Spice Wise Too hardcover
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Spice Wise Too

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Met de nieuwe opbouw is Spice Wise Too nog handiger en leuker geworden
  • Er wordt duidelijk ingespeeld op de BBQ trend
  • Er zijn veel bekende kruidenmixen uit gewone winkelproducten te vinden

THE BAD

  • Ik mis de lintjes in het boek

De cover van Spice Wise Too roept een beetje een vreemd gevoel in me op. Zette de cover van het eerste boek van Michel Hanssen echt een mooie en stoere atmosfeer neer, heb ik nu het gevoel dat ik het favoriete kruidenboek van mijn oma in de hand heb geslagen. Terwijl dit misschien wel het stoerste boek over het gebruik van kruiden en specerijen ooit is. En misschien wel één van de belangrijkste BBQ kookboeken van het jaar. Maar dat weet je allemaal pas wanneer je Spice Wise Too open slaat.

Recap: Spice Wise

SVH Meesterkok Michel Hanssen schreef het originele Spice Wise om antwoord te geven op zijn eigen zoektocht naar lekker eten zonder zout. Voor hem een verplichting gezien zijn gezondheid. Hoe kun je gewone gerechten toch nog smaak geven zonder deze goedkope en ongezonde smaakmakers? Door kruidenmixen een meer uitgesproken smaak te geven.

Het eerste boek bestond uit een mooie selectie algemene kruidenmixen en een berg aan recepten er achteraan. Ik geef toe dat ik in na de review alleen nog de bladzijden voor de kruidenmixen heb gebruikt.

Spice Wise Too

Met Spice Wise Too heeft Michel Hanssen het hele concept duidelijk naar een hoger niveau proberen te tillen. Zo is de indeling compleet veranderd. Recepturen en kruidenmixen staan nu samen. Er is meer ruimte voor variaties van kruidenmixen.

Ook duidelijker aanwezig zijn thema’s in Spice Wise Too. Mijn favoriet op dit moment is zonder twijfel het deel over de BBQ. Dit is het eerste boek waar geen kilo’s zout in de rubs gedaan hoeven te worden terwijl je toch best nog een mooie bark om het vlees krijgt. Een complimentje waard.

Michel heeft ook duidelijk gekeken naar wat we allemaal kopen in de winkel. Neem nou het bekende potje Aromat van Knorr. Ook hier heeft Michel een zoutloos alternatief op ontwikkeld en in het boek opgenomen. Oké, ik ben lui genoeg om de zoutloze variant aan te schaffen in de winkel. Maar dan nog bevat de variant van Michel duidelijk minder vullers en andere kunstmatigheden. Dus misschien moet ik wat minder lui zijn ;-).

Qua maakbaarheid van de kruidenmixen zit het best goed. Het kan in kleinere supermarkten wel wat uitdagend zijn om alle kruiden bij elkaar te zoeken, maar een Appie XL komt al behoorlijk ver. Bovendien geeft Michel ook tips over hoe je zelf kruiden kunt drogen en hoe je bijvoorbeeld rijstebloem maakt. Wel blijft mijn advies om kruidenmixen eerst met de helft aan pepers en andere hete kruiden te bereiden als je geen pittige eter bent. 😉

Qua fotografie ziet Spice Wise Too er weer heerlijk uit, al begrijp ik de keuze voor de in mijn ogen oubollig ogende cover foto echt niet. Van binnen is Spice Wise Too echt veel stoerder.

Spice Wise Too is weer een prachtig gebonden hardcover. Hierdoor blijft hij gemakkelijker open liggen. Wat ik wel mis ten opzichte van de eerste Spice Wise zijn de lintjes. Die zijn toch wel heel handig wanneer je meerdere kruidenmixen bij elkaar aan het zoeken bent.

Conclusie Spice Wise Too

Echt commentaar hadden we niet op het eerste boek. Het was een prima opzet, al mistten we wat klassiekers. Bijvoorbeeld de mix voor Shoarma kruiden. Michel heeft geluisterd en geleverd. Bovendien is het boek compleet anders van opzet. Sterker nog, Michel is duidelijk de winkel in gegaan en heeft de BBQ trend op tijd gezien waardoor Spice Wise Too ook nog eens voorzien is van gezonde rubs. Een must-have voor iedereen die minder zout moet of wilt consumeren.

Beschikbaarheid

Spice Wise Too is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.