Test: Linksys WRT1900ac (Router)

Het gaat wat ver om een router mooi te noemen. Dat maakt doorgaans ook niet uit omdat er weinig mensen zijn die een router niet uit het zicht zullen plaatsen. In een meterkast of iets dergelijks. De Linksys WRT1900ac is een ander verhaal. Het retro design is tegelijkertijd zo enorm van deze tijd, dat het uitpakken eigenlijk al een feestje is.

Unboxing

Zoals je in de unboxing kunt zien, wordt de WRT1900ac zeer compleet geleverd. Je hoeft niets extra’s in huis te halen om met de router aan de slag te gaan.

Design

Zoals ik al aangaf, is het design van de WRT1900ac iets bijzonders geworden. Linksys speelt duidelijk in op de oude WRT54G routers die zo’n 11 jaar geleden enorm opvielen door het gebruik van blauw en zwart plastic in combinatie met het stapelbare ontwerp.

Linksys-WRT54G

Ook dit keer is goed over de voeten van de router nagedacht. Deze zijn voorzien van schroefogen. Je bent dus niet verplicht om de WRT1900ac op haar poten neer te zetten, maar je kunt hem er ook aan ophangen. Ideaal voor in de meterkast.

De hardware

De WRT1900ac is veel meer dan gewoon een router geworden. Linksys heeft al jaren een bredere visie op het gebruik van haar routers. Met een dual-core 1.2GHz processor en 256MB aan DDR3 werkgeheugen heeft de router een rekenkracht die vergelijkbaar is met een mid-level NAS systeem of een mid-priced smartphone. Rekenkracht die veel breder inzetbaar is dan enkel om wat data over het netwerk te schuiven.

Linksys-WRT1900AC-eSata

NAS

In eerste instantie kun je de WRT1900ac dan ook heel goed inzetten als NAS systeem. Niet alleen door gegevensdragers via de USB 3.0 poort met de router te verbinden, maar bijvoorbeeld ook door gebruik te maken van de eSATA poort die erop te vinden is. Zo kun je een harddrive in één keer van stroom voorzien.

Naast het delen van bestanden op het netwerk, is het ook mogelijk om de WRT1900ac als mediastreamer in te zetten. Hier komt de rekenkracht van de router echt tot haar recht. De WRT1900ac indexeert zonder moeite de media op mijn testdrive.

Linksys-WRT1900AC-Back

OpenWRT

In het persbericht gaf Linksys aan dat de WRT1900ac klaar is voor gebruik met OpenWRT. OpenWRT is ontstaan uit hackers van de originele Linksys WRT routers, maar maakt als groep al jaren open software voor vele modellen routers van eveneens vele merken.

Hoewel ik in deze review graag ruimte had gemaakt om over OpenWRT en de WRT1900ac te krijgen, heeft OpenWRT aangegeven dat ondersteuning voorlopig nog niet mogelijk is. Dit omdat nog niet alle drivers en API’s aan hen zijn vrijgegeven. Het team van Linksys zal hier zonder twijfel aan werken, dus ik hoop later alsnog hier een aanvulling op te kunnen schrijven.

Overzicht houden

Natuurlijk laat de Linksys WRT1900ac het toe om tot in de puntjes te bepalen welke IP adressen vrij zijn, maar soms is het gewoon fijn om een duidelijk overzicht te hebben van de apparaten die nou echt gebruik maken van jouw (draadloze) netwerk.

Linksys-WRT1900ac-Netwerktoewijzing

Linksys probeert de apparaten zelf te identificeren en van bijpassende iconen te voorzien. Natuurlijk zijn iconen op maat gemaakt voor apparatuur van Linksys en Belkin, maar verder zijn er nog een hoop generieke iconen. Kan de router zelf het type apparaat niet bepalen, zal het een suggestie doen. Hoe dan ook, zelf kun je de naamgeving en de iconen ook aanpassen om correcties uit te voeren. Er is overigens één categorie die mist tussen de generieke iconen en dat is een icoon voor (WiFi) speakers. Deze zijn momenteel flink in opkomst.

Wil je de gezondheid van het netwerk testen, bevat de router bovendien een speedtest. Hiermee krijg je een indicatie of je de snelheden krijgt waar je voor betaald.

