Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

CCleaner infecteert mogelijk tientallen miljoenen PC’s

Langzame PC? Gooi CCleaner er een keertje overheen. We horen het zo vaak en hebben de tool zelf ook regelmatig gebruikt. In de versie van de tool die in augustus gedownload kon worden, bleek kwaadaardige software verstopt te zitten.

Kwaadwillende hebben in die periode toegang gekregen tot de servers waar CCleaner op draait. Die versies zijn vervolgens besmet met de kwaadaardige software. Doordat vele mensen de CCleaner software automatisch laten updaten, is deze software mogelijk naar miljoenen PC’s verspreid.

Via de software in CCleaner, verkregen hackers toegang tot die PC’s en de mogelijkheid om nog meer kwaadaardige software te installeren. Bijvoorbeeld om DDOS aanvallen uit te voeren of om ransomware te draaien.

Opvallend is dat CCleaner maker Periform eigendom is van anti-virusbedrijf Avast. Avast merkte de kwaadaardige software pas op 12 september op. Avast raadt aan om handmatig de nieuwste versies van CCleaner en CCleaner Cloud op je computer te zetten. Momenteel kan de software zichzelf niet meer updaten.

Via Reuters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.