Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Ghostbusters met 4 sterren.

The Good
  • De bekende humor
  • De film ziet er fantastisch uit
  • Erg leuke aftiteling
  • Enorm veel bonusmateriaal
The Bad
  • Die vrouwen... het blijft een beetje onwennig, maar ze hebben wel hun eigen humor


Daar sta je dan. Met de nieuwe Ghostbusters in de handen. Één van de meest iconische films uit mijn jeugd. Nu met vrouwen op de voorkant. Niet dat ik tegen feminisme ben, maar het voelt toch wel heel anders. Nu heb ik al wat quotes gelezen van reviewers die de film in de bios zagen. Het gros toch een beetje zuur. Hoe vlieg ik deze review aan? Ga ik hem kijken als opvolger van het legendarische origineel of kijk ik hem als een compleet nieuwe film. Ik besluit dat laatste standpunt in te nemen. Gewoon omdat ik niet zo zuur ben ;-).

Het zal je door het kapsel van ‘die blonde’ vast niet ontgaan zijn dat regisseur Paul Feig zijn best heeft gedaan om een cast te zoeken die een beetje lijkt op de originele cast. Zelfs de karakters zijn enigszins overgedragen op de meiden. Oké, niet vergelijken. Niet vergelijken. Niet vergelijken.

Goed, het verhaal. Ghostbusters is een reboot van het originele verhaal. Met andere woorden, we beginnen weer helemaal opnieuw. Terug bij af. op een prima wijze introduceert de film de hoofdrolspelers aan ons. Twee professoren aan verschillende scholen, een gestoord hulpje en een voormalig kaartverkoopster bij de Metro van New York. Even lijkt het erop dat de dames, net als vroeger, een oude brandweerkazerne gaan bezitten, maar daar komt de humor meteen om de hoek. De dames kunnen die niet betalen. Dus een ruimte boven een Chinees restaurant mag het hoofdkwartier vormen.

De introductie van de Ecto-1 gaat heel wat minder subtiel. Voormalig kaartenverkoopster Patty heeft een oom met een uitvaartonderneming. Van hem leent ze een lijkwagen zodat de Ghostbusters vervoer hebben. Binnen vijf minuten is deze omgebouwd zoals we hem kennen zonder dat we echt een ombouw hebben gezien. Dat we hebben gezien wat de gedachten achter al die spullen op het dak zijn. Hier zou een heel fijn stukje film kunnen zitten dat simpelweg wordt overgeslagen. Overigens overleeft de Ecto-1 het niet (spoiler alert), dus in ‘een’ volgende film zouden ze dit nog eens goed kunnen maken.

Goed, we hebben dus een hoofdkwartier en een auto, nu nog een assistent. Dit is Kevin (Chris Hemsworth – Avengers Age of Ultron, The Huntsman: Winter’s War) geworden. En Kevin is briljant dom. Hij heeft alles dat we in het stereotype van een dom blondje verwachten. Behalve mooie borsten en een goede kont, maar daar zullen vrouwelijke kijkers vast anders over denken ;-).

De relatie tussen Kevin en Erin Gilbert (Kristen Wiig – The Martian, Despicable Me) is ook heerlijk stuntelig waarbij het er wel heel dik bovenop ligt wat zijn wilt, en compleet duidelijk is dat hij daar niets van door heeft. Dit maakt de film nog leuker op het moment dat Kevin bezeten raakt en buitengewoon grappig naar voren komt.

Tsjah, en over de verhaallijn ga ik verder niets zeggen. Behalve dat het een typisch Ghostbusters verhaal is. En ja, de Marschmellow Man en Slimer komen zeker weer in beeld. En ja, de humor is duidelijk bewaard gebleven. Oké, ook bijna de hele crew van de originele films heeft toch weer een rol gekregen in deze Ghostbusters. Verrassende rollen, dat zeker. Zo verschijnt Bill Murray als een expert die overal weet te bewijzen dat het paranormale niet bestaat en daarmee de absolute tegenpool is van zijn originele rol. En de rest moet je zelf maar herkennen. Alleen Harold Ramis die de originele Egon speelde zien we niet meer terug. Hij heeft wel meegeschreven aan het script van deze Ghostbusters. Hij heeft al sinds 2009 niet meer geacteerd.

Oja, en blijf hangen tijdens de aftiteling. Die is ook zeer vermakelijk. Met name door de rol van Chris Hemsworth.

De toekomst voor de Ghostbusters

Deze film verschijnt zo’n dertig jaar na het origineel. Toen verschenen er maar twee. Beiden waren echt een enorm financieel succes. Deze Reboot is nog niet het succes wat Sony er van hoopte. Misschien toch omdat vier vrouwen met zelfgeknutselde wapens net een iets andere uitstraling hebben dan vier mannen met stoere guns. De dames worden immers ook wat onhandig neergezet in de film. Wellicht ‘durven’ velen het gewoon niet aan. Jammer, want ik zou best trek hebben in nog zo’n film. Toch heeft regisseur Paul Feig in interviews al aangegeven niet aan een vervolg te willen werken. Het zou dus maar zo kunnen zijn dat we weer 30 jaar moeten wachten voor de Ghostbusters weer op het witte doek verschijnen.

Extra’s

Hoewel Ghostbusters wel in 4K verkrijgbaar is, ontvingen wij de reguliere Blu-Ray uitvoering van de film. Over de kwaliteit van de 4K versie kunnen we dus niet zoveel zeggen. Wel kregen we de Extended Edition + Bonus Disc uitvoering. Naast twee schijfjes met filmmateriaal, bevat deze uitvoering ook een UV code zodat je de gewone uitvoering van de film op ieder apparaat kunt downloaden en streamen.

De filmdisc bevat zowel de versie die in de bioscopen heeft gedraaid als de extended versie. Er zitten audiocommentaar tracks op. De bloopers zijn geniaal en zijn een kwartier lang. En dan zijn er nog de verwijderde en alternatieve scènes. In totaal bijna 40 minuten aan materiaal. En op de bonusdisc staat nog veel, heel veel meer ongebruikt materiaal en een fotogalerij. Voor de fans valt er dus enorm veel te beleven.

Conclusie Ghostbusters

Ik ontkom er niet aan dat ik af en toe toch vergelijkingen trek met de originele films. Gewoon omdat ik ook die twee ken. En ja, het is jammer dat ze de cast zo compleet hebben omgegooid. Het was een enorme gok voor Sony en ze hebben toch een beetje verloren. Een beetje maar. Want op zichzelf is deze Ghostbusters ook gewoon enorm leuk en grappig. Er is geen moment dat ik met aan het nieuwe format irriteerde. Het is meer dat ik het oude mistte. En dat laatste gevoel mag mijn beoordeling niet in de weg zitten. Dus toch gewoon een mooie score voor deze film.

Beschikbaarheid

Ghostbusters is in vele verpakkingen uitgebracht. Je vindt de film onder anderen via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.