Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Kaspersky: MacOS is erg Kwetsbaar

Boom, there you have it! Al jarenlang vertellen Macgebruikers ons hoe weinig last ze hebben van virussen. Dat klopte ook, omdat ze altijd in de minderheid waren. Inmiddels heeft Apple met MacOS een behoorlijk groot marktaandeel verworden en is de Mac een mooie prooi voor hackers geworden.

In een interview met het Britse Computing heeft Kaspersky CTO Nikolai Grebennikov aangegeven dat zijn bedrijf op verzoek van Apple de veiligheid van MacOS heeft onderzocht. Hij geeft aan dat Apple de veiligheid van het systeem niet serieus neemt. Als voorbeeld neemt hij de Flashback Trojan.

Deze trojan werkte via een lek in Java (een programmeertaal). Oracle, eigenaar van Java, bracht maanden geleden al een update uit om dit probleem te verhelpen. Toch wisten 600.000 Mac gebruikers zich dit jaar nog met het virus te besmetten. Apple blokkeert de updates van Oracle en voerde de patch pas enkele weken geleden uit. Twee tot drie maanden te laat.

Ook iOS gebruikers zullen volgends Nikolai niet lang veilig blijven. Ook dit OS wint snel aan populariteit en dat maakt het interessant voor hackers. Nu al lopen gejailbreakte iPad’s meer risico door gebruik van apps via stores als Cydia, maar ook gewone gebruikers zullen met een paar jaar last krijgen van malware op hun apparaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.