Wiko Ufeel Prime
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Wiko Ufeel Prime

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Door de 4GB aan werkgeheugen reageren apps heel snel
  • Design is erg netjes
  • Full HD display

THE BAD

  • Foto's zijn wel heel erg donker
  • 3D games zijn eigenlijk niet speelbaar
  • Veel taalfouten
  • Veel bloatware
  • De interface roept wel heel veel pop-ups op

Voor €250 een Android smartphone presenteren met een toch wel hele dikke 4GB aan werkgeheugen. Dat klinkt als een gewaagd plan en het klinkt alsof de besparingen elders hebben moeten zitten. Wij hebben uitgezocht of het Franse Wiko er werkelijk voor is geslaagd om in dit prijssegment een topper neer te zetten.

Unboxing

Natuurlijk hebben we een unboxing voor je. Ik moet wel eerlijk zeggen, het toestel is al eens gebruikt, dus echt nieuw is de verpakking niet en er zijn twijfels of het pakket compleet is. Toch laat het pakket ook wat details zien die een beetje een idee geven van hoe ver de Fransen over details nadenken. Een bijzondere unboxing dus.

Design

Qua design is de Wiko Ufeel Prime geen heel spannend verhaal. Het is gewoon een nette smartphone in een grotendeels aluminium behuizing. De camera steekt net een millimetertje uit en de vingerafdruksensor zit aan de onderkant. De knoppen zitten keurig rechtsboven en zijn op de tast alleen qua lengte van elkaar te onderscheiden. De audio aansluiting zit aan de bovenkant.

Display

Het toestel is uitgerust met een 5 inch IPS LCD display. Het display heeft een Full-HD (1920×1080) resolutie meegekregen en dat levert een scherpte van 441 pixels per inch op. Qua kijkhoek is behoorlijk groot, al zien we wel wat kleurvervaging optreden wanneer we de 45 graden passeren.

Specs & Benchmarks

Ik noemde het al bij de introductie, Wiko rust deze mid-range smartphone met een toch wel heel royale 4GB aan werkgeheugen uit. De rest van de Qualcomm Snapdragon 430 chipset bestaat uit een octa-core processor waarvan alle 8 cores keurig op 1.4GHz draaien. Bovendien lijkt het toestel met haar Adreno 505 GPU een stevige videokaart aan boord te hebben.

Kijken we dan naar de benchmarks, dan valt het allemaal nog wel mee. Het toestel werkt voor de dagelijkse taken echt prima, maar qua games moet je niets ingewikkelds gaan doen. Vooral bij het renderen van 3D zakt de framerate erg snel in.

Besparingen zien we terug in de draadloze ondersteuning. Het toestel werkt met WiFi op de 2.4GHz band, maar ondersteunt daarbij nog wel het relatief vlotte n protocol. Bluetooth 4.1 LE is netjes aanwezig, net als GPS en een FM ontvanger.

Android

Wiko levert het toestel nog uit met Android 6.x. We hebben voor onze test gebruik gemaakt van de laatst beschikbare firmware. Wiko voorziet het toestel standaard van veel apps en heeft ook de interface van Android flink aangepast. Het resultaat hiervan merk je vooral bij het eerste gebruik. In de eerste minuten krijg je niets anders dan pop-ups die voor van alles en nog wat toestemming vragen. Het voelt een beetje chaotisch. Bovendien komen we hier en daar tikfouten tegen en dat is toch een beetje jammer in een product waar je voor moet betalen.

Vreemd is de manier waarop Wiko met apps op het homescreen omgaat. Er is namelijk wel een app drawer waarin alle apps staan, maar echt alle apps moeten ook op het homescreen. Dit maakt de app drawer overbodig en maakt dat het homescreen gewoon erg druk wordt door alle apps die je nauwelijks gebruikt, maar wel op het toestel moet hebben.

Wat een beetje slordig oogt is de standaard achtergrond. Wiko heeft haar W hier prachtig op weergegeven, maar naarmate je verder naar rechts scrolt, komt er ineens allerlei copyright informatie achter de app iconen te staan. Rommelig en onnodig. Maar wie gebruikt nou de standaard achtergrond?

Camera

Een andere besparing vinden we terug in de camera en die besparing is opvallend. De lens van de camera achter blijkt in onze tests haarscherp. Een mooi stukje optiek dat de nek wordt omgedraaid door de 13 megapixel beeldsensor en vooral de lichtgevoeligheid van de twee. Die valt erg tegen. De testfoto’s zijn in een volle februari zon genomen en zijn veelal erg donker. Binnenshuis foto’s vastleggen zonder bewegingsonscherpte lijkt er al helemaal niet in te zitten. Ook de 8 megapixel selfie camera gaat onder deze problematiek gebukt.

Vingerafdruksensor

Waar we wel weer heel positief over kunnen zijn is de vingerafdrukscanner. Deze is snel en nauwkeurig. Bovendien zijn er verschillende acties aan te koppelen.

Accuduur

De Wiko Ufeel Prime is uitgerust met een best dikke 3.000mAh accu. Voor een toestel in dit segment is dit zeer fors. Dit zien we terug in het uithoudingsvermogen. Ongeveer anderhalve dag.

Conclusie Wiko Ufeel Prime

De 4GB aan werkgeheugen zorgt ervoor dat je razendsnel tussen apps kunt wisselen. Hierdoor werkt de Wiko Ufeel Prime in de dagelijkse praktijk erg prettig. Daar staat tegenover dat het toestel echt underpowered is voor gaming, laat staan VR. Bovendien zijn de resultaten van de camera matig en daarmee laat Wiko zien dat je voor €250 niet op alle vlakken kunt uitblinken.

Beschikbaarheid

De Wiko Ufeel Prime is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Wat tenslotte nog positief opvalt is hoeveel accessoires er voor dit toestel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.