Logo GadgetGear.nl
20240323 132607
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair K65 Plus Wireless – Compleet plaatje in 75%-vorm

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Corsair K65 Plus Wireless met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Hot-swappable switches
 • Prelubed switches
 • Bouwkwaliteit met o.a. geluidsdempend materiaal
 • Connectie via Slipstream, bluetooth én bedraad

THE BAD

 • Ondanks RGB geen verlichte toetsen
 • iCue niet intuïtief
 • Korte batterijduur via Slipstream

Wat maakt een high-end toetsenbord echt high-end? Is dat de hoeveelheid features? Of zou je (ook) moeten kijken naar hoe je de beste gebruiks-ervaring kan krijgen? Denk aan bouwkwaliteit en afwerking. Corsair bracht recent de K65 Plus Wireless uit. We hebben het over lubed (gesmeerd als het ware) switches, schuimen en siliconen elementen voor geluidsdemping en het gewicht van bijna een kilo wat het tot een toetsenbord met een echte premiumfeel maakt.

k65 plus wireless render 05 (1)

 

 

Sleutelfeatures

 • 75% formaat
 • Afmetingen: 320 x 136 x 35 mm
 • Gewicht: 0,918 kg
 • Multi-functie draaiknop
 • Gedempte body
 • Hot swappable switches
 • Draadloze connectie via slipstream en bluetooth (3 apparaten)
 • Bedraad te gebruiken
 • Pre-lubed Corsair Red MLX Switches (lineair, 4 mm travel, actuatiepunt op 1,9 mm)
 • Batterijduur 266 uur zonder RGB

 

Uitpakken

20240226 132451

Wanneer we de K65 Plus Wireless uitpakken vinden we naast het toetsenbord ook de Slipstreamontvanger (vergeten op de foto mee te nemen), de bekende braided Corsair USB-A-naar-USB-C-kabel en een tool die een switchpuller aan de ene zijde heeft en een keycap-puller aan de andere zijde.

20240226 132652

 

Ontwerp

Qua uiterlijk komt de K65 redelijk recht toe recht aan over. Er zijn een paar details die je vertellen dat dit niet zomaar een toetsenbord is. We zien aan de linkerzijde een indicatorled (geeft zaken aan als pairing en het batterijvermogen) en aan de rechterzijde de multifunctie draaiknop. Deze staat standaard ingesteld als volume-dial, maar kan ook gebruikt worden voor het instellen van de helderheid van de backlight van je toetsenbord, verticaal en horizontaal scrollen en in- en uitzoomen. De knop voelt vrij solide aan. Je merkt wat beweging in de hoogte en radiaal, maar het is niets dat we als een probleem zien. De draaiknop is overigens in het metaal uitgevoerd; alhoewel, de casing is van metaal. Intern schijnt het gewoon een plastic knopte zijn. Waarschijnlijk geen verkeerde keus omdat het interne construct van plastic is en je geen verschil in hardheid van materialen wil om alles goed werkend te houden.

De ESC-toets lijkt dit in eerste instantie ook te zijn, maar dit is simpelweg een zilverkleurige afwerking van een PBT-toets. Dat voor de K65 Plus Wireless gekozen is voor PBT-toetsen betekent in dit geval dat we dus geen doorschijnende toetsen hebben. Zit je dus graag in een donkere omgeving, dan zou dit lastig kunnen zijn wanneer je je toetsenbord niet blind kan gebruiken. De K65 is ook voorzien van allerlei geluidsdempende toevoegingen in de body die invloed hebben op het typegeluid.

20240322 135138

De gebruikte keycaps zijn van degelijke kwaliteit met opschrift dat duidelijk overkomt, maar niet schreeuwend is. Zoals aan de toetsen te zien is, is het toetsenbord geschikt voor zowel Windows als Mac. Aan de voorzijde zien we een switch die om te zetten is naar gelang het OS dat je gebruikt. We zien op de spatiebalk en daaronder in de metalen plaat, plus aan de onderzijde de typische Corsair driehoek-graphics, maar apart daarvan is het uiterlijke ontwerp sober gehouden, en zou de K65 ook in een niet-gameomgeving prima te plaatsen zijn.

20240226 133103

We zien aan de onderzijde ook de verstelbare voetjes, terwijl voor de meest platte stand gekozen is voor vier rubberen voetjes van ongeveer 5 cm breed en vier millimeter breed. Het toetsenbord staat hiermee stabiel op een vlak oppervlak. Het schuift niet zomaar weg, maar het is ook niet zo dat als je je toetsenbord even wil wegschuiven om wat ruimte te maken, dit niet mogelijk is of dat de uitgeklapte voetjes dichtklappen.

We merkten al op dat het design van de K95 Plus meer regulier is. Dit waar de meeste toetsenborden van Corsair een zwevend-toetsdesign heeft en allerlei game- en media-features hebben zoals mediacontrols en toetsen die puur bedoeld zijn voor macro’s. Dit suggereert dat Corsair met de K65 Plus Wireless dat het weliswaar als gamingtoetsenbord promoot, het gebruiksdoel toch wat anders (breder) heeft liggen. Meer richting het typewerk en wellicht dus ook voor productiviteit.

