Review: Saté & Bier (boek)

Morgen is het BBQ weer en voor iedereen zonder inspiratie, met dorst hebben we een must-have kookboek gevonden. Saté en Bier. Een boek van Hans Tönissen en Monica Betist die elkaar kennen uit Nijmegen. Waar wij zelf ook vandaan komen. Het is tijd voor Saté & Bier.

Qua verzorging merk je meteen dat je een mooi boek te pakken hebt. Een goed kookboek begint immers met de meest praktische basis; een harde kaft en goed gebonden rug. Zo voorkom je dat het boek tijdens het koken steeds dichtslaat. Op de cover zien we al meteen de nodige spiesjes liggen met daarboven een goudgele rakker. De samenvatting achterop het boek dekt de lading bij lange na niet, maar dat is niet erg. Waarschijnlijk koop je het boek toch gewoon online.

Met de mooie binding laat Saté & Bier ook meteen zien serieus te zijn. Niet een funboekje dat je voor enkele euro’s op de BBQ afdeling van het tuincentrum mag verwachten, maar een boek dat beide onderwerpen serieus aanpakt. Dus een mooie selectie aan satérecepten van de half-Indische Monica Betist en biersommelier Hans Tönissen die daar de juiste bieren bij aanbeveelt.

Maar het boek trapt af met de basis. Het beschrijft eerst de geschiedenis van de saté en de relatie met de kebab. Ook lekker na een paar biertjes overigens. En over bier gesproken, daar gaat het boek meteen verder. De opkomst van de speciaalbieren. Hoe bieren worden gebrouwen en het laat kort zien dat het ook mogelijk is dit thuis te doen. Leuk!

Maar dan komt de echte biertheorie. Hoe verzin je die bier-spijscombinaties? Hans laat zien hoe hij nadenkt over welke bieren het beste bij gerechten passen. Wanneer je hier net doorheen bent, gaan we meteen weer terug naar de spiesjes. En vleeskeuzes.

De rest van het boek is gereserveerd voor de satérecepten en de biercombinaties die erbij horen. Het boek laat ook zien waar de recepten vandaan komen. Tenslotte schrijft Monica nog over al die andere dingen die op een stokje kunnen. Vis, groenten en fruit. Zo kun je tijdens jouw saté & bierfeestje ook echt de hele vriendengroep bedienen. Bovendien zijn alle ingrediënten gemakkelijk te vinden, dus praktisch alles is te bereiden.

Conclusie Saté & Bier

Saté & Bier klinkt een beetje als een funboek, maar blijkt serious business. Het kookboek is niet alleen een verzameling van recepten en bijbehorende bieren, maar probeert je ook echt iets te leren. Over zowel de Saté als over bier. Een verrijking voor de culinaire boekenkast.

Beschikbaarheid

Saté & Bier is onder anderen te vinden via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel theorie over saté en bier
  • Duidelijke recepten
  • Recepten zijn goed te bereiden

THE BAD

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram