Bas
Bas

Review: Wahoo ELEMNT (fiets gps)

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Scherm
  • IPX7
  • Bijbehorende APP

THE BAD

  • Signaal onder bomen

Wielrennen is het nieuwe golfen hoorde ik laatst. Wat dat precies inhoudt weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat ik ging fietsen met de Wahoo ELEMNT. Een full function fiets GPS, en dit zou misschien wel eens een Garmin killer kunnen zijn…..

Wahoo

Wahoo fitness is een jong bedrijf (2010) op het gebied van technologie rondom fitness. Opgericht in Atlanta is het al snel uitgegroeid tot een behoorlijk grote speler in deze markt. Wahoo ontwerpt en produceert o.a. fitness sensors, fiets trainers en dus de ELEMNT serie fiets gps. Wahoo fitness is bijvoorbeeld ook de sponsor en leverancier van fietstrainers van de zeer succesvolle SKY wielerploeg.

Unboxing

De ELEMNT komt in een nette afgewerkte verpakking en hierin vindt je alles wat je nodig hebt voor gebruik en montage. Een extra pluim krijgt Wahoo voor het meeleveren van wel drie soorten houders voor montage op de fiets. Hieronder zie je onze unboxing.

Installatie

De installatie van de ELEMNT op de fiets is een fluitje van een cent. Je kiest je favoriete houder. Je hebt hierbij keuze uit een stuurpen houder en twee houders voor aan het stuur. Deze maak je vast met de tiewraps in het geval van de stuurpenhouder of met een inbussleutel en klaar ben je.

Daarna volgt de softwarematige installatie. En ook deze gaat snel en simpel. Allereerst downloaden we de Wahoo ELEMNT app op onze smartphone en laten deze na het aanmaken van een profiel zoeken naar de ELEMNT. Binnen een paar seconden hebben ze elkaar gevonden en ben je klaar om te fietsen. Ook kan je door een makkelijke zoekfunctie eventuele ANT+ sensors koppelen aan de Wahoo. Denk hierbij aan de bekende hartslag, cadans en powermeters. Ook het koppelen van Shimano Di2 en SRAM red mag geen problemen opleveren.

Wahoo ELEMNT APP

Na de installatie van de app wordt je getrakteerd op een supercoole en motiverende welkoms video. Deze video informeert je deels over de app en inspireert direct om te gaan sporten.
De app zelf is zeer netjes gemaakt, deze ziet er verzorgt uit en alle functies werken snel en soepel. Leuke toevoegingen zijn de trainingen die je kan volgen op de fietstrainer. En het delen van de live tracking link. Je kan als je op pad gaat deze link delen met je familie of fietsmaatjes. Op deze wijze kunnen ze realtime zien waar je bent. Dit werkt heel goed en op deze wijze werd ik getrakteerd op heerlijke gebakken eitjes voor de lunch toen ik weer thuis kwam.

Routes zijn te uploaden in de App en je kan heel makkelijk je ritten omzetten in een route voor de volgende keer. Deze routes kan je ook weer delen met je vrienden en gebruiken voor de navigatie functie van de Wahoo. Het geheel is goed uitgewerkt en hapert nergens. De app werkt met Android 4.3 en hoger en met de iPhone 4s of nieuwere iPhones.

Gebruik

Zoals hierboven beschreven is het installeren een makkelijke en prettige ervaring. Daarna komt het echte werk….fietsen! Na aanzetten van de ELEMNT heeft deze snel en GPS connectie en bluetooth connectie met mijn smartphone. Op het moment dat de Wahoo beweging signaleert vraagt deze of je wilt starten met het opnemen van de rit/training. De ELEMNT geeft tijdens de rit keurig de belangrijkste informatie weer. Zoals hieronder te zien is het 2,7″ grote scherm zeer goed afleesbaar en ook is daarvan nog de helderheid in te stellen.

De verschillende pagina’s bestaan o.a. uit een verzameloverzicht van snelheid, cadans, hartslag en stijging. Ook is er een aparte pagina voor navigatie/route, beklimmingen en resultaten van afgelopen en huidige ronde. De pagina’s en de instellingen voor de rondes (lengte dan wel periode) zijn uiteraard in te stellen. Strava live segments en navigatie zijn uiteraard toegevoegd.

De LED indicators op de Wahoo zijn een leuke toevoeging, deze geeft aan of je onder of boven je gemiddelde snelheid, hartslag of wattage fietst. Op deze wijze daagt de ELEMNT je uit om niet te verslappen en door te zetten als het even iets minder gaat. Het leuke hieraan is dat het ook echt werkt, de het LED lampje wordt geel als je onder je gemiddelde komt dit dwingt je geestelijk om weer aan te zetten.

Weergave en waterdicht

De snelheidsweergave is accuraat en duidelijk, wel heeft de ELEMNT het soms moeilijk als je langdurig onder bomen door rijdt. Hartslag en cadans worden voor zover ik dat kan beoordelen goed doorgegeven. Het wattage hebben we niet kunnen testen ivm het ontbreken van een powermeter, zodra we hier beschikking over hebben zullen we dit direct testen.

Helaas hebben we zelf mogen testen dat de Wahoo zijn IPX7 waardering helemaal waarmaakt, een lange rit door de stromende regen heeft de ELEMNT glasrijk doorstaan. De bediening van de knoppen haperde geen moment. Van vocht in het apparaat of achter het scherm was zelfs na 3 uur door de regen ploeteren geen sprake.
Ben je klaar met je rit? dan is er met een druk op de knop synchronisatie met bijvoorbeeld Strava.

Specs:

De specificaties van de Wahoo ELEMNT zijn als volgt:

Maten: 2.3″ x 3.5″ x 0.8″ (57.5mm x 90.5mm x 21.2mm)
Scherm grote: 2.7″ (68.6mm)
Gewicht: 99 gram
Batterij : USB oplaadbaar
Batterij levensduur: 16 uur
Waterdichtheid: IPX7 (waterbestendig tot 1.5 meter)
Val bestendig: Ja
Ondersteunde satalieten : GPS, GLONASS, BEIDOU Galileo, and QZSS
Bedrijfstemperatuur:  -20°C tot 50°C

Conclusie

De Element is ondanks dat Wahoo nog niet lang in de markt staat en hele goede fiets GPS. De belangrijkste functies en meer zijn aanwezig in dit systeem. Hij is onder alle omstandigheden goed afleesbaar en de integratie van de app is goed verzorgt. De vergelijking met topmodellen van bijvoorbeeld Garmin mag zeker gemaakt worden. De ELEMNT is een goed uitgedacht kwaliteitsproduct voor een concurrerende prijs. recent is het gamma uitgebreid met de aerodynamische Bolt en de ELEMNT mini.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.