Review: Sudio Regent (Draadloze hoofdtelefoon)

De Sudio Regent is een draadloze bluetooth on-ear hoofdtelefoon met een adviesprijs van € 129,-. De hoofdtelefoon is verkrijgbaar in het zwart en het wit en is het topmodel in het aanbod van Sudio.

Sudio Regent Hoofdtelefoon

Sudio

Sudio is een jong merk uit Zweden dat als doel heeft om “elegante producten met studio kwaliteit geluid en een verfijnde en minimalistische stijl” aan te bieden, wanneer we het merk citeren uit de info op de eigen site.

Su-Sussudio

De merknaam Sudio is een hommage aan de Phil Collins hit ‘Sussudio’. Het verhaal gaat dat een van de Sudio-oprichters in een bepaalde hoedanigheid Phil Collins moeite zag hebben met zijn hoofdtelefoon. Door het niet kunnen aanbieden van een beter alternatief en op het moment dat hij en Collins oogcontact hadden niets anders te kunnen zeggen dan “I know the feeling” en de frustratie die hieruit gevolgd zou zijn, zou de motivatie gekomen zijn om Sudio tot een succes te maken. Een anekdote met ultieme vaagheid (hoe had de oprichter met Collins te maken dat hij het zich zo aantrok, in welk opzicht had Collins moeite met zijn hoofdtelefoon, en hoe draagt Sudio bij aan een oplossing voor deze onbekende frustratie?), maar het was genoeg voor Sudio om het op de site te vermelden.

Unboxing

De Sudio Regent komt vrij simpel verpakt. Er zijn wat designelementen door de vorm van de binnendoos anders te maken dan die van de buitendoos, maar verder niets dat het vermelden waard is. De presentatie is dus redelijk basic, iets dat te verwachten is in deze prijsklasse. De koptelefoon is in de doos vastgezet met sluitstrips. In een apart doosje worden de minijack-naar-minijack-kabel en de micro-usb-naar-usb-kabel meegeleverd.

Beiden kabels komen prima afgewerkt over. De jackkabel is van plastic, afgewerkt met een soft-touch coating. Daarnaast is deze plat, wat betekent dat deze niet snel in de knoop zal raken. De micro-USB-kabel is robuust uitgevoerd. Waar goedkoper uitgevoerde micro-USB-connectoren nog wel eens kwetsbaar kunnen zijn, is daar hier geen sprake van.

Wel jammer is dat Sudio geen draagtasje mee levert.

Sudio Regent Hoofdtelefoon

Verder vinden we de gebruiksaanwijzing, een quickstartquide voor het gebruik van de hoofdtelefoon en een instructie voor het bevestigen van de zogenaamde caps aan de earcups. De gebruiksaanwijzing is een klein boekje met in het begin wat algemene informatie over Sudio en daarna voor negentien talen de gebruiksaanwijzing die gemiddeld slechts twee pagina’s per taal in beslag nemen, en dus eigenlijk geen meerwaarde biedt ten opzichte van de quickstartguide. Daarnaast vinden we in creditcardformaat een plastic garantiebewijs. Voor een garantiebewijs in dit formaat is bij woorden van Sudio gekozen om “esthetische redenen”. Afgevraagd kan worden of er geen betere ideeën te bedenken zijn om de unbox-ervaring te verbeteren, zoals een fotoboekje waarin het merk zichzelf en haar producten presenteert, of een bepaalde branded accessoire (zoals het genoemde draagtasje, schoonmaakdoekje, een sleutelhanger, keycord).

Sudio Regent Hoofdtelefoon

Design

Het design zou een van de pijlers van deze hoofdtelefoon moeten zijn. Echter, wat kan verwacht worden voor 130 Euro? Op het oog is de Sudio Regent een minimalistisch vormgegeven koptelefoon met genuanceerde designelementen. De Foto’s zeggen hierbij uiteraard meer dan woorden.

Sudio Regent Hoofdtelefoon

De hoofdtelefoon is grotendeels vervaardigd van plastic dat verder niet op een manier afgewerkt is om het geheel hoogwaardiger aan te doen voelen. Hetzelfde geldt voor de knoppen.

Sudio Regent Hoofdtelefoon

Aan de buitenzijden van de earcups is een interessant designelement toegepast. De zijkant is uitwisselbaar met apart verkrijgbare plastic schijfjes die Sudio ‘caps’ noemt, die voor €18,99 te krijgen zijn op de site van Sudio. Nogal aan de prijs voor een koptelefoon van € 129,- (rond de 15%).

Sudio Regent Kapjes

De caps zijn uitwisselbaar middels een schroefbeweging. Volgens de handleiding zou dit gemakkelijk moeten gaan met weinig kracht, maar in het geval van ons testexemplaar was het toch even klooien aan zowel de linker als de rechter earcup. Wellicht dat dit ligt aan een braampje dat toevallig aan beiden zijden net vervelend uitvalt, maar onze ervaring was dus niet conform de verwachting die in de handleiding gewekt wordt.
Navraag bij Sudio hieromtrent leverde de reactie op dat problemen, inclusief beschadigingen, als gevolg van het verwijderen van de caps onder de garantie vallen.

Sudio Regent Hoofdtelefoon

De caps zelf zien er wel prima uit, zijn aan de buitenzijde degelijk afgewerkt en geven inderdaad een ander accent aan de hoofdtelefoon. Er is gekozen voor een glossy uiterlijk, dus vingerafdrukken zijn een probleem.

