IFA: Het verhaal achter de Nokia 8

Nokia is terug, dat is de eerste indruk tijdens de IFA. Ver buiten het beurscentrum van Berlijn zitten we in een appartement dat is omgebouwd tot een soort Nokia jungle. Een Nokia jungle waarbij de bothie centraal staat, maar ook de microfoon van het nieuwe vlaggenschip.

Dat Nokia volledig open wilt zijn, merken we meteen. Ze zijn meer dan open over het feit dat ze met 500 personeelsleden nog lang niet op kracht zijn zoals vroeger. Dat er wat meer afhankelijkheid is van productie in China, maar dat de ontwikkeling toch vooral nog Scandinavisch is. Overigens vindt de productie van de Nokia 8 bij Foxconn plaats, de fabrikant van onder anderen Apple en deels voor Huawei. Overigens liet Sharp weten dat ze als dochter van Foxconn komend jaar ook smartphones naar Nederland gaan brengen. De fabrikant gaat dus de concurrentie met haar afnemers aan…

 

Maar terug naar de Nokia 8. Een toestel waarbij een eigen design weer heel belangrijk is. Nokia heeft er hard aan gewerkt om een aantal herkenbare designlijnen terug te brengen, maar vooral om met goede materialen te werken. Nokia heeft het voordeel dat de Qualcomm Snapdragon 835 chipset nog steeds één van de snelste ter wereld is, maar dat de inkoopprijs ook wat aan het dalen is. Hierdoor kan Nokia niet alleen gebruik maken van een extreem snelle chipset, maar ook inspelen op andere nieuwe technologieën.

Het gebruik van de Qualcomm Snapdragon 835 chipset is belangrijk voor de bothie die Nokia zo enorm hard aan het promoten is. Op één display moeten twee camera’s naast elkaar werken. Iets dat enorm veel warmte genereert. Nokia lost dit op met het gebruik van metalen en een heatpipe die de warmte moet distribueren. Dit kun je zien in de ruwe onderdelen die je hieronder ziet.

Voor de fotografie kun je een aardige resolutie gebruiken, al heeft de foto die we hebben gemaakt en toegestuurd kregen geen hele hoge resolutie. Mogelijk door het automatische systeem en omdat Nokia probeert te voorkomen dat de mail niet door een spamfilter wordt tegengehouden. We gaan er voorzichtig vanuit dat de foto in de werkgelijkheid in de buurt van de 13 megapixel qua formaat zal zijn. Dit gokken we door het formaat van de foto en het feit dat de camera’s voor- en achter 13 megapixel zijn. De cameralenzen zijn ontwikkeld door Zeiss. De bothie zal waarschijnlijk niet de volledige sensor benutten. Anyway, dat zien we wel weer in de review.

Iets anders dat Nokia demonstreerde is de Ozo audiotechniek die in het toestel zit. De Ozo is een ronde camerabal van Nokia die perfecte 360-graden video’s opneemt en ontzettend duur is. De bal zit vol microfoons en drie daarvan hebben de overstap naar de Nokia 8 gemaakt. In de demo’s hoorden we het verschil tussen opnamen met reguliere microfoons en de Ozo van Nokia. Bovendien is de Ozo relatief concert proof. Goedkope microfoons worden op concerten door de geluidsdruk vaak helemaal ingedrukt en kunnen hierdoor geen detail meer registreren. Zolang je geen ‘pijn aan de oren’ hebt, zouden de Ozo microfoons een zuivere opname moeten kunnen maken. Hoe dan ook, er zit veel detail in de opnamen en… een erg sterk stereo klankbeeld.

Over de rest van de specs hebben we het tijdens de echte presentatie van de Nokia 8 gehad. De praktijkervaring komt binnenkort in de review.

Nokia 8 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nokia 8 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl