Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Akko Uchiha Itachi 5108S – Mechanisch toetsenbord in een uitvoering voor de Narutofan

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Degelijke bouw
 • PBT-keycaps
 • Fijne lavendel-switches
 • Algemene typervaring
 • Leuk uiterlijk voor de Naruto-fans

THE BAD

 • Geen doorschijnende toetsen, backlight enkel een design-element

Uw reviewer is altijd op zoek naar een nieuwe ervaring als het om mechanische toetsenborden gaat. Een van de switches waarmee de ervaring nog ontbrak betrof Akko’s lavendel switches. Dus daar gingen we eens mee aan de slag. We hebben een Akko 5108S aangevraagd. Een full size toetsenbord met RGB en bedrukte PBT keycaps.

 

Sleutelpunten

 • RGB-verlichting
 • Lavendel switches
 • Akko x Naruto Uchiha Itachi-uitvoering, thermo-gedrukte graphics
 • PCB geschikt voor hot-swappable switches, zowel 3- ans 5-pins switches plaatsbaar
 • Formaat: 440*132*41mm
 • Gewicht: 1,2 kg

 

Uitpakken

Helaas kwam ons exemplaar in een verpakking die aardig gehavend was. We hadden wel enige zorgen over de staat van de inhoud, maar gelukkig was het toetsenbord ok.

We krijgen naast het toetsenbord ook een keypuller, drie extra keycaps en een type-C USB-kabel voor het aansluiten van het toetsenbord. Een switchpuller ontbreekt ondanks dat ons toetsenbord voorzien is van de mogelijkheid om switches te vervangen.

Opvallend detail is dat  er gekozen is voor een connectoromhulsel op maat. Het geeft het geheel een degelijkere connectie, maar het lost ook een bekend probleem op. Een ergernis die komt bij toetsenborden die een modulaire kabel toepassen met de aansluiting die meer ónder het toetsenbord geplaatst is, is dat het vaak lastig is op de tast de kabel aan te sluiten. Dit problem wordt met de aanpak van Akko perfect opgelost.

Ontwerp

Uiterlijk

We hebben het over een full-size toetsenbord. Qua vormontwerp is voor een redelijke standaard insteek gekozen. De enige afwijking zijn de toetsen boven het numerieke veld. Boven de numlock hebben we een knop voor de rekenmachine, terwijl de overige volumetoetsen zijn; respectievelijk mute, volume omlaag en volume omhoog.

In uiterlijk opzicht valt uiteraard meteen op dat we een Uchiha Itachi-uitvoering hebben. Itachi is een character uit de anime Naruto. Uw reviewer heeft deze gekeken toen hij begin 20 was en toen Akko hun ‘Akko x Naruto’-serie aankondigde dwong een overmatig gevoel van jeugdnostalgie om toch eens een kijkje te nemen naar specifiek deze uitvoering. De Itachi-versie is overigens niet de enige Naruto-variant van de 5108S.

We zien verschillende toetsen die voorzien zijn van Itachi/Naruto-gerelateerde graphics, maar de spatiebalk waar het character zelf op staat springt het meest in het hoog. Ook op de casing zien we wat design-elementen met de Akatsuki-wolken waar wat relief in zit. De casing zelf is verder overigens volledig conform de traditionele full-size vorm.

De graphics zijn middels een thermische drukmethode op de toetsen aangebracht. Het is afwachten hoe dit zich over de langere termijn in stand houdt, maar het voelt degelijk aan en onze inschatting is dat we niet snel slijtage zullen zien. Na de testperiode van enkele weken zien we nog nul slijtage waar we bij wat goedkopere implementaties (en die zitten vaak zat op toetsenborden van dik boven de honderd euro) vaak na een week of twee al sporen van slijtage zien.

Bouw

De 5108S is een prima gebouwd toetsenbord. Als we het toetsenbord een beetje flexen geeft deze een beetje mee, maar niets dat we zouden omschrijven als iets dat onredelijk is terwijl de hoeveelheid gekraak die we horen minimaal is. Het toetsenbord heeft met 1,2 kg een lekker gewicht. Het ligt stabiel op je bureau, maar een beetje rondschuiven of verplaatsen is geen probleem.

Als we de onderzijde bekijken zien we vijf niet heel brede rubberen voetjes, maar ze doen hun werk prima. De poten aan de achterzijde staan toe het toetsenbord in twee standen te verstellen.

Toetsen

Er is gebruik gemaakt van PBT-keycaps die glad afgewerkt zijn. De toetsen voelen dan ook niet zo ruw aan als de meeste PBT-toetsen, eigenlijk lijken ze op ABS-toetsen wanneer je ze voor het eerst aanraakt. Echter, wanneer je begint met typen, wordt al snel het verschil duidelijk; iets dat bevestigd wordt wanneer we de keycaps van onderen bekijken. Het duidelijk stevigere profiel maakt duidelijk dat we met PBT-keycaps te maken hebben.

