Review: Dali Zensor 5 AX (Luidsprekers)

Er is veel veranderd in de laatste tien jaar qua muziekdragers en apparatuur. Diverse hifi merken zijn verdwenen. Veel ‘nieuwe’ merken zoals Sonos en Spotify hebben marktaandeel weggesnoept van de klassieke audiomerken. Vinyl en zelfs cassettebandjes maken hun herintrede bij diegenen die muziek willen beleven zoals 20 jaar geleden: muziek horen zoals de artiest het heeft opgenomen en zelf heeft gehoord in de studio. Maar is er dan geen mogelijkheid om de kwaliteit van het verleden te combineren met het gebruiksgemak anno 2017? In die zoektocht hebben we al de BluOS mediaspeler Vault2 ontdekt. Nu nog de moderne luidsprekers die er prima bij zouden passen. De Dali Zensor 5 AX zou dit moeten zijn. Deels draadloos en voorzien van een eigen digitale. Hoe klinkt dit bijzondere paar luidsprekers?

De set

Traditioneel is een audioset opgebouwd uit passieve luidsprekers, een voorversterker, en eindversterker en natuurlijk één of meer audiobronnen. Analoge audiobronnen zijn weer hot en lijken de voorkeur bij audiofreaks. Het voordeel van digitale bronnen is echter dat je snel van een track naar een ander nummer kunt switchen. Een nadeel is dat we tegenwoordig niet meer een album geheel beluisteren zoals de artiest het bedacht heeft. Maar dit is enkel een kwestie van discipline. Zo kan je niet alleen hele albums beluisteren, maar ook genieten van de enorme online muziekbibliotheek en apps om meer nieuwe muziek te ontdekken. Wij zijn voorstander van de digitale bronnen en genieten af en toe van een elpee of oude cassette opname. De BluOS Vault2 biedt het kopiëren en opslaan van jouw eigen cd verzameling plus toegang tot diverse online (Hires) audio bronnen. Wanneer we enkel dit apparaat willen gebruiken, is een luidsprekersysteem met ingebouwde versterking nodig. Eerder testten we de Teufel L luidsprekers. Actieve luidsprekers met een imponerend geluidsbeeld bij luid volume. De Dali Zensor 5 AX luidsprekers zijn ook actief en beschikken ook diverse aansluitingen, maar zijn een slag kleiner. Wij sluiten ze aan op de BluOS speler door de hoofdluidspreker met een optische kabel te verbinden en van stroom te voorzien voor de versterker. Met een dun luidsprekersnoer verbinden we de andere luidspreker.

Geluidservaring

Onze eerste tracks zijn Hires opnames. De weergave is indrukwekkend zuiver. De Dali Zensor 5 AX set geeft de muziek extreem helder weer met een goede plaatsing van alle instrumenten. Je hoort de snaren van de gitaar. Bekkens klinken helder maar niet schel. Wanneer we het geluid vergelijken met een luidsprekerset in dezelfde prijsklasse is de Dali Zensor duidelijk de winnaar voor wie echt van muziek wil genieten. De Sonos Play 5 set plaatst de muziek minder nauwkeurig. Zelfs na kalibratie klinkt de Play 5 niet beter. De Sonos luidsprekers zijn zeker goed, vullen de ruimte met muziek en bieden de gebruiksvoordelen van het Sonos systeem. Wie echter in een stoel voor de luidsprekers lekker van ouderwetse muziekkwaliteit wil genieten, hoort het verschil. De Dali luidsprekers klinken meer ouderwets analoog. Bijzonder omdat ze hartstikke modern zijn en vol digitale functies zitten. De Teufel L luidsprekers hebben op luid volume ons overtuigd door het overweldigende laag. Wanneer wij ’s avonds het volume laag draaien, blijven de Dali Zensor 5 AX luidsprekers overeind. Waar andere luidsprekers moeite hebben om bij matig volume nog detaillering te laten horen, daar overtuigen de Dali luidsprekers. Dit is een teken dat we te maken hebben met kwaliteitsluidsprekers. Betere luidsprekers hebben vaak ook tijd nog om ‘in te spelen’. De rubbers in de luidsprekers zijn wat stijf en bedoeld voor jaren plezier. Door de beweging van de conussen komen de luidsprekers tot leven en gaan ze zelfs lekkerder klinken. Het verschil is miniem, maar hoorbaar. Ze worden als het ware iets meer natuurlijk dan digitaal. Zonder twijfel is de Dali Zensor AX set een moderne luidspreker met ouderwets lekker klinkend geluid. Wie meer laag wil kan een sub aansluiten. Wij vinden dat niet echt nodig.

