Arjan Olsder
Arjan Olsder

De toekomst voor Free@Home is draadloos… deels

Afgelopen week brachten we een bezoek aan Busch-Jaeger. Het onderdeel van ABB dat in Nederland verantwoordelijk is voor het Free@Home domotica systeem dat we ook binnen Het Innovatieve Huis gebruiken. We kregen een aantal interessante innovaties te zien.

Nieuw System Access Point

Het hart van Free@Home heet geen hub, maar het System Access Point. Hier gaat Busch Jaeger een compleet nieuwe versie van uitbrengen. Het huidige System Access Point kan namelijk alleen maar communiceren met de Free@Home componenten met behulp van een bus-kabel. De nieuwe System Access Point kan ook draadloos nieuwe onderdelen aansturen.

Draadloze actoren en sensoren

Met deze introductie komt Busch Jaeger natuurlijk ook met een nieuwe serie actoren en sensoren die draadloos zijn. In feite gewoon de bekende schakelaars, maar dan semi-draadloos. Ik zeg semi-draadloos omdat ze nog wel op het 230v net moeten worden aangesloten. Alleen de noodzaak voor een Bus kabel is verdwenen. Dit maakt het gemakkelijker om Free@Home in bestaande gebouwen te integreren waar doorgaans geen extra leiding voor een bus-kabel aanwezig is. De communicatie tussen beiden verloopt dan draadloos over een eigen 2.4GHz netwerk van Free@Home.

4,3 inch display

Ook nieuw is het compactere 4,3 inch display. In tegenstelling tot het grote scherm dan nu in het assortiment zit, is dit scherm capacitief. Dus dezelfde techniek als in jouw smartphone. Het IPS scherm is veel intenser qua kleuren, reageert vlotter en heeft ook nog eens een bredere kijkhoek. Het laatste voordeel is de dikte van het display. Het geheel komt nog maar 8mm van de muur af. Echt een sierraad voor aan de muur. Helaas is voor dit display wel de bus-kabel nodig. Het valt dus niet in het draadloze assortiment van Busch-Jaeger.

busch-jaeger-4-3-inch-display

Schakelmateriaal

Ook qua schakelmateriaal gaat het platform erop vooruit. Er waren tot nu toe twee keuzen qua designlijnen, maar ook de Busch-Jaeger Solo en Busch-Jaeger Future Linear zijn binnenkort te gebruiken in combinatie met Free@Home.

Busch Welcome

Het Welcome systeem (de interactieve deurpost) blijkt ook flink onder handen genomen te zijn. Zo gaat het mogelijk worden om onder anderen een infopaneel te plaatsen zodat de gebruiker aan de deur een duidelijke indicatie heeft van wat het systeem doet. Ook is het mogelijk om tot vier extra analoge camera’s aan te sluiten om zo meerdere beelden van het bezoek te krijgen.

Toekomstvisie

Dat gebouwautomatisering bij Busch-Jaeger volop in beweging is zien we aan de KNX kant van het assortiment. KNX gebruikt dezelfde basis als Free@Home, maar is uitgebreider en veel complexer. Free@Home kun je het beste zien als een ‘Light’ variant.

busch-jaeger-knx

Tussen de nieuwe KNX hardware vinden we bijvoorbeeld ook een groter display op basis van dezelfde techniek die in het 4,3 inch display zit. De kans bestaat dus dat Busch-Jaeger deze t.z.t. ook naar Free@Home gaat brengen. Ook zien we dat Busch-Jaeger op KNX niveau al volledige integratie met Sonos biedt. Ook dat zien we graag terug in het Free@Home systeem. Sterker nog, dat zouden we een volkomen logische stap vinden. Er is immers geen hardware voor nodig om de koppeling mogelijk te maken. Voor de techneuten onder ons, het is gewoon een HTTP request waarmee ze Sonos aansturen.

Er staat dus nog enorm veel te gebeuren binnen Free@Home en wij houden dit zeker in de gaten.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.