Backlight

Helaas heeft men ondanks dat we een RGB-toetsenbord hebben, ervoor gekozen geen keycaps met doorschijnende laag toe te passen voor de karakters. De backlight is hiermee alleen zichtbaar tussen de toetsen door en geenszins is het makkelijker om de toetsen af te lezen in het donker. De RGB backlight (die overigens op het toetsenbord zelf zonder software te configureren is) is dus puur een designelement. En ook in dit opzicht is het effect vrij beperkt, doordat de toetsen vrij dicht bij elkaar staan en PBT keycaps wat lager zijn, zul je eigenlijk in de praktijk vrij weinig zien van de lichteffecten.

Op een lichter gekleurd toetsenbord was dit veel minder een probleem geweest omdat op lichte toetsen door het licht van je monitor en het hoge contrast tussen de karakters en de rest van de toets je altijd alles wel kan aflezen. Maar goed, Itachi is een duister figuur, dus een licht gekleurd toetsenbord was totaal niet logisch geweest. Onderaan de streep betekent dit dat je in een donker omgeving echt aangewezen bent op blind typen.

Switches

Zoals we in de opening al opmerkten, hebben we te maken met een toetsenbord met lavendel switches. Dit is een tactile switch wat betekent dat conform de norm van de CherryMX-kleuren deze een beetje vergelijkbaar zijn met bruine switches. Er is dus geen ‘klik’ (zoals met CherryMX blauwe switches) en het is ook geen soepele lineaire ervaring (zoals CherryMX rood). In vergelijking met CherryMX bruine switches zijn de lavendel switches voorzien van een aanzienlijk duidelijker omslagpunt, hoewel de kracht die nodig is om een toets in te drukken iets minder is (5 g verschil). De switch voelt verder zeer stabiel aan, en het geluid dat we tijdens het typen hebben suggereert iets soortgelijks.

Vooral bij het typen van teksten hebben we aan de Akko 5108S een prima toetsenbord gehad. Door het merkbare omslagpunt denken we dat ten opzichte van Cherry MX bruine switches, wat normaal gesproken een redelijk risicovrije switch is dat goede ervaringen biedt bij zowel het gamen als typen, de Akko lavendel-switches meer gericht is op typ-gebruik dan op gamen waarvoor de meeste mensen toch liever een meer lineair signatuur prefereren van hun switch.

Dit toetsenbord is overigens ook verkrijgbaar met rode switches, en wel de Akko CS Radiant Red Switch.

Extra bijzonder aan dit toetsenbord is dat we de switches op het PCB kunnen vervangen. Zowel drie- als vijf-pins siwtches zijn te plaatsen.

Geluid

Demo:

 

Software

Het eerste dat opviel aan de software van Akko is dat deze qua taal in vereenvoudigde Chinese karakters opgesteld is. Dit is gelukkig om te zetten naar het Engels, maar de juiste optie moet je dus wel eerst vinden. Iedere keer nadat we de software afsluiten, moeten we bij het opstarten eerst de taal omzetten naar het Engels (via de instellingen die toegankelijk zijn via het tandwiel rechtsbovenin). Niet ideaal, maar ook geen enorm probleem, aangezien we de software zelden zullen gebruiken nadat we onze config voor het toetsenbord hebben gemaakt.

De hoofdfuncties van de software gaan over het configureren van de RGB-verlichting, het toewijzen van alternatieve functies voor toetsen en het opnemen van macro’s. Zoals gezegd kun je de RGB-verlichting ook op het toetsenbord zelf configureren, maar via een softwaresuite is het toch wat makkelijker. Verder heb je wat extra functionaliteit zoals het per toets configureren van de verlichting.

Het aanmaken van macro’s is iets waar we wel even de handleiding voor moesten bij pakken. Maar zodra je door hebt welke knopjes precies waarvoor zijn, spreekt het een en ander eigenlijk wel redelijk voor zich.

 

Conclusie

We hebben een zeer fijne tijd gehad met de Akko 5108S. De lavendel-switches bewijzen zich als een degelijke switch dat naar het idee van uw reviewer interessant is voor vooral typgebruik en specifiek mensen die een iets meer tactile gedrag willen dan bruine switches, zonder dat het een clicky toetsenbord wordt.

Het toetsenbord is in zijn algemeenheid degelijk opgesteld. We hebben het over een stevige casing, PBT-keycaps en een degelijk gewicht. Natuurlijk moeten we het ook over het uiterlijk hebben. Je hebt de optie om een van de normale varianten van de 5108S te kiezen, maar wij kozen uit jeugdnostalgie specifiek voor de Uchina Itachi-versie. We denken dat gekozen is voor een redelijk genuanceerde insteek voor deze uitvoering. Wellicht dat dit voor sommigen te saai is, maar uw reviewer houdt wel van een design-idee dat jeugdnostalgie aanspreekt, maar ondertussen alsnog ergens op kantoor gezet kan worden zonder dat het te veel aandacht trekt.

Het voornaamste nadeel is dat de meegeleverde keykaps niet van doorschijnende characters voorzien zijn. De backlight is hierdoor alleen aanwezig als design-element en voor mensen die niet 100% blind kunnen werken op een toetsenbord en vaak in het donker werken of op een plek waar de toetsen lastig af te lezen zijn is de 5108S met deze keycaps lastig aan te raden. Buiten dat denken we dat voor de 120 euro die dit toetsenbord moet kosten, je een zeer degelijke aankoop doet met deze Akko.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.