Arjan Olsder
Arjan Olsder

Beste BBQ Boek van 2017: Het Vuur de Baas

We beoordelen al jaren kookboeken en dan met name BBQ boeken. Nu BBQ steeds meer cultuur begint te worden, zien we steeds meer Nederlandse boeken en zien we ook echt een stijging in de kwaliteit. Dit jaar kreeg ik vier boeken onder ogen die genoeg opvielen voor een nominatie.

Natuurlijk ontving ik Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen, maar ook het heerlijke Saté & Bier en Spice Wise Too. Die laatste was niet echt een BBQ inzending, maar bevatte toch een stevige selectie mooie BBQ recepten. Opvallend was ook dat Spice Wise Too het enige BBQ boek is waarin prachtige rubs gemaakt worden zonder zout. Is natuurlijk ook een beetje het doel van het boek, maar je gaat vergelijken. En dan zie je bij Smokey Goodness 2 en Het Vuur de Baas dat er toch wel heel veel gebruik gemaakt wordt van zout. Het is nog steeds een goedkope smaakbooster, maar Spice Wise Too laat zien dat het best zonder kan.

Maar waarom dan toch Het Vuur de Baas? Dat dit boek een paar recepten en rubs presenteert is niet vreemd, maar het is niet het hoofddoel van het boek. Sterker nog, het is niet eens het grootste deel van de inhoud.

Het Vuur de Baas doet dit jaar, wat Smokey Goodness vorig jaar deed. Een compleet naslagwerk zijn voor en over de BBQ wereld. Misschien iets minder sfeervol dan hoe Smokey Goodness dit vorig jaar deed, maar voor mijn gevoel wel veel vollediger. Daarnaast is auteur Dennis van Koutrik, die we ook kennen als Noskos, veel minder bevooroordeeld in de strijd tussen kolen en alternatieve warmtebronnen als gas en elektra. Al laat het boek ook zien dat zijn eigen ervaring vooral bij kolen ligt, is het deze open mindset die een prettig te lezen naslagwerk oplevert. Hier en daar met een ruw randje. Zoals het hoort in de BBQ wereld. Het doel van Het Vuur de Baas is niet om je te laten watertanden bij de lekkerste foto’s en moeilijkste recepten, maar om te zorgen dat ieder BBQ avontuur een succes wordt. Dat je altijd goed voorbereid bent. Dit maakt Het Vuur de Baas dé winnaar van onze award.

En met deze aankondiging zit het erop voor dit jaar. We willen onze sponsoren graag nog een keer bedanken. In het bijzonder bedanken we Mr. Been voor het leveren van de lederen schorten, Tasmania voor het leveren van de kolen en Beef & Steak voor het leveren van het vlees voor op de grill.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.