Test: Linksys SE4008 (Netwerk gigabit Swicht)

Voor liefhebbers van het design van de WRT1900AC, komt Linksys nu ook met een bijpassende switch. Dit in de vorm van de SE4008. Dat Linksys met de switch kwam is niet geheel verassend. De WRT1900AC was immers vormgegeven naar de oude Linksys WRT routers die ook een stapelbaar design kenden.

Unboxing

In de doos van de SE4008 vinden we alles wat we nodig hebben om de SE4008 in te zetten. Namelijk een adapter voor de stroomvoorziening en een vrijwel overbodige handleiding op CD.

Toch mis ik iets in de doos van de SE4008. Deze switch is namelijk op maat gemaakt om onder de iconische WRT1900AC router geplaatst te worden. Een LAN kabel van ongeveer 10 centimeter was dan ook een enorm waardevolle toevoeging geweest zodat je de switch kunt stapelen zonder onnodig veel kabels er achter te laten slingeren. Er zijn immers niet veel winkels die zulke korte kabels verkopen.

Specs

De SE4008 is een unmanaged switch. Hij heeft 8 gigabit poorten tot zijn beschikking. Omdat je één poort nodig hebt om de SE4008 met een router te verbinden, heb je effectief 7 poorten over voor andere apparaten.

Net als de WRT1900AC, maakt de SE4008 gebruik van QoS (Quality of Service). Hierdoor worden bepaalde datastromen van prioriteit voorzien. Bijvoorbeeld om zonder haperen een film te kijken of een VOIP gesprek te starten.

De SE4008 is ook een energiebewuste keuze. De router zal poorten die niet in gebruik zijn, ook niet van stroom voorzien. Ook wanneer verbonden apparaten uit staan, zal de SE4008 deze in veel gevallen geen stroom laten verbruiken.

De SE4008 lijkt, in tegenstelling tot de WRT1900AC, niet over actieve koeling te beschikken. Daar de SE4008 natuurlijk ook niet zo heel veel functies hoeft uit te voeren, hoef je niet bang te zijn dat je de SE4008 kunt horen.

Design

Qua design past de SE4008 perfect onder de WRT1900AC. Hoewel de router aan de bovenkant naar achter terugloopt, doet de SE4008 dit niet waardoor je zelfs mooie grote stapels van deze gigabit switches zou kunnen maken.

Het display is qua vorm dus iets anders, maar wijkt niet af in de design lijn van de WRT series. Ook de iconen op het display zijn gelijk en weer keurig wit verlicht. Wel lijkt de verlichting van de SE4008 iets feller te zijn dan dat van de WRT1900AC.

Installatie

Installatie van de SE4008 gaat zoals vrijwel iedere standaard gigabit switch. Je zorgt dat één van de LAN poorten met een kabel op een LAN poort op de router is aangesloten. De logica in de SE4008 pakt het daarna keurig op.

Op het display laat de SE4008 een witte T zien als de poort succesvol verbonden is. Staat naast de T ook nog een wit puntje, dan maakt die poort gebruik van een gigabit verbinding. Met andere woorden, de maximale capaciteit van de SE4008 wordt optimaal benut.

Toekomstwensen

De WRT1900AC is een high-end router voor Linksys en is zowel voor thuis als in het MKB erg interessant. Ik zou dan ook graag uitvoeringen van de SE4008 zien die voorzien zijn van een management console. Dit zodat NAS systemen, of verbindingen tussen switches onderling, versneld kunnen worden met bijvoorbeeld port trunking. Wellicht een leuk idee voor een PRO versie.

Conclusie

De SE4008 ziet er zo high-end uit als de WRT1900AC en lijkt niet op prestaties in te dammen. In de testperiode hebben we de SE4008 flink op haar donder gegeven, maar geen problemen gevonden. De SE4008 is daarmee een mooie en betrouwbare aankoop.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Erg stoer ontwerp
  • Voelt zeer solide aan
  • Geen actieve koeling
  • 8x gigabit
  • Duidelijke LED verlichting

THE BAD

  • Het MKB wil misschien een PRO variant die aansluit bij de ijzersterke WRT1900AC router.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.