Review: Linksys Velop (Wifi Router)

Linksys Velop is een tri-band Multiroom Wifi systeem waarmee je een draadloos werkend mesh-netwerk met een enorm bereik kunt creëren. GadgetGear zoekt uit of deze versterker niet alleen het signaal, maar ook de Mbps verhoogd en of de Velop zo simpel te installeren is als wordt beweerd.

Linksys is wellicht geen vreemde naam voor je, maar zeker niet voor GadgetGear wij hebben talloze range extenders, routers en repeaters getest en gereviewed. De draadloze routers van Linksys zetten een krachtig 5GHz WiFi-netwerk op voor al je online activiteiten. Je bent verzekerd van een sterk en stabiel signaal door het hele huis.  Zo kun je internetten op de bank, in bed of waar je maar wilt. Met de Linksys Velop belooft het merk van Belkin, met haar nieuwe systeem het aanleggen van een dekkend WiFi netwerk in huis gemakkelijk te maken, nee zeer gemakkelijk. Dit door een modulaire opbouw en het aanleggen van een mesh netwerk. Hoe en wat? Dat lees je hier.

Unboxing

De doos die ik mocht ontvangen bevatte wat extra’s omdat ik een van de eerste modellen uit het buitenland mocht ontvangen met buitenlandse stekkers. Bij mijn levering zaten dus adapters om van het Nederlandse stopcontact gebruik te kunnen maken. Dit is voor de versie die je in Nederland koopt uiteraard niet nodig, maar omdat het zo opvalt in de de unboxing video heb ik ze toch maar even voor de camera gehouden.

De Nodes in de verpakking vallen direct op. Het apparaat is klein genoeg om overal in huis te worden neergezet en zijn aantrekkelijke uiterlijk past in elk interieur. Wat mij in eerste instantie verbaasde was dat ik nergens een installatie guide vond in de verpakking. Omdat ik van huis uit geen netwerk expert ben, maakte me dat wel een beetje ongerust en stond ik op het punt om onze hoofdredacteur te bellen voor wat hulp.

Toen pas viel mijn blik op een klein kaartje waar simpelweg stond geschreven dat ik de Linksys applicatie uit de Google store kon downloaden en dat voldoende was voor een complete installatie. Ja, ja… Dat kan toch nooit.

Hoe werkt de Linksys Velop

Linksys Velop belooft een dekkend 5 GHz WiFi netwerk in huis gemakkelijk te maken door een modulaire opbouw en het aanleggen van een mesh netwerk. Een mesh netwerk is een netwerk waarbij data over verschillende routes kan lopen -Zonder het enorme verlies van bereik en kracht zoals gewone wifi extenders- om haar einddoel te behalen. Dit begint bij de node zelf. Een Node hoor ik je denken? Een node is een prachtig staaltje design in de vorm van een rechthoekige toren van een centimeter of 30. Iedere Node kan hetzelfde en zou een op zich zelf staand product kunnen zijn. Je kunt de Velop namelijk in sets van 1, 2 of drie nodes kopen. De eerste node die je aansluit is een Tri-Band AC2200 MU-MIMO apparaat dat zowel als router, access point,  repeater en bridge kan worden ingezet. Dat is wat je noemt een Wifi systeem dat kan multitasken. De set-up van Velop bestaat in mijn geval uit drie aparte nodes die zijn uit te breiden met meerdere losse nodes.

De installatie

Ik plaatse de eerste node in mijn woonkamer, naast de Smart TV en Playstation 4. De tweede node plaatste ik op mijn bovenverdieping in de ouderslaapkamer. De derde node plaatste ik in de keuken. Voordat ik de installatie begon heb ik een wifi meting gedaan op Mbps en het signaal. Op de bovenverdieping en in de keuken had ik 50% signaal verlies.

Maar voordat ik inga op de resultaten wil ik eerst graag mijn lof uitspraken voor de installatie via de App van Linksyss. Deze is echt geweldig. Zoals ik al eerder zei ben ik geen netwerk specialist, dat is dan ook de reden dat ik de Velop set tot mijn beschikking kreeg omdat Linksys adverteert met het installatie gemak. En hoe kun je dit nu het beste beoordelen, juist, door er een noob op te zetten. Het feit dat ik net verhuisd ben en dat ik geklaagd heb bij de hoofdredacteur over mijn Wifi bereik heeft hier ook wel meegeholpen 😉

De Linksyss App

Als eerste werd mij gevraagd om de mobiele Linksys app van de Google Play store te downloaden.  Android 4.0.3 of later is het meeste geschikt voor deze installatie. Behalve de app en je telefoon heb je uiteraard een actieve Internetverbinding nodig een modem of modem + router (gateway). Oh, ja zet je Bluetooth aan. Dit is nodig voor de installatie.

