Review: Sandberg Hailstorm Mech Nordic (Keyboard)

Sandberg maakt een serieuze stap in de pro gaming wereld met de Hailstorm. Dit zware mechanische keyboard ziet er niet alleen geweldig uit, hij is ook nog eens aantrekkelijk geprijsd! Wat is de hardware die achter dit bord schuilgaat? Wat voor switchen zijn Outemu Blue? Antwoorden op deze vragen en meer behandelen we bij deze GadgetGear review!

Sandberg verrast ons iedere review weer met een top product tegen een scherpe prijs. Dat maakt de lat voor hun producten hoog en daarom kon ik niet wachten op de release van hun eerste vol mechanische toetsenbord. Voor mij is Sandberg geen vreemde, ik review al jaren producten van deze uitvinders uit Denemarken en gebruik diverse producten nog dagelijks. Zelf gebruik ik al maanden hun headset en hun Blast mouse met erg veel plezier. In deze review nemen ze een serieuze stap richting de pro gaming lijn met een verzwaard, vol mechanisch keyboard met volledige RGB verlichting.

Looks & Feel

De Sandberg Hailstorm Mechanical Keyboard is een pro gaming toestenbord. Maar wanneer je deze beauty uit de verpakking haalt zie je dat dit toetsenbord ook prima past binnen een kantooromgeving. Het design is strak, gericht op comfort, maar ook redelijk neutraal. Dat maakt dit toetsenbord multifunctioneel qua gebruik. Dit vermeld ik omdat ik in mijn omgeving vaker de vraag hoor naar een gaming toestenbord binnen een kantooromgeving. Vooral marketing, online afdelingen en de pers zijn gek op gaming toetsenborden. Dit omdat de toetsenborden duurzamer zijn en veel comfortabeler werken. Hier komt Sandberg dus zeer goed uit de verf.

Een kernmerk van een gaming bord is de RGB ondersteuning. Een circus van LED verlichting die je op allerlei wijze kan laten terugkomen. Je kunt kiezen om toetsen onafhankelijk te laten kleuren, gloeien, oplichten bij gebruik of een speciaal patroon geven. Je kunt een neon achtergrondlicht aanzetten, alles laten ademen en noem maar op. Maar ook, gewoon alles uitzetten (voor kantoor dus). Het toetsenbord is gebouwd op een zware metalen plaat en heeft 104 mechanische toetsen die zorgen voor volledige nauwkeurigheid en extreme duurzaamheid! De Sandberg Hailstorm Mech Nordic is 52 mm lang, 5 mm hoog en 22,5 mm breed. Het bord weegt 1,5 kg. Het toetsenbord is voorzien van een met rubber beklede polssteun die je polsen beschermen tijdens het gamen.

Het gebruik

De Hail Storm is zeer eenvoudig in gebruik. Je krijgt namelijk een klein cdtje meegeleverd waarin de nieuwste drivers zitten en een programma om je keyboard in te stellen zoals jij dit wilt. Dat betekent macro’s en individuele verlichting per toets als jij dat zou willen. Niets is te gek, je kunt het uitbundig maken, of summier houden, het is aan jou. Het gebruik van het toetsenbord kan ik alleen maar als perfectie ervaren. De onafhankelijk, mechanische toetsen geven een fijn gevoel.  Het keyboard is uitgerust met een Outemu Blue schakelaars. Dit is een iets voordeligere kloon van de Cherry MX Blue Switch. De Cherry en de Outemu switchen zijn kenmerkend luide schakelaars.

Blue switches zijn eigenlijk vreemde schakelaars. Ze zijn sinds 2007 op de markt (hiervoor waren het de bruine) en worden graag gebruikt door schrijvers dankzij de tactische impact en de hoorbare klik. Het klinkt een beetje alsof je werkt op een ouderwetse schrijfmachine. Wanneer je de toets indrukt, geeft de schakelaar door middel van een vering systeem een prettig, voelbare impact en een klik (zie plaatje hieronder).

Maar voordat je dit toetsenbord koopt en in je klaslokaal gebruikt, wacht nog even. Anders krijg je waarschijnlijk her en der een passer in je nek voor de geluidsoverlast. Maar daar kom ik zo op. Voor het gamen kan ik je zeggen dat het een zwaardere druk geeft, zwaarder dan bij een gewoon toetsenbord. Ook staan de toetsen wat hoger op de schakelaar. Onder elk knopje ligt een fysieke ‘switch’. Hierdoor krijg je het unieke ‘keyboardgevoel’ en voelt het typen veel natuurlijker aan. De keys zijn duurzamer en gaan dus langer mee. Dit voel je direcy bij het eerste gebruik. Je krijgt bij mechanische toetsenborden ook een grote feedback/response, waardoor je nauwkeuriger typt. Het verschil is groot, er is gemeten dat je met een mechanisch exemplaar tot 10 procent nauwkeuriger en tot 20 procent sneller typed dan met een gewoon bord.

