Picture of Jeroen
Jeroen

Review: SJCAM SJ6 Legend (Action camera)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • 4K mogelijk
  • Touch screen
  • Complete set
  • Prijs

THE BAD

  • Fotokwaliteit
  • 's avonds filmen

Action cams. Je hebt ze overal en voor alle soorten maten, types en prijzen. Momenteel duiken er overal een bepaald type action cam op. Een 4K model met een extra schermpje aan de voorzijde. Dit model werd ook beschikbaar gesteld door onze vrienden van Gearbest.

 

Gearbest? Jazeker! De zomer is in aantocht! We kijken met z’n allen weer uit naar de vakantieperiode, het mooie weer en lekker even vrij zijn! Om extra te genieten van de zomer is er weer een mooie promotie gestart bij Gearbest. Een Chinese groothandel met opslaglocaties in Europa voor snellere verzending.

SJCAM is een bedrijf dat het meest bekend is om budgetvriendelijke actiecamera’s te maken. En het meest indrukwekkende deel is dat ze blijven verbeteren. Het lijkt alsof ze elke maand een nieuwe betere actie camera vrijlaten, terwijl dezelfde prijs blijft! Momenteel is de SJ7 al beschikbaar met een native 4K systeem, maar die is op dit moment nog niet beschikbaar als review model. Daarom zijn we ingestapt in de SJ6 Legend die momenteel extra aantrekkelijk geprijsd is. Je kunt de SJCAM SJ6 Legend zien als een kwalitatief, maar een  goedkoper alternatief voor de GoPro Hero5 Black. Op welke vlakken die camera’s op elkaar lijken neem ik mee in deze review.

Unboxing

De Legend komt in een kleine, compacte en stevige doos. Eenmaal opengemaakt is het niet meer mogelijk om al deze spulletjes weer netjes in dezelfde doos te krijgen. Niet nodig, wel grappig. In de verpakking vinden we uiteraard de SJCAM SJ6 Legend. Ik verbaas me altijd weer hoe ontzettend klein die camera’s zijn. Hij voelt stevig, met rubberen grip waar reliëf ingemaakt is voor wat extra houvast. We vinden ook de Waterdichte behuizing (tot 30m / 98ft), de Quick Release Buckle, Verticaal Quick Release J-Hook gesp, de Handgreep Zitpos mount, Gebogen en vlakke lijmsteunen, 3-weg zwenkarmbevestiging, Univeral 1/4 ” Camera Tripod mount, Tripod Mount adapter, een Reinigingsdoek en de MiniUSB-USB-kabel. Voor de duidelijkheid het zijn Tripod mounts, geen tripods zelf, maar die kun je voor een appel en een ei in dezelfde webwinkel kopen.

Specificaties

Afmetingen: 59 × 41 × 29 mm / 2,3 × 1,6 × 1,1 ”
Gewicht: 83g / 2.9oz
Sensor: Panasonic MN34120PA
Chipset: Novatek 96660
Zichtgebied: 166 °
Video Resoluties: 4K 24fps; 2K 30fps; 1080p 60/50/30 / 25fps; 720p 120/60 / 30fps; 420p 240fps
Bitrate: 60Mbps
Foto: 16MP
Modes: Single Shot, Burst, Time-Lapse, Video + Foto, Automodus, Onderwater
Kenmerken: WiFi, 2 “LCD touchscreen, Digital Image Stabilization, Externe Microfoon
Poorten: MiniUSB, MicroHDMI, MicroSD-kaartsleuf
Geheugen: MicroSD met klassen 10 en SDXC-kaarten, tot 128 GB
Levensduur batterij: 70 minuten van 4K bij 24fps, 65 minuten van 1080p bij 60fps

De SJ6 Legend

Het ontwerp van de SJ6 Legend is in principe hetzelfde als 99% van alle andere actiecamera’s. Het heeft het rechthoekige ontwerp dat de meeste accessoires ondersteunen. Het heeft een afmeting van 59 × 41 × 29 mm / 2,3 × 1,6 × 1,1 “en weegt 83g / 2.9oz met de batterij. Dus een mooie lichte actie camera. Zeker een pluspunt voor mensen die drones gebruiken voor luchtfilms. De voorkant van de SJCAM SJ6 Legend heeft een LCD schermpje dat de  video modi, opnametijd en batterij weergeeft. Superhandig! De achterzijde van de actie camera heeft een erg mooi 2 “LCD touchscreen.  Je kunt dit scherm redelijk gemakkelijk bedienen, maar je moet flink drukken. Een touch screen geeft wel veel gebruikersgemak omdat de bediening zeer eenvoudiger wordt. Je hebt geen knoppen die je voor meerdere functies moet gebruiken, gewoon een enkele touchknop voor het juiste doel.