Ondanks dat het toetsenbord de naam ‘K65’ meegekregen heeft, is het een 75%-toetsenbord. We hebben meerdere verkorte variant toetsenborden getest en het lijkt een gegeven dat er geen vaste layout is voor waar bepaalde toetsen geplaatst worden. Zo was het voor uw reviewer wel even wennen dat de ‘delete’-knop niet aan de zijkant maar de bovenkant geplaatst is.

Aan de voorzijde van de K65 Plus Wireless, USB-C laad/bedraade connectiepoort, bluetooth/wired/slipstream-switch, Win/Mac-switch en ruimte om de dongle op te slaan

Het toetsenbord is voorzien van Corsair’s MLX Red lineaire20240322 190730 switches, welke zijn gelubed waardoor ze aanzienlijk soepeler aanvoelen dan niet-lubed switches. Het geluid is daarnaast erg genuanceerd. Mocht je alsnog niet tevreden zijn met het geleverde signatuur, dan kun je de switches altijd wisselen. De K65 Plus Wireless is namelijk voorzien van een PCB met hot swapable switches.

 

Aanpasbaar

De switches en keycaps/toetsen is niet waar de aanpasbaarheid ophoudt. Corsair heeft dit toetsenbord bedacht als een toegankelijk toetsenbord voor mensen die graag wat dingen aanpassen. Zodra je de keycaps en switches hebt verwijderd, is de demontage eenvoudig. Je hoeft enkel de acht schroeven aan de onderzijde te verwijderen, waarop je de boven- en onderkant los kan halen. Wanneer je vervolgens de batterij en aan/uit-switch loskoppelt van de PCB kun je de lagen van het toetsenbord scheiden. Geen van deze zijn aan elkaar gelijmd, dus als je de geluidsdempende siliconen pad in de onderkant van de behuizing niet geschikt vindt, kun je deze vervangen. Hetzelfde geldt voor de polycarbonaat schakelplaat of het schuim tussen deze plaat en de PCB.

20240226 132738

 

Gebruik

Typen op de K65 Plus is vanaf het eerste moment erg prettig door de lubed switches en bouw van het toetsenbord. De combinatie van een frame van polycarbonaat, een stalen plaat, een siliconenlaag en een schuimlaag maken dat het geluid dat je hoort tijdens het typen, veel degelijker klinkt.

Er is nul gerammel tijdens het typen, zelfs niet van de grotere toetsen (mede door vastgeschroefde), en de echo en vibraties zijn ook tegengegaan. Over die grotere toetsen gesproken, de stabilizer van de spatiebalk is gelubed, tie van de andere grote toetsen om onbekende reden niet, waardoor daar toch een beetje geluidsverschil optreedt.

20240322 193854

De toetsen voelen eveneens prima aan. Het zijn PBT-keycaps met het bekende stroeve profiel, maar het is niet zo erg als we in bepaalde gevallen meegemaakt hebben. De FN-functie zijn zijn vrij typisch gekozen. Grappig detail is dat wanneer je de FN-toets inhoudt terwijl de backlight brandt, alleen de toetsen met een FN-functie opgelicht blijven.

20240322 140611

Controldial

Ook interessant is dat Corsair voor de pijltjestoetsen het variëren van de functie van de control dial bewaard heeft. Kennelijk verwachten ze dat mensen de control dial zo actief gebruiken, dat deze zelfs voor verschillende dingen ingezet wordt. Overigens gold voor uw reviewer dat tegen de verwachting in, de control dial inderdaad voor meer dan alleen het volume gebruikt werd. Zoomen en scrollen in documenten hebben we tijdens de testperiode eigenlijk best vaak gedaan. En dat werkte best aardig.

20240226 132757

Het enige dat minder ideaal is, maar eigen aan een 75%-layout, is het feit dat we te weinig ruimte hebben voor onze vingers. De dial voelt verder degelijk aan. Iedere trap is gewoon een stap, zoals dit bij een degelijke muis het geval is. Handig is verder dat Corsair de mogelijkheid gezien heeft om de leds voor de Numlock, scrolllock en capslock te behouden.

Batterijduur

De batterijduur is volgens opgave 266 uur zonder RGB. Dit gaat uiteraard over gebruikt via de bluetooth-connectie (in de regel wat trager maar zuiniger). Wij gebruikten het toetsenbord draadloos via slipstream, mét RGB vol aan (statisch, wit), en uitgaande van een drukkere typedag kun je dan misschien een dag met het toetsenbord doen. Gebruik je hem alleen voor gamen, dan zal deze het natuurlijk een stuk langer volhouden, maar kan je dan niets verwachten dat in de buurt van die 266 uur komt.

 

Corsair iCue

De iCue-software is ons al een paar jaar bekend. Het is veelzijdig, maar niet perse erg gebruiksvriendelijk. Je moet er echt even voor gaan zitten om te kijken wat nu waarvoor is en hoe je iets voor elkaar krijgt. Qua intuïtiviteit hebben enkele andere merken het gewoon beter voor elkaar. Rond de K65 Plus Wireless zijn de twee opties die het meeste aan te passen zijn de RGB-verlichting en de key-assignments waarbij je aan een bepaalde toets een combinatie mee kan geven, het starten van een bepaald programma, een hele zin, en meer.

