Logo GadgetGear.nl
Huawei SuperCharge Lader
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei SuperCharge (USB Lader)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Laden met maximaal 5 ampère
  • Zeer veel aandacht voor veiligheid

THE BAD

  • Voorlopig nog geen SuperCharge accessoires van derden

We komen het zelden tegen, een accessoire die een eigen review verdient. Bij de nieuwe Huawei SuperCharge laders is dit het geval. De nieuwe USB lader bevat namelijk een eigen technologie om bepaalde Huawei smartphones met enorme snelheid op te laden. Deze review is meer een review van de technologie dan van de lader zelf. Al is de huidige lader wel het enige referentiepunt voor deze review.

Dat SuperCharge een eigen technologie is bewijst het feit dat Huawei hiervoor een handelsmerk heeft gedeponeerd. Anderen mogen dus niet zomaar een lader maken en daar het merk SuperCharge aan hangen. Dit is belangrijk omdat de technologie zo specifiek is. Het zou vervelend zijn dat, wanneer je een lader van een ander merk koopt met SuperCharge erop, het toch niet werkt. Gewoon omdat het niet Huawei SuperCharge is.

Unboxing

Een echte unboxing hebben we natuurlijk niet. De Huawei SuperCharger die wij hebben getest komt namelijk uit het doosje van de Huawei Mate 9.

De theorie

Wanneer je de SuperCharge lader voor het eerst in de hand hebt, lijkt hij wat groot en lomp ten opzichte van de ladertjes die we bij vele andere smartphones tegenkomen. Dit heeft vooral te maken met de technologie in de lader en de veiligheid die Huawei zal moeten waarborgen.

De grote concurrent voor SuperCharge is Qualcomm QuickCharge. CuickCharge is van Qualcomm en wordt gecombineerd met bepaalde Qualcomm chipsets. Gezien Huawei toch vooral haar eigen HiSilicon chipsets gebruikt in haar top smartphones, moet Huawei een eigen alternatief ontwikkelen. Dit is SuperCharge geworden.

De lader beschikt over een chip die meet welk toestel aan de lader hangt. Is dit de Mate 9 met SuperCharge ondersteuning, zal deze maar liefst 5 ampère aan laadstroom over de USB-kabel sturen. Dit is vergelijkbaar met de Qualcomm QuickCharge 3.0. QuickCharge 3.0 zit onder anderen in de LG G5, de HTC 10, de Vodafone Smart Platinum 7 en de Sony Xperia XZ.

Huawei SuperCharge Lader

De veiligheid

Een 5 ampère spanning over een USB-kabel uitsturen vraagt nogal wat van de kabel zelf. Vooral om het allemaal veilig te houden. Huawei’s meegeleverde USB-C-kabel kan deze spanning prima leveren. De technologie in de lader beoordeelt de kwaliteit van de kabel die je gebruikt. Meet de lader dat de kabel niet geschikt is, zal deze terugschakelen en dus langzamer laden. Dit is mogelijk ook de reden waarom Huawei in het plastic van de USB-plug de kleur paars heeft gebruikt. Om zo visueel onderscheidt te maken. Echter is dat niet meer dan een aanname vanuit onze kant.

Tegelijkertijd kan de lader ook meten of het toestel wel geschikt is voor Huawei SuperCharge. Wanneer het toestel dit niet aan kan, zal de lader ook terugschakelen. Ook de kabel is belangrijk voor de veiligheid. In één van de testlabs van Huawei die we vorige week hebben bezocht, hebben we mogen zien hoe Huawei hiermee omgaat. Ze hebben bijvoorbeeld een speciale machine die test hoe snel er een kabelbreuk bij de connector kan ontstaan. De connector zit dan ingeklemd op een draadschijf die steeds een slag van 180-graden maakt van links naar rechts. Aan de kabel hangt een gewicht van ongeveer een halve kilo. Het doel is dat de kabel een paar duizend van deze bewegingen overleeft. Wij kennen heel wat kabeltjes die deze test niet zouden overleven ;-).

Huawei SuperCharge Lader

De praktijk

Tijdens onze rondreis door China werken we met Dual-SIM in de Mate 9 en hielden we uiteraard zoveel mogelijk diensten aan. Denk aan WiFi, GPS, Bluetooth etc. Ook waren we letterlijk de hele dag foto’s en video’s in maximale resolutie aan het schieten. Het gevolg; regelmatig een lege accu. Om dit te voorkomen ging de Huawei Mate 9 regelmatig aan de lader. Een enkele lunchsessie was voldoende om het toestel voor 70% te laden.

Huawei roept in haar persbericht dat 20 minuten laden genoeg is om een hele dag door te komen met de Mate 9. Als je alleen maar belt met het toestel, zal dit zeker het geval zijn. Een uurtje laden is realistischer, maar het blijft enorm afhankelijk van hoe intensief je het toestel gebruikt. Hoe dan ook werkt het vele malen beter dan de klassieke laders.

De toekomst

Wat gaat Huawei nog meer doen met SuperCharge? In ieder geval veel meer accessoires uitbrengen. Tijdens de presentatie van de Huawei Mate 9 in München twee weken geleden, liet Huawei al een autolader met SuperCharge zien. Tijdens een interview met Mate 9 ontwerper Bruce Lee (geen grap) van Huawei is gevraagd wat we nog meer mogen verwachten. Mogen andere fabrikanten ook met de Huawei SuperCharge technologie aan de slag zoals met QuickCharge 3.0 van Qualcomm? Daar kwam geen duidelijk antwoord op. Vanuit het oogpunt van gadgets zou het natuurlijk heel interessant zijn wanneer partijen als Mophie SuperCharge powerbanks gaan ontwikkelen.

Conclusie Huawei SuperCharge

Met Huawei SuperCharge presenteert het bedrijf een eigen alternatief voor Qualcomm’s QuickCharge 3.0. Net als bij QuickCharge 3.0 is het aantal toestellen waarop het werkt nog zeer beperkt. Het zal groeien naarmate er nieuwere chipsets van HiSilicon verschijnen. In tegenstelling tot de technologie van Qualcomm, zijn er geen accessoires van derden met SuperCharge ondersteuning. Wij zijn heel benieuwd hoe SuperCharge zich in de toekomst gaat bewegen. Hoe dan ook is het goed om te zien dat Huawei met de productie van haar Chipsets ook een focus heeft op dit soort technologieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.