Op de bovenkant van de SJ6 Legend vind je de opname knop om video’s op te nemen of foto’s te maken.  De linkerzijde heeft de aan- en menutoets. De menuknop wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de menu-instellingen op het touchscreen. Rechtszijde heeft de MiniUSB, MicroHDMI en MicroSD poorten. Aan de onderkant is niets te zien, behalve het schroefgat voor de mounts. Wat ik tijdens de inboxing al noemde is dat de bouwkwaliteit opvalt. Het hele lichaam van de SJCAM SJ6 Legend is gemaakt van een rubberen materiaal. Het verbetert de grip aanzienlijk.

Video

In deze review behandel ik enkel de video kwaliteiten van de camera omdat het fotomateriaal niets speciaals is. . Kleuren, scherpte, de hele foto ziet er best uit (met voldoende licht). Maar zodra je het vergelijkt met camera’s van dezelfde prijscategorie dan begint het gebrek aan detail op te  vallen. Delen van de afbeelding zijn te wazig. Dus ik zou de SJCAM SJ6 Legend voor video’s houden. Aangezien 4K video’s steeds populairder wordt, ook al heeft bijna niemand nog een 4K tv in his heeft  SJCAM ook besloten om mee te doen in de gekte. De SJ6 Legend heeft de MN34120PA sensor door Panasonic en de Novatek 96660 chipset. Het is in staat om 4K video’s op te nemen tot 24fps. In de basis blijkt dat het geen native 4K apparaat is, maar dat het 2K films opneemt en extra pixels verwerkt om de 4K resolutie na te bootsen. Ik vergelijk het een beetje met de TV’s die HD Ready waren. Het verschil tussen de beelden kun je prima aanschouwen op een 4K televisie wanneer je bijvoorbeeld beelden ziet van de Legend 7.

Je kunt met de SJ6 Legend ook kiezen voor minder hoge resolutie wat natuurlijk ook wat voordelen met zich meebrengt. Je kunt meer video kwijt op je kaartje en het materiaal is niet te zwaar om up te loaden. Als je hogere frames per seconde zoekt, kun je ook de Full HD 1080p gebruiken die met maximaal 60fps kan worden gebruikt of de 720p bij 120fps voor echte slow motion.

Ervaring

In daglicht komt de SJCAM SJ6 Legend eigenlijk echt goed tot zijn recht. Terwijl bomen en gras wat onduidelijk zijn, is de rest van de beelden eigenlijk haarscherp.  De echte problemen beginnen zich te laten zien als je geen goed licht hebt. Alles gaat super wazig en de camera heeft de neiging om frames in de helft te snijden als je in 60fps schiet. Het is vrij standaard voor goedkopere actiecamera’s in lager licht, maar nog steeds erg vervelend. Als ik op 30fps wilde opnemen, had ik dat gekozen. Dus de videokwaliteit is een soort hit en miss. Zolang je een goede flash hebt, zien de video’s er goed uit. Hieronder heb ik wat beelden opgenomen tijdens een kickbokstraining gemaakt met de camera. De kwaliteit is hier in 2K geschoten. Daar onder zie je wat 4K materiaal overdag en ‘s avonds.

https://www.youtube.com/watch?v=36GyMITNSbo&t=11s

 

 

De actiecamera heeft ook een nieuwe opnamefunctie genaamd de automodus. Het maakt de actie camera in een dashboard cam door bewegingsdetectie mogelijk te maken. De SJCAM SJ6 Legend heeft een functie die misschien ook muzikanten interesseert. De MiniUSB poort kan gebruikt worden om een ​​externe microfoon aan te sluiten. U hoeft alleen maar een speciale MiniUSB-Mic adapter te krijgen. Gearbest heeft ze te koop.

SJCAM app

Jep, er is een App. De SJCAM ZONE app is beschikbaar voor zowel iOS als Android apparaten. Je kunt het gebruiken om de instellingen te wijzigen, livebeelden te bekijken en de opname te starten. SJCAM heeft ook een aparte afstandsbediening beschikbaar die ook bij hun online winkel kan worden gekocht.

Conclusie

Het is moeilijk om een ​​mening te geven over deze actiecamera. Aan de ene kant zijn de mogelijkheden enorm voor de prijs, beschikbaar nu voor 149 $.  Maar de resultaten zijn wat teleurstellend. Zeker ‘s avonds of met weinig licht. Naar mijn mening is de SJCAM SJ6 Legend de perfecte actie camera voor drones en voor mensen met een laag budget die wat leukere sport- of vakantiefilms willen maken. De videokwaliteit die je krijgt voor de prijs is zeker niet slecht, maar ik kan niet wachten op de S7 Legend 😉

De SJCAM SJ6 Legend is nu verkrijgbaar voor maar 149 $ bij Gearbest.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.