Review: Stereoboomm MR200 (Multiroom Speaker)

Het Vlaamse Stereoboomm weet al een tijdje speakers te bouwen die binnen het prijssegment enorm goed scoren op prestaties. Tot nu toe waren dit vooral bluetooth speakers, maar ze hebben iets nieuws geleverd. De nieuwe MR200 van het merk is een multiroom speaker met alle voordelen die daarbij horen.

Unboxing

Zoals we gewend zijn van Stereoboomm, is de levering van de speaker lekker compleet. De doos bevat alles dat je nodig hebt om met de speaker aan de slag te gaan. Netjes.

Design

De MR200 is zonder twijfel de kleinste multiroom speaker die ik tot nu toe op mijn bureau heb gezet, maar dat de speaker krachtig is voor zijn formaat is iets waar je verderop meer over leest.

Het design van de Stereoboomm MR200 is goed doordacht. De metalen speakergrill lijkt keurig rondom te lopen, al is hij aan de achterkant naar binnen gevouwen. Hoe dan ook, de speaker ziet er zo extreem solide uit.

Dit imago wordt verder versterkt door de (siliconen)rubberen boven- en onderkant van de speaker. Met als bijkomend effect dat deze flexibele lagen extra isoleren tegen resonantie.

Het rubber laat ook toe dat alle knoppen aan de bovenkant netjes zijn weggewerkt. Je drukt door het rubber heen om een actie uit te voeren. Het ziet er stoer uit en het werkt goed. Bovendien is het niet bezwaarlijk om hem met vochtige handen te bedienen, al is hij niet officieel waterdicht.

Draadloos of bedraad

Wil je bedraad verbinden met de MR200, kan dat. Er zit een analoge 3,5mm audio aansluiting op.

Wil je de Stereoboomm MR200 draadloos gaan gebruiken, krijg je twee opties. Je kiest voor Bluetooth of voor WiFi. WiFi bespreken we onder het kopje multiroom hieronder.

Wil je gebruik maken van bluetooth, kunnen non-iOS gebruikers de NFC tag gebruiken om met de speaker te koppelen. iOS gebruikers zien de speaker gewoon in het bluetooth menu terug. De MR200 maakt gebruik van het A2DP protocol dat op iedere smartphone, tablet en laptop aanwezig is.

Multiroom

Om de Stereoboomm MR200 in multiroom modus te gebruiken, moet je even de bijbehorende app downloaden. De installatie zou wat ons betreft nog wat simpeler mogen, maar het werkt. Ben je éénmaal door de installatie heen, is het helemaal geen onderwerp meer. Zodra de app merkt dat een speaker aan staat, start deze vlot op en krijg je meteen alle opties te zien.

De app kan prima overweg met DLNA en AirPlay. We kunnen met gemak muziek spelen dat op onze Synology NAS staat opgeslagen.

De app biedt ook vele muziekdiensten van derden. De belangrijkste is wat mij betreft de ondersteuning van TuneIn waarmee je vrijwel alle belangrijke radiostations (wereldwijd) kunt streamen. Daarnaast zijn er nog diverse andere diensten beschikbaar.

Wie vaker GadgetGear reviews leest zal het misschien zijn opgevallen dat de app sterk lijkt op die van de multiroom producten van Venz. We hadden er hier een paar liggen en hebben die meteen op de app van Stereoboomm getest. We konden ze zonder moeite aansluiten, al worden ze allemaal gezien als een MR200 speaker. Je kunt dus deze merken door elkaar gebruiken en daarmee heb je meer keuzevrijheid over de muzikale inrichting van jouw huis.

Spotify

De Stereoboomm MR200 is compatible met Spotify Connect. Je moet alleen wel over een premium account beschikken. Spotify is dus niet vanuit de app van Stereoboomm te gebruiken.

Geluidservaring

Stereoboomm heeft de MR200 voorzien van twee 1,5 inch, 5 Watt neodymium speakerdrivers. Hierdoor kan een enkele MR200 al stereogeluid produceren. Doordat de speakers vrij dicht naast elkaar zitten en beiden recht naar voren zijn gericht, merk je hier uiteindelijk niet heel veel van. Overigens is dit een probleem met vrijwel alle stereospeakers in een kleine behuizing. De MR200 is dus geen uitzondering op de regel.

Naast de twee speakers, heeft Stereoboomm ook de ruimte gevonden om een bassreflex in de MR200 in te bouwen. Dit geeft de speaker het nodige bereik in de lage tonen.

Tenslotte is er nog de (siliconen) rubberen body. Deze onderdelen zijn enorm goed in het absorberen van vibraties en gaan daarmee resoneren van de behuizing tegen. Het gevolg van al deze stappen is dat de MR200 voor haar formaat een zeer warm geluid neer kan zetten.

Qua volume is de Stereoboomm MR200 natuurlijk niet te vergelijken met speakers als de Sonos PLAY:1 en de Denon Heos 1. Die zijn enorm veel groter dan deze. Toch weet de speaker echt voldoende volume op te bouwen voor een flinke slaapkamer of voor in de achtertuin. Zeker in stereopaar.

Geluidservaring Stereopaar

Wil je multiroom systemen goed testen, doe je dat natuurlijk met meerdere speakers. Zo ook met de MR200 van Stereoboomm. We kregen vanuit de fabrikant twee speakers neergezet. En dan zijn er voor de geluidservaring twee dingen die van enorm belang zijn. Een goede scheiding van het linker- en rechter kanaal en de boel moet wel synchroon blijven spelen.

Het scheiden van de kanalen is in de app relatief vlot te doen. Je groepeert de twee speakers en daarna geef je aan dat één van de speakers links is, en de andere rechts. De twee kanalen worden netjes van elkaar gescheiden.

En dan is het tijd voor duurtests. Wanneer gaat er iets fout met de synchronisatie tussen de twee speakers. Na enkele dagen testen hebben we geen problemen gevonden. Ze blijven gewoon netjes synchroon spelen.

Het mooie van het gebruik van een stereopaar ten opzichte van een enkele speaker in stereomodus is ook snel duidelijk. Door ze een stuk uit elkaar te zetten, krijg je echt een stereobeleving. Niet te vergelijken met een enkele speaker. Koop er dus gewoon twee ;-).

Accucapaciteit

Net als de Denon's Heos 1 en de Tivoli speakers, is de Stereoboomm MR200 geschikt om mee naar buiten te nemen. Het grote verschil is dat je geen losse accu hoeft te kopen. Die zit er gewoon al in en heeft met 2.000mAh een aardige capaciteit aan boord. Zit je in je achtertuin muziek te streamen over WiFi, houdt de accu het ongeveer 8 uur uit. Kies je voor bluetooth, dan kun je zo’n 20 uur gebruik maken van de speaker. Natuurlijk hebben we op een regulier volume getest. Hoe hoger het volume, hoe hoger het energieverbruik.

Conclusie Stereoboomm MR200

Stereoboomm bestormt de multiroom markt en maakt met de MR200 een sterke start. De kleine speaker is goed in te stellen en heeft geen moeite om lang synchroon te blijven lopen met andere MR200 speakers. Bovendien kun je twee koppelen als stereopaar en dan kun je echt een prachtig stereogeluid neerzetten.

Beschikbaarheid

De Stereoboomm MR200 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Geluid is echt prima voor het formaat
  • In te stellen als stereopaar
  • Blijft goed synchroon lopen
  • Brede ondersteuning voor streaming diensten
  • Zeer goede accuduur

THE BAD

  • Geen minpunten gevonden
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram