Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: ABB Kabeldoos 3665

ABB introduceerde enkele jaren geleden de ABB Kabeldoos 3665 die de installatietijd zo’n 70% korter moet maken dan andere installatiedozen… maar dit is nogal een specifiek ding om te testen. Gelukkig had ik afgelopen week reden om de elektra in de tuin aan te pakken, met een serie Attema goedkopere kabeldoosjes uit de bouwmarkt en deze van ABB.

Unboxing

In onze kabeldoos / lasdoos / hafobox van ABB vinden we drie zogenaamde krokodillenbekjes welke de klassieke wartels vervangen. Ook krijg je twee siliconen dopjes om de schroeven te isoleren. Alles om de doos meteen te kunnen gebruiken dus.

Montage

Monteren van de doos gaat net zo eenvoudig als andere dozen. Met een standaard platte schroevendraaier kun je hem op de hoeken open klikken, waarna je deze met twee schroeven vastzet. Over de schroeven plaats je de siliconen dopjes die in het doosje zitten en je bent klaar. Voor zover niets heel bijzonders dus.

Dit verandert wanneer je de nieuwe wartels gaat gebruiken. Dit zijn niet de veelgebruikte M20 of M25 draaiwartels, maar deze schuif je over één van de acht posities waar je ze op deze bos kunt plaatsen. Doordat de doos van buiten van hard plastic is en van binnen een siliconen laag bevat, steek je jouw kabel altijd door het siliconen heen om een zo vochtwerend mogelijke situatie te creëren. Hoewel zowel de goedkopere Atema doosjes als deze IP65 zijn, maakt dit qua betrouwbaarheid toch wel een heel groot verschil. Het voelt net even wat zekerder.

De krokodillenbekjes gebruik je om vast te klikken op jouw grijze buiten/grondkabel. Dit geeft nog een extra trekontlasting. Ook omdat ze openschieten wanneer de druk op de kabel te groot wordt en je zo op afstand al kan zien dat er iets aan de hand is met jouw verbinding. Een veilige gedachte. Wel is het zo dat je echt veel kracht op de krokodillenbek moet zetten om deze om de kabel aan te sluiten. Doordat ze schuin zitten, heb je hier ook niet heel goed zicht op. Wat mij betreft kan het ontwerp van de krokodillenbek wellicht nog wat aandacht krijgen. Het is slim uitgedacht, maar ik mis nog net de finesse om er echt blij van te kunnen worden.

Tijdens de montage merk ik ook hoe lekker ruim deze kabeldoos is. Het monteren van lasklemmen gaat echt prima. Nu komen er ook niet heel veel kabels samen in deze doos, maar dat moet over enkele maanden veranderen. Na het monteren duw je de deksel er gemakkelijk op, waarbij je vier heel bevredigende klikjes hoort die bevestigen dat alles goed dicht zit.

Waar ik wel mis ten opzichte van de Atema kabeldoos, is dat ik daar de elektrabuizen in uit kan laten komen. Hoewel dat niet helemaal de bedoeling is, vind ik dat zelf vaak wel een prettige gedachte. De buizen kunnen immers ook een soort permanent aquarium worden wanneer ze van boven inregenen. Uiteraard moet je dan wel het gat van die wartels iets uitboren, waat met een trapgatboor / stappenboor / piramideboor prima kan.

Conclusie ABB Kabeldoos 3665

Ten opzichte van de klassieke / goedkopere kabeldozen waar ik normaal gebruik van maak tijdens het klussen, is deze van ABB ruim twee keer zo duur. Dit merk je in de algehele kwaliteit van de kabeldoos. Zeker wanneer je vlot wilt werken, is deze wel echt heel prettig. Toch hebben we nog een klein puntje van commentaar op de ABB Kabeldoos 3665. De krokodillenbek heeft echt wel wat moeite met een dikke grondkabel. Hier mag echt nog wel even naar gekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.