Review: Linksys WRT1900ACS (WiFI Router)

Linksys blijft hard werken aan haar iconische WRT series. De serie routers die hackable is op de goede manier. Je kunt er dus eigen firmware op draaien om zo de prestaties te finetunen naar jouw wensen. Wil je een full blown NAS bouwen? Geen probleem? Wil je gewoon een zo laag mogelijke ping tijdens het gamen? Ook geen probleem.

Unboxing

Tijdens de unboxing video merk je dat we verrast zijn over de Britse lader in de doos. Na de opname hebben we los een EU adapter toegestuurd gekregen. Die adapter hoorde eigenlijk in de doos te zitten. Bij aankoop in Nederlandse winkels ontvang je natuurlijk de juiste adapter.

Design

De WRT serie van Linksys was iconisch in de jaren negentig. De routers en switches waren zo ontwikkeld dat ze op elkaar gestapeld konden worden. Bovendien was er de zwart-blauwe kleurstelling waarmee ze opvielen.

Met de nieuwe WRT series doet Linksys hetzelfde. We hebben al eens een 8-poorts switch getest die eronder kan, maar we weten dat Linksys ook een NAS in de WRT series te koop heeft. Zo kun je dus een mooie, zwart-blauwe toren bouwen.

linksys-wrt1900acs_mg_2687

Verder is er duidelijk veel aandacht voor het display van deze routers. Duidelijke status LED’s krijgen veel ruimte en dat is erg praktisch. Ook zitten alle aansluitingen netjes aan de achterkant weggewerkt.

Aan de onderkant zitten voetjes. Deze voetjes zijn van uitsparingen voorzien. Zo zou je de WRT1900ACS ook aan de wand kunnen hangen. Handig bijvoorbeeld voor montage in de meterkast.

Specs

Natuurlijk is het heel belangrijk wat er allemaal onder de motorkap ligt van een router. In deze ACS uitvoering van de WRT1900 krijg je om te beginnen al een dual-core 1.6GHz chipset. De snelheid van de chipset is belangrijk om de dataverbindingen snel te leggen. En natuurlijk om alle andere functies uit te voeren. Denk aan beveiliging. De chipset is voorzien van 512MB aan werkgeheugen.

linksys-wrt1900acs_mg_2692

De WRT1900ACS is een dual-band router. Op 2.4GHz kent deze een maximale datasnelheid van 600Mb/s en op 5GHz ligt dit op 1.300Mb/s. Gecombineerd praten we dan over 1.900Mb/s en daar ontleent deze router zijn naam aan. Voor de laatste keer overigens. Nieuwe routers uit de WRT serie zullen naar alle waarschijnlijkheid over nieuwe netwerktechnieken beschikken om meer uit de 5GHz band te halen. Belangrijk onderdeel daarin is de ondersteuning voor MIMO, wat in deze nog ontbreekt. Echter is die aanschaf alleen zinvol, wanneer jouw apparaten ook MIMO ondersteunen. En dat is nog een zeldzaamheid.

Aansluitingen

Aan de achterkant bevat de WRT1900ACS vijf gigabit LAN poorten waarvan één een WAN poort is. Daarnaast vinden we hier de USB 3.0 poort en een SATA poort die ook als USB poort inzetbaar is.

linksys-wrt1900acs_mg_2689

Installatie

Let op, om de Linksys WRT1900ACS te installeren, heb je een internetverbinding nodig. Anders kom je niet door de eerste stappen heen.

Het installeren zelf verloopt lekker vlot. De WRT1900ACS maakt een eigen netwerk aan op 2.4GHz en 5GHz. Onderop de router zit een stikker met het tijdelijke wachtwoord. Je krijgt meteen een browservenster met de installatie voor je. Linksys kan je hier stap voor stap doorheen helpen, maar je mag ook meteen naar de algemene interface en daar zelf jouw aanpassingen maken. Net waar jouw persoonlijke voorkeur ligt.

Tijdens de installatie kun je ook een Linksys Smart WiFi account aanmaken. Onder dit account kun je meerdere routers beheren. Handig wanneer er één bij je oma staat waar je zo nu en dan in moet ;-). Het standaard wachtwoord is in ieder geval ‘admin’ en dat moet je natuurlijk zo snel mogelijk even aanpassen. Verder zijn er geen essentiële stappen.

Dashboard

Dat de WRT1900ACS zich iets meer op de techneut/hobbyist richt zie je meteen in de interface van de router. Zo is OpenVPN duidelijk aanwezig in het menu. Daarmee kun je gemakkelijk een VPN tunnel naar jouw thuisnetwerk leggen. Of jouw netwerk verbinden met dat van jouw oma ;-). Open VPN is bijvoorbeeld afwezig op de EA9500, wat het topmodel uit de consumentenserie is.

Verder bestaat het dashboard uit overzichtelijke widgets waarvan je zelf de plaats nog kunt aanpassen. Ze geven direct inzicht op de status van jouw router en jouw netwerk.