Je kan dit allemaal in losse profielen (maximaal 4 op het toetsenbord zelf) opslaan die je kan activeren wanneer je een bepaalde bezigheid in gaat waar je dat profiel voor ontworpen hebt. Je kan verder in iCue de functie van de control dial veranderen en wat algemene instellingen.

Opnieuw opstarten

Een zeer irritant gegeven aan iCue is dat het kan gebeuren dat je hele PC opnieuw opgestart dient te worden om nieuwe toevoegingen die gedownload zijn ter ondersteuning van nieuwe hardware, geïnstalleerd moeten worden. Soms krijg je de melding dat alleen de iCue-suite opnieuw opgestart moet worden, andere keren je PC. Voor het toevoegen van de K65 Plus Wireless hebben we meermaals onze PC opnieuw moeten starten. Je krijgt daar wel een melding van, maar omdat je verwacht dat dit niet nodig is, let je hier niet op. En zeker niet als je het al een keer gedaan hebt. Bovendien is het niet altijd nodig.

We gaan dit gewoon aanmerken als een nadeel van iCue. De manier waarop Corsair haar hardware aanstuurt is sowieso redelijk opmerkelijk versus andere merken omdat meerdere hardware ook niet zomaar op dezelfde dongles kunnen werken. Nadat je het een proces een keer doorlopen hebt (per toegevoegd stuk hardware) is het natuurlijk ook wel over, dus we benoemen het niet als een nadeel voor het toetsenbord.

20240226 132818
Knop voor het in-/uitschakelen van de RGB-backlight

 

Conclusie

De Corsair K65 Plus Wireless betekende voor het eerst sinds tijden dat we weer een toetsenbord getest hebben die ons echt tevreden stemt. Uw reviewer is geen fan van lineaire switches, maar dat is een persoonlijke voorkeur. En zelfs voor een toetsenbord uitgerust met lineaire switches biedt de K65 een erg prettige type-ervaring; zeer soepel en relatief stil. Het bord geeft een zogenaamd ‘tock’-geluid uit als gevolg van alle toepassingen om het geluid te beïnvloeden. Alle rammels en echo’s zijn zo veel mogelijk weggewerkt via implementaties in de bouw.

De PBT-toetsen bieden een fijne ervaring. Wel moet je accepteren dat de backlight er niet doorheen schijnt en je dus geen backlit-toetsen hebt. Mocht je niet perfect blind kunnen werken met je toetsenbord, dan zul je dus een lampje moeten aanzetten in bepaalde gevallen (of los ABS-switches moeten kopen). Dit is echter eigen aan de keus voor PBT-toetsen.

De control dial is een leuke toevoeging waar we tijdens de testperiode meer gebruik van gemaakt hebben dan we dachten. De iCue software blijft onintuïtief, maar als je er even voor gaat zitten krijg je alles wat mogelijk is naar wens wel ingesteld.

Al met al hebben we het over een zeer fijn, zeer degelijk gebouwd toetsenbord dat voor brede toepassingen ingezet kan worden en geschikt is voor zowel Windows als Mac. Corsair promoot het toetsenbord voor gaming, maar wij zetten hem gerust neer op kantoor. De K65 Plus Wireless is haar prijs meer dan waard en kunnen we met een gerust hart aanraden.

2 reacties

 1. Interessant toetsenbord met deze samenstelling. Als je het zelf gaat bouwen ben je er toch het nodige aan tijd aan kwijt. Toch ben ik meer van de volledige 100% vorm en houdt ik niet van lineaire switches. Enige kans dat deze komt nu ze voor het eerst gekomen zijn met wat op een serieus niet-gamingtoetsenbord lijkt?

  Trouwens, heb je gewoon een vreemde manier van typen of… Het toetsenbord staat midden in het beeld, dus waarom zijn je handen dan anders gepositioneerd ipv gewoon naast elkaar?

  1. Corsair is sinds halverwege vorig jaar eigenaar van Drop die o.a. toetsenborden maken voor de reguliere (niet-gaming) markt. Dus ze hebben een goede optie om deze markt te bedienen al in de portfolio zitten en het is niet ondenkbaar dat ze een 100%-toetsenbord overwegen. Maar dit blijft gissen. Er zijn op het moment geen plannen om Drop naar onze markt te brengen, dus als ze een meer reguliere markt willen bedienen, dan zal het langs deze weg (Corsair-toetsenborden) zijn. Ze bieden overigens ook de kans om de K65 met Holy Panda-switches te leveren, maar eveneens niet (direct) voor onze markt. Ze waren voor ons dan ook niet leverbaar om mee te nemen in de test.

   Over de vreemde houding van mijn handen in de video: dat is puur doordat ik om de camera heen moest typen. Het is gefilmd met een telefoon, en de lens zit aan de rechterkant (in landscape), waar mijn rechterhand ook dichterbij zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.