GadgetGear.nl

AMD plaatst 32 cores op een processor

En dan even echt technieuws. AMD is sinds kort weer flink in het nieuws door de lancering van haar Ryzen processors. Processors die het op pure rekenkracht lijken te winnen van de Intel Core 17 tegenhangers. Voor de helft van de prijs. Daar stopt het verhaal niet voor AMD. Lang was Intel dé standaard keus […]

En dan even echt technieuws. AMD is sinds kort weer flink in het nieuws door de lancering van haar Ryzen processors. Processors die het op pure rekenkracht lijken te winnen van de Intel Core 17 tegenhangers. Voor de helft van de prijs. Daar stopt het verhaal niet voor AMD. Lang was Intel dé standaard keus wanneer bedrijven als Facebook en Google een processor voor hun servers zochten, maar met de nieuwste processor van AMD zou dit weleens kunnen veranderen.

Het gaat niet goed met Intel. In de markt voor mobiele processors hebben ze de boot gemist en verkopen ze alleen zo nu en dan wat aan fabrikanten van phablets en tablets die met Microsoft Windows werken. Een Android op Intel is zeldzaam geworden. En ook op de consumentenmarkt gaat het niet goed. Wij bouwen nauwelijks nog desktops en laptops gaan veel langer mee dan de reguliere drie jaar. En dan zouden we de handel in refurbished nog bijna vergeten. Met andere woorden, Intel heeft die servermarkt onderhand keihard nodig.

En dan komt AMD met een nieuwe processor op basis van de Zen architectuur die het heeft ontwikkeld voor de Ryzen processors. De nieuwe processor heeft maximaal 32 rekenkernen en kan met maximaal 512GB aan werkgeheugen overweg op 2.400MT/s. Er zijn zelfs 128 PCIe 3.0 lanes beschikbaar, welke nodig zijn om GPU’s, SSD’s etc sneller aan te sturen.

Om deze rekenkracht goed aan te sturen heeft AMD haar Infinity Fabric technologie ontwikkeld. Die zorgt er feitelijk voor dat de rekenkernen het werk goed verdelen op basis van prestaties en dus niet onnodig dubbel werk verrichten. Infinity Fabric zorgt er ook voor dat je twee van deze processors tegelijk zou kunnen gebruiken. Dan heb je 64 rekenkernen beschikbaar. Toch heb je dan uiteindelijk nog steeds maar 128 PCIe lanes beschikbaar. Van beide processors worden dan 64 PCIe lanes ingezet voor supersnelle communicatie tussen de twee processors.

Vergelijken we dit met de consumentenmarkt, is 32 rekenkernen nog aardig ver weg. Voor smartphones ligt het limiet nu op 10 kernen. Deze worden op een aantal MediaTek chipsets ondersteunt. Chipmaker Qualcomm zit nog op 8 rekenkernen, net als de processors die in high-end PC’s liggen.

Reageren

Arjan Olsder

Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.