 

Om een duidelijk beeld te geven van de installatie heb ik hieronder een paar stappen beschreven. In de app zijn het er een stuk of 18, zeer duidelijke en visuele, stappen zoals:

Stap 1:Open de Linksys app.

Stap 2: Tik op Setup a New Device (Een nieuw apparaat installeren)

Stap 9: Verwijder de stroomadapter uit het stopcontact en tik op Next

Stap 10: Koppel de WAN kabel die aangesloten is aan de router van uw modem los

Stap 11: Steek uw node in het stopcontact en tik op Next (Volgende).

Stap 14: Sluit uw modem aan op uw node op een poort aan de onderkant van de node met behulp van een Ethernet-kabel en tik op Next .

Stap 15: Geef een naam aan uw Wi-Fi.  Personaliseer uw draadloos netwerk door het creëren van een Wi-Fi naam en wachtwoord.  Tik op Next (Volgende).

Stap 18: Op het scherm Success! tik op Next (Volgende).

 

Resultaten

De Velop test resultaten zijn enorm! Mijn huidige wifi was slecht, dat blijkt uit de test. Maar wat de Velop er van maakt, test, na test, na test, dat is echt bizar. Iedere node voelt als een router op zich en geeft een sterk signaal af dat even snel is waar dan ook in huis. Het bereik van de node is niet echt groot in mijn huis een diameter of vijf, waarna het signaal afneemt. Plekken waar ik normaal gesproken slecht of geen wifi had, heb ik nu een sterk signaal.

Speedtest.net test met mijn oude wifi verbinding

 

Resultaten met de Linksys Velop

5GHz netwerk

Op de meeste routers wordt een 2.4 GHz netwerk aangeboden. Het is daar druk bevolkt zodat het netwerk sneller stoort en minder goede resultaten heeft. Er is op het 5 GHz netwerk minder kans op storing van andere WiFi apparaten. De frequentie die gebruikt wordt loopt van 5.1 tot 5.8 GHz en gebruikt 23 kanalen die elkaar niet overlappen.  5 GHz gaat minder goed door muren heen, dat is doordat je 3 nodes plaatst in je huis, geen nadeel, maar wel een voordeel: er is minder verstoring met de draadloze netwerken van je buren! Met 5 GHz zijn veel hogere snelheden te halen, dan met 2.4 GHz. *Overigens nooit sneller dan de snelheid van je internetabonnement.*

Conclusie

De Velop is voor mij persoonlijk het antwoord op mijn zoektocht naar een stabiele en brede internetverbinding door mijn hele huis. De downloadsnelheid is ruim verdubbeld en mijn ping is enorm gezakt wat ik merk in het online gamen. In mijn zwaar betegelde badkamer had ik geen wifi bereik. Nu staat er een node in mijn woonkamer, slaapkamer en keuken zodat ik een sterk signaal door het hele huis heb. Alle voordelen van het gebruik van het 5GHz netwerk heb ik niet kunnen ondervinden. Een aantal apparaten ondersteunen namelijk nog niet het 5GHz netwerk en nemen het drukkere 2.4. Ik heb dit als nadeel genoemd in mijn review, terwijl dit eigenlijk meer ligt aan de techniek van de overige randapparatuur. Toch moet het even gemeld worden. Een zekerheid is dat alles in de toekomst wel capabel wordt, maar voor nu zou dit je resultaat kunnen beïnvloeden. De prijs liegt er niet om en ik snap best dat mensen eerder twee dan drie nodes zouden aanschaffen, toch merk ik dat bij mij thuis een derde node echt nodig was om overal een sterk wifi signaal te verkrijgen. Wil je af van een langzame en slechte wifi verbinding bij je thuis dan kan ik niet anders dan de Linksys Velop aanbevelen.

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Complete wifi-dekking
  • Eenvoudige installatie
  • Verdubbeld resultaat

THE BAD

  • Apparaten Moeten 5 GHz wifi-band ondersteunen 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.