Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nintendo Switch Joy-Con Controllers (we kijken erin!)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel manieren om te spelen
  • Technisch behoorlijk slim uitgedacht
  • Veel techniek voor de prijs

THE BAD

  • Er zijn ontvangstproblemen met de linker Joy-Con controller bekend, al hebben we die niet kunnen reproduceren

Voor we je een review gaan bieden over de Nintendo Switch, kijken we eerst even naar het belangrijkste onderdeel; de Joy-Con controller zelf. Dé controller die de nieuwe console een compleet nieuwe ervaring maakt. Wat krijg je en wat zit erin? Waar komen de inmiddels bekende problemen vandaan en wat mogen we in de toekomst verwachten?

Algemeen

Ze komen momenteel in twee kleuruitvoeringen, de Joy-Con controllers van Nintendo. De neon rood-blauw uitvoering en de zakelijk grijze. In eerste instantie lijken ze gespiegeld aan elkaar, maar de posities van de analoge sticks en knoppen verschillen wel degelijk. Wanneer je ze opent, worden de verschillen pas echt groot.

Beide controllers zijn voorzien van een 525mAh lithium ion accu. Daarnaast zit er een bluetooth 4.1 circuit in om met de Nintendo Switch te communiceren, een accelerometer, een gyroscoop en een HD Rumble trilmotor. Volgens iFixit is de HD Rumble trilmotor dezelfde die in de Oculus Touch Haptic controller zit.

Kijken we naar de rails waarmee je de Joy-Con connector op de Switch aansluit, zien we dat deze op de Switch van metaal zijn. Op de Joy-Con zijn de rails van plastic. Mogelijk ziet Nintendo liever de rail van een Joy-Con kapot gaan dan de rail op de Nintendo Switch. Dan is vervanging een stuk gemakkelijker. De Joy-Con controllers worden immers ook per stuk verkocht. Om de lijn door te zetten is de rail op de Joy-Con Charging Grip ook van metaal.

Bevallen de kleuren je niet, ga dan GEEN stickers plakken. De lijm sloopt letterlijk het plastic. We verachten dat er fabrikanten zullen zijn die plastic skins gaan uitbrengen.

De rechter Joy-Con (rood of grijs)

De rechter Joy-Con controller is uitgerust met een IR camera met 4 IR LED’s en een NFC reader. Met de NFC reader kunnen Amiibo en Skylanders worden uitgelezen. De IR LED’s zorgen ervoor dat de IR camera zicht heeft.

Joy-Con Strap

Voor zowel de linker, als de rechter Joy-Con heeft Nintendo ook een Hoy-Con Strap ontwikkeld. De eerste set krijg je meteen bij jouw Nintendo Switch. De Strap zorgt ervoor dat de Joy-Con iets meer body krijgt en dat de schouderknoppen goed toegankelijk worden.

De Joy-Con Grip

De Joy-Con Grip krijg je standaard met de Nintendo Switch meegeleverd. Het is een grip waar je de twee Joy-Con controllers in schuiven kan voor een klassieke controller ervaring. De Charging Grip is helemaal van zwart plastic gemaakt.

De Joy-Con Charging Grip

De Charging Grip is voor een groot deel opgetrokken uit transparant plastic. In de Charging Grip zit een laadcircuit.

Hij wordt geleverd met een USB 3, USB-C kabel om de aangesloten Joy-Con controllers op te laden. Dit kan gewoon tijdens het spelen, al is de kabel niet heel erg lang.

Gebruikservaring

Er zijn vele manieren om de Joy-Con te gebruiken. Natuurlijk aan de Nintendo Switch vast, maar ook los of met één van de twee Grips van Nintendo zelf. En dan zijn er nog de stuurtjes voor Mario Kart 8 Deluxe en andere racing games.

Qua storingen is het één en ander bekend en veel valt te herleiden naar de posities van de antennes. Vooral in de linker controller is dit niet heel handig weggewerkt. Jammer maar helaas. Echter, wij hebben er tot nu toe weinig van gemerkt en je mag er van uit gaan dat we testen met heel veel verschillende draadloze netwerken in de lucht. Dus de kans dat dit jou treft, is relatief klein.

Ook leuk is dat de controllers onder anderen aan PC’s te koppelen zijn, al dan niet met een omweg. Het is wel zo dat Nintendo iets heel bijzonders doet met de bluetooth verbinding. Nintendo weet namelijk twee controllers als één te koppelen en dat lukt op de PC vooralsnog niet.

Op verzoek van Georg nog een stukje over de ervaring met één enkele Joy-Con. Belangrijk detail is dat het gros van de games tot nu toe de dubbele Joy-Con of Pro controller wenst. We hebben tot nu toe 1-2-Switch en Mario Kart 8 Deluxe met een enkele Joy-Con kunnen spelen. De meegeleverde straps zijn daarbij voor volwassenen wel een enorm fijne uitbreiding omdat ze de Joy-Con wat groter maken. Binnen het gezin merk ik dat de kinderen juist zonder de straps spelen.

Doordat de game die je speelt is voorbereid op de enkele Joy-Con ervaring, heb je geen tekort aan knoppen. Dit is dus ook de reden dat dit niet bij iedere game mogelijk is. Hoewel de analoge sticks en actieknoppen net op een andere plek zitten, is de onderlinge afstand gelijk. Hierdoor valt er prima op te gamen op basis van muscle memory. Ze blijven echter erg klein.

Conclusie Nintendo Switch Joy-Con

Het lijken twee simpele dingen, maar Nintendo heeft goed nagedacht over het modulaire karakter van de Joy-Con en er zo veel mogelijk functionaliteit ingepropt. Bovendien is het voor het eerst dat je al veel spellen met twee spelers kunt spelen zonder een erbij te hoeven kopen en dat is heel netjes.

Beschikbaarheid

De Nintendo Switch Joy-Con is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

2 reacties

  1. Dit was een waardeloze review. Ik verwachte op zijn minst nog een review hoe het is om met een single joy con te spelen. In palats daarvan heb je letterlijk de specs opgenoemd wat iedereen kan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.