Review: Lacie d2 Thunderbolt 3 (externe harde schijf)

Ondanks de grote hoeveelheid aan cloud opslagmogelijkheden gaat er niets boven een lekker ruime lokale opslag. Zeker voor wie met veel muziek of video materiaal werkt is lokale opslag te prefereren wanneer je met deze bestanden wilt werken. Schijven worden niet veel sneller, maar de verbinding met de computer en overdrachtssnelheden des te meer. LaCie is al decennia specialist met robuuste externe opslagmogelijkheden. Nu is er de d2 Thundelbolt3.

USB of Firewire, is lange tijd de strijd geweest over de beste snelle verbinding met externe harde schijven. Firewire was Apple’s antwoord voor een snelle verbinding die met de eerste USB kabels onvoldoende was voor videobewerking op een externe harde schijf. Intel introduceerde Thunderbolt en Apple was de eerste die deze standaard ondersteunde. Nu is er dan Thunderbolt 3. Intel rekent op overdrachtssnelheden van 10GBps. In de toekomst moet met optische verbindingen zelfs 100GBps mogelijk zijn. Wie een nieuwe laptop koopt en aan de slag wilt met video of grote foto bestanden, zoekt snel een snelle externe opslag. Met SSD aan boord, is de opslag in de machine vaak onvoldoende. Zo werken wij met een MacPro met slechts 256GB voor alle applicaties. Enkel actuele projecten bewerken we lokaal. Met de d2 Thunderbolt 3 hopen we op externe opslag die snel genoeg is om video te bewerken die extern opgeslagen is. Een voordeel van Thunderbolt 3apparaten is dat ze in een keten aangesloten worden. Je kan bijvoorbeeld met gemak twee 4K schermen of 1 5K scherm aansluiten, zonder snelheidsverlies. Een andere toepassing is een laptop aansluiten op de Thunderbolt 3 poort voor voeding. Zo zou je aan 1 voeding voor al je apparaten voldoende moeten hebben.

Design

LaCie besteedt veel aandacht aan het ontwerp van de behuizing, Al sinds de eerste d serie gebruiken we deze producten. De aluminium behuizing voelt stevig, geeft stabiliteit en helpt deels bij de koeling. Het nadeel was wel dat de behuizing lastig te openen was en daardoor vervangen door andere schijven na verloop van tijd, eigenlijk geen optie was. Je koop een extern d ontwerp schijf voor langere tijd. Het ontwerp is echter tijdloos en LaCie zorgt steeds dat nieuwe producten visueel bij de oude passen. Wel zo prettig voor wie een geordend bureau wilt behouden. De d2 lijn is voor gebruik op het bureau. Er is namelijk een externe voeding noodzakelijk die je niet steeds wilt meenemen. Voor wie op projectbasis langer op flexplekken werkt, is het echter prima mee te nemen. Juist daarom is er ook vergrendeling aan het buren mogelijk. Je laat dan een paar dagen de schijf achter op lokatie om na afsluiten project jouw opslag weer mee te nemen.

Snelheid

Thunderbolt 3 moet garant staan voor snelle dataoverdracht. Net zo belangrijk als de verbinding zijn de circuits in de behuizing en de schijf zelf. LaCie is inmiddels onderdeel van de Seagate familie. Het is niet verwonderlijk dat LaCie de nieuwst HDD in de d2 stopt. De Seagate® Barracuda® Pro Enterprise-Class-schijven werken natuurlijk op 7200 rpm maar staan vooral garant voor langdurig intensief gebruik. LaCie geeft 5 jaar garantie op de schijven. Wij testen de 10TB versie. Dat betekent 10TB op één schijf.
Voor onze MacPro van een jaar geleden is Thunderbolt 3 net wat te modern. Gelukkig is Thunderbolt 3 uitwisselbaar met Thunderbolt 2 met de juiste adapter. Zo sluiten wij de d 2 Thunderbolt 3 aan. Op de andere thunderbolt poorten hebben wij 2 WD MyBooks hangen (8TB en 2TB) en een OWC HDD dock met een 4TB Seagate schijf. Wij gebruiken de Blackmagic schijven test app. De LaCie d2 komt als de één na snelste uit de bus. Enkel de WD MyBook 2TB is sneller. Misschien omdat dit een kleinere schijf is. Waarom is gissen. Beide schijven zijn echter prima geschikt voor video te bewerken met de bestanden op de betreffende opslag. De overige externe opslagmogelijkheden zijn in data overdracht net te langzaam om lekker te werken. De WD MyBook is echter een risico qua aanschaf omdat WD altijd onduidelijk is wat de exacte specificaties zijn van het product. Waarschijnlijk wil men zo vrijheid houden qua productie en inkoop. Nadeel is dat je ook pech kan hebben wat wij in het verleden met de WD passport schijven wel eens hebben ervaren.
In de praktijk kunnen we 200GB in 20 minuten probleemloos kopiëren van en naar de d2. Voor wie veel backups maakt of wil werken met bestanden op de externe opslag, is de d2 thunderbolt 3 erg prettig in gebruik. De 10TB in een bescheiden behuizing is ongekend handig.

Conclusie

Wij hebben voor onze eigen werkzaamheden een LaCie d2 Thunderbolt 3 aangeschaft. Vooral gebaseerd op de prettige ervaringen qua levensduur die we met eerdere LaCie producten hadden. Op geen enkel punt stelt de externe opslag teleur. Even snel de opslag meenemen naar een externe lokatie is geen probleem al wil je er geen dagelijkse bezigheid van maken. Dat we de aanschaf van een tweede unit overwegen geeft aan dat dit product voor ons een winnaar is.

De d2 Thunderbolt 3 opslag is te koop vanaf 399 Euro.

Lacie d2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • fraaie behuizing
  • robuust
  • tijdloos
  • snel
  • compact

THE BAD

  • adapter voor Thunderbolt 2 nodig
  • losse voeding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lacie d2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl