Arjan Olsder
Arjan Olsder

IFA: Mozaiq gaat Free@Home smart home gebruikers nieuwe mogelijkheden bieden

Tijdens de IFA werd Mozaiq opnieuw gelanceerd. Het bedrijf werd door ABB Busch Jaeger en Bosch opgericht om de smart home producten van deze twee bedrijven aan andere smart home producten te verbinden. En sinds Free@Home dit jaar standaard in vele woningen van Heijmans te vinden is, is het belangrijk als gebruiker om te weten wat de toekomst gaat brengen.

De eerste strategie van Mozaiq was het simpelweg verkopen van toegang tot het netwerk aan andere partijen. CEO Axel Godoy wist ons te vertellen dat deze visie niet goed genoeg was en dat het bedrijf zich daarom opnieuw uit moest vinden. Het gevolg was de hernieuwde lancering van Mozaiq tijdens de IFA dit jaar.

Mozaiq presenteerde zich meteen al met een serie partners. Een groep bedrijven die meteen is ingestapt om gebruikers zo meer mogelijkheden te bieden. De meest opvallende daarvan is de Duitse tak van Thuisbezorgd.nl. Via displays binnen het Mozaiq netwerk moet het gemakkelijk worden om snel even bezorgd te krijgen. Natuurlijk hebben ‘wij jongeren’ daar gewoon een app voor op onze smartphones. Met Mozaiq hoopt Thuisbezorgd.nl echter de senioren te bereiken. Het mooie van het systeem is dat alle gegevens over de bestellende klant al bekend zijn, wat het bestelproces versneld.

Een ander voorbeeld is de integratie met de Duitse tak van Woonveilig.nl. Wanneer je bijvoorbeeld een Free@Home systeem in huis hebt, kun je deze met Woonveilig op een goedkope manier van een alarmsysteem voorzien. Iets waarmee Free@Home het alarmsysteem dat Heijmans zelf aanbiedt meteen gaat ondermijnen. Woonveilig is vele malen goedkoper, al is het niet BORG gecertificeerd. Van wat wij tijdens de demo te zien kregen, gaat de integratie van het Woonveilig systeem ook veel verder dan wat er nu mogelijk is via het systeem dat Heijmans aanbiedt. Op het moment dat jouw verzekeraar geen Borg gecertificeerd systeem eist, zal dit systeem voor veel consumenten een serieuze overweging waard zijn qua kosten en functionaliteit. Over het verschil in kwaliteit van de componenten kunnen we natuurlijk niets zeggen.

Nog interessanter wordt het wanneer je weet dat Woonveilig ook samenwerkt met Homey en Nest. Via dit alarmsysteem kun je dus wel een Nest thermostaat laten meeschakelen. Kun je wel gebruik maken van slimme rookmelders en… kan Homey de deur open zetten tussen bijvoorbeeld Free@Home en vele andere smart producten in huis. Het ontbreekt ons nog aan praktijkervaring met het systeem, maar het is zeer interessant.

Ook zagen we de integratie met een Nest thermostaat. Oeps…. Axel vertelde dat ze de Nest prima konden integreren, net als vele andere smart home netwerken. Maar… ze willen dit niet beschikbaar stellen aan de gebruikers tot ze speciale afspraken hebben gemaakt met het grote Nest. Wat die afspraken zijn wilde Axel ons niet vertellen, maar laten we niet vergeten van Mozaiq toch vooral een bedrijf is en niet een stichting of vereniging. Er moet gewoon geld binnenkomen. Op de vraag of er de verwachting was dat Nest zou gaan betalen voor toegang tot Mozaiq gebruikers, wilde Axel niet antwoorden.

Ook qua verlichting gaan Free@Home gebruikers meer opties krijgen. Met behulp van Mozaiq is het mogelijk om naast Philips Hue ook Osram Lightify en Comfylight lampen in de woning te integreren. Met name comfylight is interessant omdat die lampen ook alarmsensoren bevatten.

Onder de nieuwe strategie lijkt er nu eindelijk wat te gebeuren in de wereld van Mozaiq. Hoewel we nog steeds een echt open aanpak missen, zijn de integraties die we zien wel echt goed. Tijd dus om wat praktijkervaring op te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.