Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Altijd online maar niet altijd beschermd

Computervirussen, hackers, cybercrime, trojan horses, malware  enz. Al jaren wordt de niet al te goed geïnformeerde computergebruiker bang gemaakt met deze termen. Soms terecht, soms onterecht. Op computers die gekocht worden bij  de verschillende hardwareboeren, staan ook al jaren een gratis proefversie van virusscanners. Voor laptops en desktops is er als het goed is dus maar weinig dreiging. Zo zal een wereldwijde uitbraak zoals het ‘ILOVEYOU’ virus waarschijnlijk tot het verleden behoren. Doormiddel van een smartphone of tablet is de gemiddelde consument inmiddels 24/7 online. Op deze gadgets staat maar zelden tot nooit een anti-virus programma. Een medewerker van Google melde vorig jaar nog dat een antivirus programma voor een Android of iOS device overbodig is. Het zou zelfs geldklopperij van makers van deze software zijn. Toch verschijnen er steeds vaker berichten over virussen die zich nestelen in onze geliefde gadgets. Vorige week werd er nog uitgebreid melding gemaakt van een botnet. Dit netwerk verstuurde spam via besmette Android devices. Naar alle waarschijnlijkheid werd deze besmetting veroorzaakt doordat gebruikers gekraakte software hebben gedownload. Je zult weinig gevaar lopen als je de spelregels die de Googles, Apples en Microsofts van deze wereld je opleggen respecteert.

Toch zal het een kwestie van tijd zijn alvorens ook tablets en smartphones veelvuldig het doelwi van virussen zijn. Apple was immers een hele poos ongrijpbaar voor virussen, maar moest deze status enkele jaren geleden ook opgeven. Zelfs een app uit de Apple App Store bleek  vorige week besmet te zijn. Gelukkig zijn er inmiddels voldoende manieren om je smartphone of tablet te beschermen, maar dan moet je daar wel zelf iets aan doen…

Deze post is een bijdrage van Tesse de Jong, medewerkster bij Kaspersky.Kaspersky Lab  biedt virusscanners aan voor Windows Mobile, BlackBerry- en Android-telefoons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.