Review: Denon Heos 1

Er zijn inmiddels veel multiroom speakersystemen, maar Denon zit marktleider Sonos echt op de hielen. Letterlijk. Met de Heos 1 presenteerde Denon namelijk een multi-room speaker met een net even iets completere featureset dan wat Sonos met haar Play:1 te bieden heeft. En dan is er ook nog de mogelijkheid om hem mee naar buiten te nemen…

Unboxing

Denon levert de Heos 1 compleet met 3,5mm analoge audiokabel en een UTP netwerkkabel. Die laatste is een strakke flatcable. Verder vinden we nog uitgebreide documentatie.

Design

In tegenstelling tot Sonos en diverse andere merken heeft Denon er niet voor gekozen om de Heos 1 behuizing van wanden te voorzien die strak tegenover elkaar staan. Met uitzondering van de onder- en bovenkant van de speaker. Denon geeft aan dat dit een bewuste keuze is. De klankkamer zou zo een betere akoestiek opleveren.

Interessant is dat de Heos 1, net als de Sonos Play:1, gebruikt mag worden in vochtige ruimtes. Plaatsing in de badkamer is dan ook geen enkel probleem. Met de Go Pack (die review lees je over enkele dagen) neem je hem gewoon mee naar buiten en is de Heos 1 splash proof te maken.

Bediening

Aan de bovenkant vinden we een set knoppen die we herkennen van Sonos. Volume omhoog, omlaag en een mute knop. Sonos startte haar productie met dezelfde knoppenindeling, maar veranderde de functie van de Mute knop in 2014. Bij Sonos is het een pauzeknop geworden (of onderbreking bij streams). Dat is iets logischer, maar dit is hier iets waar ik me echt aan kan storen. Daarnaast gebruik ik toch vooral de app van Heos.

Denon Heos 1 IMG_4373

App (iOS/Android)

De app ervaring met de Heos 1 is behoorlijk plug & play. Is de Heos 1 op het netwerk aangesloten, zal de app de speaker meteen herkennen. Heb je de app open staan, zijn de volumeknoppen van jouw smartphone bruikbaar om het volume op de Heos speaker aan te passen. Dit is in ieder geval de ervaring onder Android. Wat verder opvalt is dat de bediening van de app behoorlijk intuĂŻtief is.

Wat de app wel nog mist is goede widget ondersteuning onder Android.

Muziekbronnen

Via de app is het mogelijk om muziek vanaf eigen NAS servers met DLNA ondersteuning te streamen. Mooie bijkomstigheid is dat het Heos systeem ook met FLAC audiobestanden overweg kan. Ook bekende internetdiensten zijn in de app terug te vinden. Daarbij gaat het natuurlijk om Spotify, maar ook om TuneIn, Deezer, Napster, SoundCloud, Tidal en Rdio. Opvallend is dat je sinds de laatste update verplicht bent een Heos account aan te maken voor je gebruik kunt maken van TuneIn.

Verder is ook jouw Android smartphone om te zetten naar een muziekbron voor de Heos 1 zodat je de muziek op jouw smartphone via WiFi naar de speaker kunt streamen. Met behulp van een USB stick (MP3, WMA, AAC, WAV en FLAC tot 48kHz) is het mogelijk om letterlijk muziek in de Heos 1 te prikken. Hier kunnen ook ander Heos speakers weer gebruik van maken.

Wil je de Heos 1 gebruiken om ook het geluid van jouw computer weer te geven? Geen probleem met behulp van de analoge audio ingang. Hoewel Heos speakers normaal gesproken niet met andere multi-room systemen overweg kunnen, is het natuurlijk ook mogelijk om een Chromecast Audio ontvanger er op aan te sluiten. Zo neem je de Heos 1 gewoon op in jouw Chromecast netwerk. 🙂

Aansluitingen

Aan de achterkant is een statiefschroef te vinden zodat je de Heos 1 makkelijk op een muurbeugel kunt monteren. Verder vinden we er een USB aansluiting, stroom aansluiting, 3,5mm analoge audio-ingang en de LAN aansluiting.

Standaard beschikt de Heos 1 natuurlijk over WiFi ondersteuning. Daarbij maakt Denon gebruik van zowel 2.4GHz als 5GHz. Wanneer je de Heos 1 binnenshuis gaat verplaatsen (denk aan gebruik van de Go Pack) is het belangrijk om te weten dat de Heos 1 last heeft van wat we het Sticky Client syndroom noemen. Wanneer de Heos 1 goed met een WiFi hotspot verbonden is, zal deze verbonden blijven tot deze echt geen bereik meer heeft. Dit ondanks dat je misschien een accesspoint of repeater hebt die meer bandbreedte te bieden heeft. Met de app is de verbinding wel aan te passen. Wireless Powersaving zet de WiFi ontvanger van de Heos 1 uit wanneer hij op een LAN kabel is aangesloten.

Optioneel is ook Bluetooth streaming toe te voegen met behulp van een Bluetooth dongle. Hier komen we over enkele dagen op terug bij de bespreking van de Heos 1 Go Pack.

Geluid

Zoals bovenaan aangegeven beschikt de Heos 1 over een bijzonder gevormde geluidskamer. Dit blijkt in de praktijk ook echt ten goede van het geluid uit de Heos 1 te komen. Het geluid, dat afkomstig is van een mid-range woofer en softdome tweeter klinkt lekker warm. De 2-kanaals klasse D versterker zorgt voor een goede splitsing van de geluid voor de twee speakerdrivers waardoor veel detail behouden blijft. De speaker gaat niet heel laag in de bass, maar dit lijkt een bewuste keuze van Denon. De lage tonen die de Heos 1 produceert klinken niet geforceerd en dat kan ik enorm waarderen.

Het is ook mogelijk om via WiFi twee Heos 1 speakers als stereopaar met elkaar te verbinden. Dit hebben we niet in de praktijk kunnen testen omdat we maar Ă©Ă©n Heos 1 speaker tot onze beschikking hebben. Uit de test van de Sonos Play:1 weten we wel dat dit een enorm stereoklankbeeld kan opleveren als je de speaker ver uit elkaar zet.

Conclusie

Denon zal het misschien niet toegeven, maar met de Heos 1, Heos 3 en Heos 5 laat Denon zien dat het duidelijk aast op de Sonos gebruiker. Zet ik de Play:1 en de Heos 1 naast elkaar zijn ze qua formaat gelijk. Ze hebben beiden een net iets andere klankkleur, maar om echt te spreken over een kwaliteitsverschil is lastig. Ik ben al jaren een Sonos gebruiker, maar als ik nu zou moeten investeren dan is de featureset van de Heos systemen en het gebruik van 5GHz audio toch wel een heel sterk argument om voor Heos te kiezen.

Beschikbaarheid

De Denon Heos 1 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goed geluid
  • Stabiele verbinding
  • 5GHz WiFi
  • Comfortabele app
  • Optionele Go Pack

THE BAD

  • App mist goede widget ondersteuning
  • WiFi heeft last van sticky client

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.