Review: Spice Wise (kookboek)

Eten breng je op smaak met peper, maar vooral ook met zout. Dat horen en zien we in ieder kookprogramma. We weten ook dat zout enorm slecht voor ons is en dat we ongewenst iedere dag teveel zout binnenkrijgen. In mijn persoonlijke zoektocht naar zoutvervangende kruidenmixen kwam ik tijdens de Horecava het bijzondere boek Spice Wise tegen.

Spice Wise is een kookboek geschreven door SVH-meesterkok Michel Hanssen. Als professional achter het fornuis werkte hij als geen andere met zout om zijn recepten op smaak te brengen. Tot hij een hartinfarct kreeg en per direct moest stoppen met toegevoegd zout. Je zou dus kunnen zeggen dat Spice Wise een boek is dat Michel uit survival instinct heeft geschreven. Immers zijn de meeste zoutloze recepten vooral recepten zonder zout terwijl Michel met slimme kruidencombinaties de missende zoutsmaak probeert in te vullen.

Globaal gezien bestaat Spice Wise uit twee delen. Het eerste deel is vooral een naslagwerk voor het bereiden van zoutloze standaardkruidenmixen. Van de bekende kerrie tot aan de Afrikaanse bobotie. Het tweede deel bestaat uit een verzameling recepten waar de kruidenmixen in worden gebruikt.

Spice-Wise-Boboti

Ik ben zelf geen receptenkoker. Ik kook het liefst op basis van wat er nog in mijn koelkast ligt. Bij veel boeken voel ik me gebonden aan de recepten, maar hier laat het boek me volledig los. Met de handige linten heb ik bovendien mijn favoriete kruidenmixen altijd snel voor mijn neus. Maar stel nou dat ik wel de recepten zou volgen, en dat heb ik natuurlijk ook een paar keer gedaan om het boek hierop te kunnen beoordelen. De recepten zitten duidelijk in elkaar en zijn gemakkelijk te volgen.

De afwerking van het boek Spice Wise is erg goed. Een stevige kaft, lintjes en prachtige fotografie en styling maken het boek compleet.

In de praktijk is Spice Wise nu al het kookboek dat ik het meest heb gebruikt. Ik trek het meerdere keren per week uit de kast om kruidenmixen te bereiden. Wat mij daarin opvalt is dat het gros van de mixen erg pittig zijn. Niet alle gezinsleden kunnen dat altijd waarderen. De regel hier is dat ik de helft van de benodigde pepers en andere pittige bestandsdelen gebruik. Ach, maar dat is ook wel heel persoonlijk en dat maakt het klooien met kruiden natuurlijk leuk.

Wat mij opvalt is dat er erg veel kruidenmixen in het boek zitten die we kennen van de algemene recepten in de supermarkt. Toch zijn er een aantal klassiekers die ik mis. Denk aan shoarma en gyros. Er is dus voldoende ruimte om met een opvolger voor Spice Wise te komen.

Iets anders dat altijd een lastig punt is, is de beschikbaarheid van ingrediënten in de lokale supermarkt. Niet iedereen woont in de stad en ook voor mij is het altijd overleven bij de plaatselijke, veel te kleine appie. Het gros van de kruidenmixen is prima vanuit het standaard assortiment van de lokale supers te maken. Daar scoort Spice Wise dus ook echt punten.

Conclusie

Eigenlijk kunnen we geen echte minpunten benoemen. De kruidenmixen, maar ook de recepten zijn gewoon heel duidelijk beschreven. Het is een plezier om met Spice Wise te koken en ik verwacht dit ook nog lang te blijven doen.

Beschikbaarheid

Het boek Spice Wise is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel, mooie kruidenmixen
  • Duidelijk niet verplicht recepten te volgen
  • Duidelijke recepturen
  • Mooie afwerking

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.