aangepakt. Deze telt nu 12 megapixels en is voorzien van een groter beeldsensor. Belangrijk omdat je met een grotere beeldsensor een scherper plaatje krijgt en ook meer lichtgevoeligheid. De iPhone X heeft wel een flinke camera bump om dit mogelijk te maken. De lenzen zijn gestabiliseerd. Ook zit er 10x optische zoom in en dat is iets waar vele Android fabrikanten jaloers op zullen zijn.

Apple iPhone X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Apple iPhone X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com