Sudio Regent Hoofdtelefoon kapje

De band is aan zowel de bovenzijde als de onderzijde afgewerkt met kunstleer dat prettig aanvoelt en er goed uit ziet. De uiterlijke samenstelling van de Sudio Regent laat zich dan ook op zijn eigen manier als schizofreen omschrijven. Eenduidig is de afwerking dus niet goed of slecht te noemen, omdat per element verschilt.

Sudio Regent Hoofdtelefoon

Draagcomfort

De Sudio Regent is geen hoofdtelefoon die zich uren laat dragen. Het grootste probleem in het opzicht van comfort heeft te maken met de constructie waarmee de earcup aan de band bevestigd is. Zoals te zien is, is dit een soort draadstaal. Deze constructie staat toe dat tijdens het dragen, de hoofdtelefoon aan de boven en onderkant van het oor varieert. Echter aan de voor en achterzijde is dit niet het geval en zal de gebruiker de hoofdtelefoon vooraf naar eigen voorkeuren moeten buigen. Wanneer dit niet perfect gedaan wordt, heeft de gebruiker dus aan de voor- of achterzijde meer druk op het oor.
De band lijkt op het oog breed te zijn, maar aan de binnenzijde zien we een padding die toch vooral op het midden gericht is, waardoor de gebruiker dus de ervaring heeft van een dunne hoofdband. Ook dit komt het draagcomfort niet ten goede.

Sudio Regent Hoofdtelefoon

Geluidservaring

De geluidservaring met de Sudio Regent is degelijk te noemen voor zijn prijsklasse en in acht nemend dat het om een bluetooth koptelefoon gaat. De geluidssignatuur is neutraal, met misschien een accent op het hoog. Het laag en het midden worden redelijk in balans weergegeven. De weergave door de Sudio Regent blijft verder ook op hogere volumes in orde. Mensen die van wat meer bas houden zullen met de Sudio niet tevreden zijn. Voor een indrukwekkende weergave van een goede drumpartij of effe een lekker beukperiode met muziek met veel bas ben je bij de Regent aan het verkeerde adres.
Het probleem dat vaak komt kijken indien de keus voor een neutrale signatuur gemaakt is, is dat deze in de oren van veel gebruikers als saai over komt.

Microfoon

De microfoon is redelijk te gebruiken in stille omgevingen. Maar in meer rumoerige omgevingen wordt het al snel onbruikbaar.

Gebruikstijd

Laden vanuit volledige leegstand duurt twee uur voor 24 uur luistertijd en 20 dagen standbytijd. Vanuit een volledige leegstand is de hoofdtelefoon binnen 10 minuten te snelladen, maar in wat voor werktijd dit resulteert is onduidelijk.

Conclusie Sudio Regent

De Sudio Regent krijgt een oordeel welke eigen is aan het uiterlijk; gemixt. In deze prijsklasse zijn er geen koptelefoons naar mijn weten die een leuk, genuanceerd trendy uiterlijk combineren met een soortgelijke geluidsweergave en de bluetooth optie. Echter is niets zo persoonlijk als het uiterlijk. En qua geluidsweergave zijn er andere opties die beter presteren.

Kortom, de Sudio Regent is een aanrader voor degene die precies zoekt naar wat het is. Een neutrale, draadloze, on-ear koptelefoon met trendy accenten die wellicht aanspreken, in de prijsklasse van rond de 130 euro.

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Minimalistisch uiterlijk
 • Verschillende caps
 • Audiouitvoer presteert constant over volume bereik
 • Lange accuduur

THE BAD

 • Geen meegeleverde draagtas
 • Matig draagcomfort

3 reacties

 1. Zou je dit een aanrader noemen voor bij het sporten? Ik gebruik momenteel de Teufel Mute als over-ear oplossing van thuis. Ik heb deze toen gekocht op basis van een review op Besteproduct waar ik toevallig (?) iemand met dezelfde achternaam onder zie staan als de jouwe.

  Voor mij het sporten leek een on-ear-koptelefoon mij fijner. In-ears werken voor mij niet, omdat ze gewoon niet goed in mijn oren passen.

  1. Hmm, lastig te zeggen. Ondanks dat het prima zou kunnen werken voor zaken als hardlopen, zou ik het niet direct aanraden. Je kunt beter uitkijken naar opties met vocht-absorberende kussens en hoofdbanden.

   Maar als het om in-ears gaat en moeilijke oorkanalen, heb je wel eens naar aparte/losse eartips gekeken? Sowieso foam-earbuds, maar ook bi-flange en triple-flange earbuds. Als je verder geen problemen met je oren hebt is dit meestal wel een oplossing wanneer je een moeilijke oorkanaalvorm (je zou denken dat je je hele leven door kan zonder dit woord te gebruiken ;)) hebt.

   Dit is wel een aardig beginpunt voor een zoektocht naar earbuds: (link is verwijderd)

   Verder zou je eens kunnen kijken naar opties die met botvibraties (bone conduction) werken. AfterShokz is een merk dat zich daarmee bezighoudt (en goede reviews scoort voor enkele van hun producten), maar er zijn meerdere opties.

   Overigens, de review op BesteProduct, dat ben ik gewoon. De andere voornaam is een verschil tussen mijn roepnaam (Rajesh) en mijn officiële naam. De eerste gebruik ik feitelijk mijn hele leven, de tweede staat op mijn paspoort.

   Overigens zijn de plus en minpunten daar niet door mij geformuleerd. Volgens mij is dat iets dat via andere reviews ingevuld wordt als een soort van samenvattend iets, waar ik het eigenlijk niet mee eens ben, omdat bepaalde punten m.i. onzin zijn. Moet nog even kijken of dit aan te passen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events