Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Jabra Elite Sport met 4 sterren.

The Good
  • Stoer ontwerp
  • Meest stabiele verbinding in het segment
  • Hartslagsensor
  • Veel eartips en earwings om ze op het oor aan te passen
The Bad
  • Verbinding is nog niet op en top stabiel
  • Standaard zit er erg weinig bass in


Als het om echt draadloze oordopjes gaat, zien we nog niet heel veel producten in de markt. Ja, er waren die verschrikkelijke dingen van PK Paris. Ook Apple weet met haar AirPods veel gebruikers voor zicht te winnen. Maar qua looks en features zijn het de geluidsexperts van Jabra die het meest indrukwekkende oordopje presenteren.

Unboxing

Net als bij andere oplossingen, levert Jabra haar oordopjes met een doosje die als lader en powerbank dienst doet. Op die manier laadt je tussentijds de oordopjes bij zodat je met gemak het einde van de werkdag haalt.

Daarnaast levert Jabra zeer veel eargels en eartips mee. Hiermee kun je de ‘grip’ van deze oordopjes op jouw oorschelp afstemmen. Het doosje houdt rekening met het gebruik van de verschillende combinaties, waardoor je de oordopjes hier altijd goed in kwijt kunt.

Design

Net als de oordopjes van PK Paris, zijn die van de Jabra Elite Sport echt heel groot. De accu’s en elektronica nemen natuurlijk de nodige ruimte in, en je hebt ruimte nodig voor een klankkamer. Apple heeft laten zien dat dit erg compact gemaakt kan worden, al heb ik zelf te weinig luistertijd met de AirPods gehad om echt iets te zeggen over de geluidskwaliteit.

Naast al deze componenten, bevatten de oordopjes van de Jabra Elite Sports ook nog een optische hartslagtracker. Nog meer elektronica dus en ook dat zou het forse formaat kunnen verklaren.

Jabra gebruikt de extra ruimte op de oordopjes van de Elite Sport ook voor de bediening van muziek en gesprekken. Er zijn meerdere knopjes op weggewerkt. Hoewel de oordopjes fors zijn, zien ze er lekker stoer uit en zijn ze ook nog eens IP67 waterdicht. Sporten in de regen is dus geen enkel probleem.

Ook het bewaardoosje is stoer en robuust vormgegeven. Er zitten duidelijke signaal-LED’s in die aangeven hoeveel energie er nog in zit en wat het doosje aan het doen is. Al met al, zeer netjes allemaal.

Geluidservaring

Net als bij de andere headsets van dit type die ik heb mogen testen, laat de stabiliteit van de bluetooth verbinding te wensen over. Ook met moderne smartphones als de Huawei Mate S en de Samsung Galaxy S8. Draag je de smartphone in de broekzak, merk je af en toe dat één oor of de complete verbinding even wegvalt. Overigens gebeurt dit bij deze headset minder dan bij de andere merken die ik heb getest. Mogelijk heeft Jabra de extra ruimte ook benut voor een betere antenne.

En dan het echte minpuntje. Er lijkt één ding te missen in de geluidsbeleving. En dat is de bass. Met een enorme behuizing als die van de Jabra Elite Sport verwacht je dat Jabra een lekker diep geluid kan neerzetten, maar dit valt toch echt wat tegen. Je moet een muziek app met equalizer gebruiken om bass in de headset te brengen. Gelukkig komt Jabra’s eigen app daar een stuk dichterbij, maar de standaard Android app zou ik zeker niet gebruiken. Het geluid is wel heel zuiver, maar voor bass moet je dus iets meer moeite doen dan alleen koppelen via bluetooth.

Natuurlijk is de Jabra Elite Sports ook inzetbaar als volwaardige bluetooth headset voor handsfree gesprekken. Zuivere spraak is het kenmerk van Jabra en dat is ook hier weer het geval.

Jabra Sports app

De Jabra Sports app en hartslagmeting kennen we nog van eerdere Jabra tests. Wat daarin opvalt is de nauwkeurigheid van de hartslagmeting. Ook nu dit niet bedraad is. De app ondersteunt je op verschillende manieren door een stukje digitale coaching. Een leuke bonus in het verhaal. De app geeft zonder problemen de gegevens van jouw prestaties door aan andere sport apps.

Conclusie: Jabra Sport Elite

Jabra Music produceert al jaren headsets en hoofdtelefoons die audiotechnisch gewoon enorm goed in elkaar zitten. De Jabra Elite Sport wijkt hier voor het eerst echt vanaf. Te weinig bass. Veel te weinig bass. Dit is aan te passen met een app, maar niet wat we gewend zijn van Jabra. Qua stabiliteit van de verbinding is het niet perfect, maar wel veruit de beste ervaring die we hebben met dit type hoofdtelefoon. De techniek is nog jong en moet zich duidelijk nog wat verder ontwikkelen.

Heb je er geen probleem mee om zelf wat aan de kwaliteit van het geluid te sleutelen, heb je hier de beste hardware in handen die we tot nu toe hebben getest. Is stabiliteit van de verbinding minder belangrijk dan dat het geluid meteen goed is, zijn er alternatieven te vinden. Hoe dan ook, we hebben nog niet dé headset in dit segment gevonden die ons echt blij maakt.

Beschikbaarheid

De Jabra Elite Sport is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.