Review: Sigma Rox 11.0 fietscomputer

Het wielrenseizoen is voor de fervente fietser al even onderweg. Daarom testen wij hier de allernieuwste computer van Sigma, de Rox 11.0. Of deze voldoet aan de verwachting lees je hieronder.

Unboxing

De Rox 11.0 die wij hebben ontvangen was voorzien van de hartslag en cadans sensor. Het geheel zit verpakt in een niet al te grote maar zeer nette verpakking. Helaas hadden we de camera in de verkeerde richting bij het uitpakken, maar het resultaat kunt u hieronder zien.

Specs:

De Sigma Rox 11.0 is 5×7,5×1.7cm en daarom behoorlijk compact te noemen. Het scherm heeft een resolutie van 160 x 128 pixels en heeft een schermdiagonaal van 1,7 inch. Door de anti reflecterende coating is deze ook nog eens zeer goed afleesbaar.  Dankzij de IP-x7 certificering hoef je niet bang te zijn voor een regenbui, de Rox 11.0 is spatwaterdicht.

Met de Rox 11.0 is het mogelijk om via bluetooth (versie 4.0) verbinding te maken met je smartphone of tablet. Op deze manier kan je via de Sigma Link app je prestatie uitwisselen en direct laten synchroniseren met bijvoorbeeld facebook of strava. ANT+ is uiteraard beschikbaar voor de beschikbare sensoren. Verder voorzien van een barometrische hoogtemeter, thermometer en GPS.

De computer is via micro USB (kabel bijgeleverd) oplaadbaar en heeft geclaimde accuduur van 13 uur.  De Sigma kan afhankelijk van de logfrequentie tot 1000! Uur training loggen.

Koppelingen met SRAM eTap en Shimano Di2 zijn mogelijk. Sigma liet ons weten dat sinds kort er ook een koppeling is met Campagnolo EPS V3

Installatie:

Na het uitpakken van de Rox 11.0 kwam natuurlijk het moment om hem op de fiets te monteren.

De montage is betrekkelijk simpel, de houder van de computer kan je door middel van de bijgeleverde tie-wraps vastmaken aan de stuurpen. De cadansmeter wordt op dezelfde wijze vastgemaakt aan de achtervork. Vervolgens kan het kleine magneetje geplaatst worden aan de andere zijde van het pedaal. Let wel deze magneet moet langs de sensor gaan voor het juiste effect. Vervolgens kan je de hartslagsensor vastklikken aan de daarvoor bestemde band.

Daarna is het tijd om de sensors te koppelen aan de computer. Dit is vrij simpel, in de instelling van de computer kan je deze laten zoeken naar een sensor. Belangrijk hierbij is dat de sensor op het moment dat het zoeken begint ook iets te meten heeft. Dus zorg dat je de hartslagsensor om hebt of de trappers rond laat gaan. Dit is een eenmalig proces en binnen een paar minuten geregeld.

APP:

De volgende stap is het pairen met mijn galaxy S6 via bluetooth. Hiervoor is de Sigma link app nodig. Via deze app kan je makkelijk en overzichtelijk je trainingen en gereden routes bijhouden. Je kan deze vervolgens delen met strava, trainingpeaks, 2Peak, facebook en twitter.

Het overzicht van je training is erg mooi en zeer uitgebreid, deze geeft een overzicht van:

 • Trainingstijd
 • Afstand
 • Snelheid
 • Hoogtemeters
 • Hartslag
 • Calorieën
 • Stijgingspercentage
 • Stijgingssnelheid
 • Trapfrequentie
 • Vermogen
 • Temperatuur
 • Beste 5 kilometer
 • NP (genormaliseerde power in de laatste ronde)
 • Balance
 • Traptijd

U leest het al informatie in overvloed. Het fijne aan de app is dat deze in een keurig overzichtelijk overzicht staat.  Op deze wijze kan je de informatie die voor jou relevant is op een makkelijk manier filteren.

De app stelt je ook in staat routes in te laden, welke dan op het scherm getoond kunnen worden om mee te navigeren.  Track navigatie noemt Sigma dit, het werkt door middel van een te volgen lijn in het display.

Gebruik:

Als relatief nieuwe fietser was het voor mij een openbaring om te rijden met zo een uitgebreide fietscomputer. Waar ik eerst mijn rondjes reed en deze achteraf analyseerde met strava, doe ik dit nu tijdens mijn ronde.

Buiten dat het leuk is om de snelheid in de gaten te houden is het nog interessanter om te rijden op hartslag. Het verband tussen de getoonde hartslag, trapfrequentie en wat je daadwerkelijk voelt is erg interessant. En op deze wijze kan je langer en beter trainen, immers door je hartslag in de juiste zone te houden train je effectiever.

De bediening tijdens het fietsen is relatief simpel gehouden doordat de Rox 11.0 maar vier knoppen heeft. Hiermee kan je de training starten/pauzeren en stoppen. Ook de verschillende informatie oproepen gaat via deze knoppen.

Hier is door Sigma goed over na gedacht, je bent tijdens het rijden niet bezig met priegelen op een klein touchscreen met bezwete handen. Hierdoor kan de Rox 11.0 relatief klein gehouden worden en blijft het gewicht laag (+/- 70 gram).

Eenmaal weer thuis aangekomen is laten we de Rox 11.0 synchroniseren met de Sigma Link app en delen we ons avontuur met alle volgers op facebook en strava.

Conclusie:

Fietsen met deze computer is een fijne ervaring. Het systeem werkt intuïtief en geeft op een goede manier alle relevante informatie, zowel tijdens als na de rit.

Kleine kritiekpuntjes betreffen eigenlijk alleen de wat summiere handleiding. Sigma lost dit wel weer op door informatie filmpjes op hun site te plaatsen.  De Rox 11.0 mijns inziens een waardevolle toevoeging voor elke wielrenner.

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Gebruiksvriendelijk
 • Klein en licht
 • Overzichtelijk

THE BAD

 • Summiere handleiding

Eén reactie

 1. Waar ik nu erg benieuwd naar ben bij al die mooie gps computers met alle toeters en bellen is de accuduur. Deze worden altijd veel te rooskleurig voorgesteld,logisch want verkoopt beter??
  Ik lees zo veel reviews van diverse merken en wat opvalt is de tegenvallende accuduur.
  Onlangs zelf Garmin edge 130 uitgeprobeerd mooi apparaatje klein en overzichtelijk maar 15 uur bij lange na niet. Volle accu en juiste instellingen met enkel hartslagmeter verbonden opweg,ritje van 125 km met een pause.Ga thuis aan 3 uur 3 kwartier gefietst totaal systeem nog geen 5,5 uur. Batterij icoontje stond nog een minuscuul streepje voor pakweg 1,5 uur schat ik. Wat als ik daar een speed/cadans sensor bij had aangesloten,had ik net de wijk uit kunnen rijden denk ik.Niet netjes naar wij dachten en dus ook retour gedaan.
  Ben van mening dat producenten daar toch wel beter mee om mogen springen met een eerlijke indicatie wat de accuduur betreft.
  Graag uw mening hierover,
  Mijn vraag is hoe dat gesteld is met de Sigma Rox 11.0? Of toch maar beter weer een ouderwets computertje aanschaffen daar mijn Sigma Rox 5.0 het heeft begeven.
  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Vriendelijke groet, Kees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.