Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Lacie Mobile Drive 2022: hoe mooi opslag kan zijn

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • design
  • licht gewicht
  • goede koeling
  • geen losse voeding nodig
  • USB-C
  • plug-and-play
  • backup software

THE BAD

  • geen extra poort
LaCie heeft een nieuw vormgegeven Mobile Drive (2022). Nog steeds is Neil Poulton de designer die zijn naam aan dit ontwerp verbindt. De nieuwe design versie wordt geleverd in een zilveren en donkere space grey aluminium behuizing en is verkrijgbaar in capaciteiten van 1 TB tot 5 TB. De LaCie Toolkit-software maakt back-up, herstel en mirroring mogelijk. De prijs is wat hoger dan andere externe schijven zonder een kwaliteitsmerk of fraaie vormgeving.

Fraai ontwerp

De afmetingen zijn ongeveer 8cm bij 11cm en de schijf weegt maar 300 gram. De mobile drive past dus in de hand en voelt licht als karton. Het apparaat is aan beide kanten zilver, met een donkere, soort honingraten zijkant. Die zijkant oogt erg fraai maar heeft ook een functie. Door het zigzaggende ontwerp is er meer oppervlak en je raadt het al waarom dit zwart is. Passieve koeling… En die werkt fenomenaal. Zelfs bij de zwaarste belasting van lezen en schrijven, wordt het apparaat niet warm. Zo blijkt deze schijf perfect als Time Machine backup schijf voor Mac gebruikers. Tijdens het Time Machine gebruik hebben we ook een aantal videoprojecten bewerkt met dit schijfje aan een macBook pro uit 2019 en de snelheid is ronduit voldoende. De drive heeft maar één  USB-C-poort. Doorlussen is dus niet mogelijk en zou de snelheid waarschijnlijk niet ten goede komen.

Aansluiten en werken maar

De Mobile Drive werkt direct uit de doos en is zo geformatteerd zodat hij direct door  Windows en Mac wordt ondersteund. Er is geen externe voeding nodig. Handig voor onderweg dus. Als Timemachine schijf moet je hem Mac specifiek formatteren om grotere bestanden te kunnen opslaan. LaCie levert zelf Toolkit software  om back-ups, herstel en mirroring uit te voeren. Tot op heden hebben we daar geen noodzaak voor gevoeld. Het zou toch fijn zijn als fabrikanten van opslag media met betere universele software komen en zo aan hun marketing werken. Maar met deze  software kan je een back-up maken of een all-ways-on optie kiezen waarbij de inhoud voortdurend wordt geback-upt wanneer er wijzigingen worden aangebracht. Met de spiegelfunctie kan je bestanden in een map op uw computer synchroniseren met een map op uw schijf. Wat u ook in de ene spiegelmap plaatst of verwijdert, wordt weerspiegeld in de andere spiegelmap. Wel handig voor wie zo wil werken.

Conclusie

Met het stijlvolle ontwerp maakt de 2022 Mobile Drive op elk bureau  een goede sier. De schijf is  robuust en eenvoudig te gebruiken. Het design en het A-merk verklaren de kleine meerprijs. Verder is het een HD schijf in een lichte goed gekoelde behuizing.
De prijs varieert van een kleine 100 Euro voor 1TB tot een dikke 200 Euro voor 5TB opslag.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.