Digitale mogelijkheden

De Dali Zensor 5 AX heeft een afstandbediening voor selectie bron en volume. Zo zijn de luidsprekers analoog aan te sluiten, maar ook digitaal. Wij hebben in onze opstelling gekozen voor een optische verbinding met de BluOS Vault2 speler. In deze opstelling gebruik je de BluOS app voor de selectie van muziek en bediening volume. Via een TOSlink kabel komt alle informatie binnen tussen 32 – 192 KHz met een bitrate van 16 tot 24 bit. De ingebouwde digitale Class-D 2 x 50 Watt versterker produceert een fraai geluid. Van laag volume tot op feest nivo. De afstraling van de luidsprekers vullen de kamer fraai met een perfect geluidsbeeld in het midden van de luidsprekers. Analoge bronnen worden ook omgezet naar digitaal signaal met 24 bit 96 KHz. De digitale luidspreker klinkt ondanks de digitaliteit ouderwets ’analoog’ lekker.
De set is ook als Bluetooth luidspreker te gebruiken. Wie dus geen audioapparatuur in huis wil hebben, kan volstaan met een smartphone of tablet en de luidspreker set via een Bluetooth verbinding. Enkel bij Hires opnames vinden wij de Bluetooth verbinding onvoldoende, maar de meeste consumenten zullen het minieme kwaliteitsverlies niet bemerken. De Bluetooth Apt-X standaard hoort tot de hoogste voor draadloze weergave van muziek.
Elke digitale luidspreker heeft een DSP of Digital Sound Processor ingebouwd. Vaak wordt hiermee de geluidskarateristiek aangepast. Dali wil de muziek onaangetast laten en gebruikt de DSP enkel om clipping te voorkomen.

Design

Aan de afwerking van de luidsprekers toont Dali dat het decennia ervaring heeft in de constructie van luidsprekerkasten. De luidsprekers voelen solide aan met fraaie afwerking. De luidsprekers hebben een voet geïntegreerd. Wie er eventueel nog spikes onder wil plaatsten kan dat. Enkel het aluminium van de voet had iets beter afgewerkt mogen worden. Zonder plakkertjes of spikes krassen de luidsprekers op een houten vloer.

Conclusie

Na weken luisteren en vergelijken met andere aktieve luidsprekers in dezelfde prijsklasse zijn wij ervan overtuigd dat de Dali Zensor 5 AX een aanrader is voor iedereen die op zoek is naar kwalitatief hoogstaand geluid, maar wel de gemakken van digitale bronnen wil hebben. Als bonus is de set ook nog analoog aan te sluiten. Wij hebben een platenspeler rechtsreeks aangesloten voor analoog plezier. Het natuurlijke geluid, prachtige weergave en vooral prestaties bij laag en gemiddeld volume, maken de Dali Zensor 5 AX een winnaar. Luisteren dus!

De Dali Zensor 5 AX set kost 999 Euro en is leverbaar in wit en zwart

Dali Zensor 5 150W Zwart luidspreker kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij hifiklubben.nl

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • prachtig geluid
  • fraaie vormgeving
  • veel aansluitingen
  • afstandbediening
  • digitaal, analoog en bluetooth

THE BAD

  • voet kan krassen op houten vloer

2 reacties

  1. Bedankt voor de review weer. Denk je dat het haalbaar is om bij toekomstige reviews wat foto’s te schieten van het product zodat we een echte i druk kunnen krijgen van het uiterlijk? Die promotie-renders komen altijd zo manipulatief over. Ga je zelf kijken, ziet het er opeens heel anders uit.

    1. Ik heb de foto’s zelf gemaakt. Niets render. Gewoon t echte product. Enkel het sfeerbeeld is van Dali.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dali Zensor 5 150W Zwart luidspreker kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij hifiklubben.nl