Geavanceerd netwerken

Wil je jouw netwerk optimaliseren, kun je zelf prioriteiten voor media afstemmen op de router. Op die manier kun je haperingen in het netwerksignaal voor jouw mediaplayers en servers proberen te voorkomen. Zeker wanneer het druk is op het netwerk.

Heb je kinderen in huis, dan biedt de WRT1900ac ouderlijk toezicht. Hiermee kun je op bepaalde tijden het internet voor bepaalde apparaten blokkeren. Ook is het mogelijk om specifieke websites te blokkeren.

Een andere belangrijke functie in de router is de mogelijkheid om een gastnetwerk op te zetten. Net als bij het gewone netwerk, gaat het om een dual-band netwerk voor jouw gasten. Ze genieten dan van hogere internetsnelheden zonder dat ze op jouw printers of fileservers kunnen.

Linksys Smart Wi-Fi Account

De WRT1900ac is lang niet de eerste router die je van overal ter wereld kunt beheren. Het nadeel bij de meeste routers is wel dat je maar net even het IP adres moet weten. En dat kan bij bepaalde internetaanbieders nogal eens wisselen.

Linksys-WRT1900AC-Admin

Dit probleem vangt Linksys op via de Linksys Smart Wi-Fi account. Hiermee log je bij Linksys zelf in waarna je de actuele URL naar jouw router krijgt.

Apps

Één van de dingen die ook heel prettig is, is de communicatie die tussen Android/iOS apps en de router mogelijk is. er is een serie aan apps met ondersteuning voor de WRT1900ac router waarmee je jouw netwerk ook mobiel in de gaten kunt houden. Bovendien zijn functies als ouderlijk toezicht nog fijner af te stemmen dan in de interface van de WRT1900ac zelf.

Omdat de apps niet zozeer van Linksys zelf zijn, zijn ze alleen niet allemaal gratis te downloaden. Er zijn ontwikkelaars die een vergoeding voor hun werk vragen. Gelukkig gaat het ook dan om kleine bedragen.

Bereik

Afsluitend wil ik nog even in gaan op het bereik van deze dual-band router. Ik noemde al eerder dat de WRT1900ac gebruik maakt van externe antennes. Net als andere routers van Linksys. Hoewel je kunt beargumenteren of je dit qua design leuk vindt, heeft het belangrijke voordelen.

Linksys-WRT1900AC-Antenne

Linksys geeft op haar site namelijk adviezen over hoe je de vier antennes moet plaatsen. Bovendien gebruikt de router maximaal drie antennes voor een Wi-Fi verbinding. De router kan dus kiezen welke drie antennes het beste signaal kunnen bieden.

Linksys-WRT1900AC-Front

In mijn moderne huis is dit goed merkbaar. Waar routers met ingebouwde antennes moeite hebben om door het beton van de vloeren heen te komen, heb ik op de tweede etage toch nog bereik van de WRT1900ac. Gezien de restricties van de overheid op de kracht van te antenne, een indrukwekkende prestatie. Al geef ik toe dat het op mijn android slechts twee streepjes betreft. Andere routers die ik heb getest komen hier doorgaans niet verder dan de eerste etage.

Conclusie

Het iconische design van de WRT1900ac geeft de router voor mij al een enorme wannahave factor. Kijk ik naar de kwaliteit en stabiliteit van de verbindingen, wordt het al een router waarbij ik begin te glimlachen. Neem ik de overzichtelijke interface ook nog mee in mijn beoordeling, kan ik niet anders dan heel vrolijk worden van de WRT1900ac. het enige echte smetje is dat de ondersteuning voor OpenWRT niet goed geregeld is, maar dat is alleen iets voor de echte netwerknerds (schuldig), dus zal voor de doorsnee gebruiker echt geen gemis vormen.

Beschikbaarheid

De Linksys WRT1900ac is sinds twee weken te koop voor €279. Dat is een stevige prijs voor een router, maar als hij vijf jaar meegaat, betaal je er uiteindelijk €0,15 per dag voor en dan heb je behoorlijk wat luxe en gemak in huis.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Iconisch design
  • Overzichtelijke interface
  • Snelle NAS functies
  • Zeer goed bereik

THE BAD

  • Wel/geen OpenWRT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.