Specificaties van de Outemu Blue Mechanical Switch

Style
Tactile, Clicky
Manufacturer Outemu
Stem Color Blue
Actuation Force Medium
Tactile Method Metal Leaf
LED Styles SMD RGB w/o lense
Single color thru-hole
RGB thru-hole
Tactile Peak Force ~63 gf
Actuation Force ~46 gf
Bottom-Out Force ~60 gf
Spring Force ~60 gf
Hysteresis Force ~15 gf
Overall travel ~4 mm
Tactile event ~2 mm
Actuation ~2.7 mm
Cross-point Unplated cross-point

 

Het geluid

Het geluid van een mechanisch toetsenbord is een wereldwijd besproken issue. Of je het nu tof vind klinken of niet, het is een onderwerp dat altijd even aangehaald wordt. Dit toetsenbord maakt veel geluid, het aanslaan van een toets geeft een bepaalde mechanisch click die duidelijk hoorbaar is. Dat voelt en klinkt in mijn ogen fantastisch als je aan het gamen bent. Echt feeling met je bord. Maar, als je een tekst tikt op kantoor, dan maakt het wel te veel geluid voor je sociale omgeving. Je kunt daar iets aan doen.

Geluid dempen mechanisch keyboard

Wees niet bedroefd kantoormensen. Je kunt het geluid van mechanisch keyboard dempen. Ken je die elastiekjes nog die je om je beugel heen kreeg? Die piepkleine rubberen rondjes? Deze stiekjes noem je O-rings en zijn tegenwoordig online te koop in een pak van 125 stuks. Vaak rood of blauwe.  Je kunt de O-rings (nog niet) bestellen bij Sandberg, maar het bedrijf gaf aan al bezig te zijn met deze service. Een pakketje O-rings moet je wel even aanschaffen met een toestsgrijpertje, anders moet je met een vork aan de haal. Je wipt een toets los en bevestigt een rubberen ringetje als demping. Het is even klussen maar binnen een half uurtje heb je iedere toets met rubber gedempt en kun je genieten van een vol mechanisch toetsenbord die 80% gedempt is.

Conclusie

Het Sandberg Hailstorm Mechanical Keyboard is een zeer mooi toetsenbord dat scherp geprijsd in de markt ligt. De opties om het bord te personaliseren zijn enorm en het gebruikersgemak en comfort van het keyboard zijn erg groot. Het mechanische gevoel is 100% aanwezig een maakt het een duurzaam product. Dat weet je, maar dat voel je vooral. Het bord meet zich met de gevestigde namen zoals Logitec en Rocat en wint het op prijs. Dat er gebruik gemaakt is van de een andere switch is alleen wat meer hoorbaar. Hiervoor zou je de O-rings kunnen toepassen mocht dit je tegenstaan.

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Uitgebalanceerd design
 • Zeer prettig toetsencontact
 • Comfort door polssteun
 • Prijs is interessant

THE BAD

 • Outemu Blue is iets luider

3 reacties

 1. Bedankt voor de review! Ik vind het geklikklak van luidruchtige toetsen altijd wel rustgevend…

  Ik ben het trouwens niet helemaal eens met dat het toetsenbord in een kantooromgeving zou passen. Met de lichtjes aan de zijkant en bovenkant en de vorm van en designelementen in de polssteun, is het m.i. echt voor een gameomgeving. Ik denk dat de sobere designs van de Ducky-toetsenborden dan eerder gekozen zal worden.

  1. Dankjewel voor je reactie! Mooi dat je t geluid rustgevend vindt. Of je omgeving daar dan ook zo over denkt, da’s een tweede. Dit gaming toetsenbord kan heel neutraal worden ingesteld. Geloof me maar als ik zeg dat ze in kantoorruimtes gebruikt worden, wellicht niet de ‘duffe’ kantoren maar de online marketing kantorenhipsters vinden het te gek.

 2. Hi Kenju, ik haal je reactie even weg, want er staan linkjes bij naar artikelen in een webshop.
  Je mag altijd opnieuw je reactie plaatsen zonder reclame.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.