Netwerktoewijzing

Het belangrijkste onderdeel voor mij is altijd de netwerktoewijzing. Hier laat Linksys in een overzicht zien welke apparaten allemaal zijn aangesloten. Wat ik al jaren mis is een lijstweergave om sneller te kunnen zoeken. De weergave die Linksys nu laat zien is wel een heel stuk mooier.

Gasttoegang

De gasttoegang is aangepast op deze router. Er is niet alleen een account mogelijk op basis van een netwerknaam en wachtwoord, maar het is ook mogelijk om gasten toegang te verlenen via de browser. Ook is het maximaal aantal gasten instelbaar met een maximum van 50 gasten.

Ouderlijk Toezicht

Ouderlijk toezicht kan ingezet worden op specifieke apparaten. Je kunt hiermee specifieke websites blacklisten en de internettijd per apparaat instellen. Wanneer mogen de kinderen dus wel of niet op internet.

Prioriteit voor Media

Via QoS (Quality of Service) regelt Linksys voor een groot deel de prioriteiten op het netwerk. Je wilt immers niet dat jouw 4K stream begint te haperen omdat moeders de vrouw op Pinterest naar nieuwe breipatronen aan het zoeken is. Om de automatische herkenning te helpen, kun je ook zelf aangeven welke apparaten een bepaalde prioriteit krijgen.

Snelheidstest

Onzeker of de provider wel de beloofde internetsnelheid levert? Vanuit de router is de Ookla speadtest te starten. Deze meet de directe snelheid tussen router en internet. Handig.

Externe Opslag

Ook de externe opslag in de USB poorten is volledig te configureren. Je kunt met USB sticks en externe harddrives zelf media- en FTPservers opzetten. Handig.

Connectiviteit

Onder connectiviteit kun je echt dieper de router in en aanpassingen maken aan de manier waarop jouw netwerk is ingericht. Je kunt de IP ranges aanpassen, maar ook VLAN’s instellen. Dat laatste is handig wanneer je jouw router direct op de mediaconverter van bijvoorbeeld een glasvezelmodem plaatst. Hier kun je ook toestaan dat de router op afstand gemanaged kan worden. Handig.

Draadloos

Onder draadloos pas je alle draadloze instellingen voor het 2.4GHz en 5GHz netwerk aan. Onder 2.4GHz biedt de Linksys WRT1900ACS ondersteuning voor b/g/n netwerken en onder 5GHz voor a/n/ac. Hier is ook een algehele planning te maken voor wanneer WiFi niet beschikbaar hoeft te zijn.

linksys-wrt1900acs_mg_2691

Beveiliging

Een stuk zwaarder wordt het wanneer je het tabblad beveiliging opent. Hier vinden we de standaard IP4 en IP6 firewalls, maar ook allerlei filters en aanpassingen die we kunnen maken op de VPN verbinding.

OpenVPN

Ik noemde het eerder al. OpenVPN is nadrukkelijk aanwezig in de firmware van de Linksys WRT1900ACS. Met een paar simpele drukken zet je in no-time een eigen VPN netwerk op en heb je de eerste gebruikers toegevoegd.

Waarom is deze functie belangrijk? Ik noemde eerder al dat je netwerken aan elkaar kunt knopen. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld vanuit China, via jouw eigen thuisnetwerk toch de social media op te surfen. Of vanuit Duitsland via jouw eigen netwerk naar NPO.nl te kijken.

App

De Linksys WRT1900ACS kan ook vanuit een app worden beheerd. Ten opzichte van mijn vorige review is hier niets aan veranderd. Onderstaand filmpje vertelt je alles over de app ondanks dat het filmpje over een ander model gaat.

Gebruikservaring

Qua gebruikservaring kan ik kort zijn. Die is dik in orde. De dekking in huis is prima, al heeft hij wel moeite om door betonvloeren heen te komen. Heel normaal bij moderne huizen. Dus een accesspoint blijft een must. Op de verdieping waar de WRT1900ACS draait, is hij wel 100% dekkend en dat is aardig wat ruimte. We hebben hem namelijk testdraaien in een flink appartement. Wat vooral opvalt ten opzichte van haar voorganger, is dat de ACS versie wat stiller is geworden.

Conclusie Linksys WRT1900ACS

De WRT1900ACS is een allemansvriendje. De standaard software is prima te beheren. Ook wanneer je wat minder met netwerken hebt. Wil je jouw router volledig optimaliseren? Dan is er ondersteuning voor alternatieve firmwares. Bijvoorbeeld van OpenWRT. Afhankelijk van jouw handigheid zet je de WRT1900ACS helemaal naar jouw eigen hand en stel jij de prioriteiten. Een heerlijk stukje techniek.

Beschikbaarheid

De Linksys WRT1900ACS is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Snel en simpel te installeren
  • Handige OpenVPN integratie
  • Geschikt voor custom firmwares
  • Goed op afstand te beheren

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.